Retrospectiva 2023 @ MisesRo

Iată cum a fost anul 2023 pentru Institutul Mises România:

O cronologie subiectivă a opiniilor și analizelor publicate pe site

Startul publicistic al anului i-a aparținut lui Costel Stăvărache, care a demontat două marote ale etatismului.

A urmat un articol excelent de Mihai Macovei despre mărirea și decăderea orașelor-stat italiene, în special despre Bologna. Încă o dată, istoria ne învață că libertatea și drepturile individuale sunt o precondiție a prosperității, culturii și civilizației.

Mihai a continuat cu articole judicioase și bine documentate despre rolul Chinei pe piața automobilelor electrice și ineficiența subvențiilor occidentale, despre relația dintre războaiele americane și libertatea sau economia domestice, despre viziunile opuse despre ordinea economică internațională sau despre politica monetară a Fed.

Au urmat turbulențele bancare din SUA în martie și vă recomand să ne reamintim care sunt resorturile acestor tipuri de criză:

O recenzie de Rainer Zitelmann pune în lumină ideologia care îi motivează activismul Gretei Thunberg și a celor ca ea:

Am publicat și alte articole ale autorului Rainer Zitelmann, dintre care țin să-l mai menționez aici pe cel despre Adam Smith la aniversarea a 300 de ani de la naștere.

Andreas Stamate-Ștefan a început cu un eseu despre plafonarea prețului laptelui și a continuat cu opinii recomandabile despre greva profesorilor și situația învățământului, azilurile groazei, situația economiei românești, cultul statului sau limitarea plăților în numerar. Seria despre Obstacolele din calea prosperității economice a României a început așa:

Amintesc și articolele remarcabile ale regretatului Yuri Maltsev, David Gordon sau textul clasic al lui Kurt Vonnegut, Jr.:

Sau Philipp Bagus despre fenomenul argentinian Javier Milei:

Debuturi publicistice pe MisesRo

Am avut plăcerea de a găzdui pentru prima dată opiniile unor studenți și participanți la acțiunile noastre academice. Dan Bubuilă despre Bitcoin, Nicolas Negrea despre taxarea progresivă sau tehnosocialism și Cătălin Timofciuc despre salariul minim:

Rainer Zitelmann în România

Autorul cărții Zece mituri anticapitaliste, pe care am publicat-o la începutul lunii aprilie și cu care am inițiat colecția Laissez Faire, a venit în România pentru a-și promova cartea la finalul aceleiași luni:

Acțiuni, evenimente și prezență în mass-media

Am găzduit două Seri Mises în 2023. Mai întâi, i-am avut invitați pe Rosolino Candela și Paul Dragoș Aligică despre tehnosocialism:

A urmat o altă Seară Mises cu Marian Eabrașu despre nesupunerea corporativă. Materialul video de la acest eveniment va fi publicat pe site în curând.

Am participat cu un stand propriu la Bookfest 2023, unde am organizat și lansarea de carte a tratatului misesian Socialismul, cu invitați remarcabili – Mihail Neamțu, Costel Stăvărache și Adrian Gheoghiu, nepotul traducătorului Sergiu Marcus – alături de Vlad Topan, vicepreședintele academic al Institutului Mises și de subsemnatul.

Rememorăm povestea traducerii Socialismului, așa cum a fost relatată de domnul Adrian Gheorghiu la lansare și în articolul de mai jos:

Hayek Days și lansări de carte la Iași

O prezentare a cărților publicate de Institut am organizat și în cadrul Hayek Days 2023, la invitația Institutului Hayek. De asemenea, am lansat cărțile la târgul de carte Librex din Iași, prin amabilitatea Editurii Lebăda Neagră.

Școala de toamnă de la Breb

În septembrie am reluat Școala de toamnă de la Breb, găzduită de Casa Moroșenilor:

În curând vom pune în secțiunea Media clipurile video de la cursurile Școlii de toamnă. Până atunci, sub eticheta Breb2022, puteți vedea cursurile din anul precedent.

Tot în secțiunea Media sunt menționate și aparițiile la TV și în presă în care am prezentat și analizat chestiuni economice la zi din perspectiva Școlii austriece de economie.

Raftul PDF

În ultimele zile ale anului, Moș Mises a venit cu raftul. Este o idee mai veche care a însemnat punerea la punct a fișierelor PDF ale cărților editate de Institutul Mises, pentru a le face disponibile cititorilor în condiții optime. Știm că nimic nu depășește experiența lecturării unei cărți tipărite, dar și că este de multe ori convenabil să avem și o versiune PDF pentru a răsfoi cartea, pentru a extrage un citat etc.

Raftul PDF se găsește ca submeniu în secțiunea Cărți:


În 2024 vom continua să creștem și să răspândim mesajul libertății. Despre planurile noastre de viitor puteți afla mai jos.

Nimic din toate acestea nu ar fi fost cu putință fără sprijinul vostru. Avem, bineînțeles, nevoie de această susținere în continuare pentru a duce la îndeplinire ceea ce ne-am propus:

Mulțumesc și mulțumim din inimă tuturor celor care au pus umărul la ceea ce a însemnat MisesRo în anul care s-a încheiat și la ce va fi în noul an!

La mulți ani!

Să avem un 2024 strălucit!

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?