Plafonavirus, inflaţiovirus, rechiziţiovirus, etatovirus: jurnal de carantină

Tudor Smirna · 05 aprilie 2020

M-am lăsat tras în vortexul facebook şi nu am mai publicat aici pe blog. Cred că sunt nişte lucruri pe care le-am scris acolo care merită salvate din maşina de trăit momentul şi produs uitare care este facebook-ul (plus pisici, e drept). Aşadar:

18 martie 2020

Guvernul promite pe de o parte că e dispus să injecteze masiv lichiditate în piaţă şi, de pe altă parte, că e dispus să plafoneze preţurile. Prima măsură duce preţurile de piaţă în sus, a doua îţi face bunurile cu atât mai indisponibile cu cât e mai mare ecartul dintre plafon şi nivelul de piaţă al preţurilor. Dacă distanţarea socială poate să salveze vieţi, distanţarea mercurială impusă prin aceste două măsuri va da societăţii o lovitură un-doi, ca la box – dar nu stânga-dreapta, că sunt de stânga ambele.

Un guvern liberal se fereşte de astfel de măsuri. Un guvern liberal nici măcar nu le ia în calcul, nici măcar nu le aduce în discuţie, pentru că doar ameninţarea cu astfel de măsuri produce efecte. Iar efectul va fi exact invers celui scontat: produsele cu preţurile plafonate se vor evapora din magazine, în loc de stocuri vor apărea cozi şi pieţe negre. În paşii următori, va începe vânătoarea de vrăjitoare speculante (a început deja) şi extinderea plafonărilor la produse substituibile celor cu preţ plafonat şi la factorii de producţie ai acestor bunuri. În funcţie de entuziasmul etatist, ne vom trezi în câteva săptămâni cu o economie complet planificată de la centru.

În criză este nevoie de predictibilitate, de pieţe funcţionale şi de toată energia antreprenorilor. De mai multă proprietate privată şi de mai puţin stat. Facem exact pe dos, aşa cum s-a mai întâmplat în alte crize. Demagogii şi politrucii sunt pe val, jubilează, juisează, e momentul lor. Nu învăţăm nimic din istorie şi prostia se plăteşte cu sărăcie şi în final cu răzmeriţă.

Pentru a salva marginal un număr de vieţi de la moartea de covid, vom plăti cu preţul altor vieţi pierdute din cauza mizeriei socialismului şi a stării de revoltă care va urma.

Calculele politice deştepte se fac pe termen lung.

18 martie 2020

Sunt curios, de ce îşi închipuie oamenii, mai ales cei care au în spate cariere întregi în mediul privat, că e mai eficient să rechiziţionezi / naţionalizezi decât să cumperi serviciile şi produsele de la privaţi. De exemplu spitale. E vreun patronat de spital privat atât de tâmpit şi de antisocial încât să refuze să facă nişte profit suplimentar în criză, de la stat? Poate unii sunt chiar altruişti şi se mulţumesc cu puţin, de bună voie.

Bineînţeles, e mult mai facil să iei cu japca dacă eşti stat. Că poţi şi aparent e mai ieftin. Nu mă miră că etatiştii nu înţeleg consecinţele pe termen lung, şi chiar pe termen scurt. Dar cei care trăiesc în piaţă ar trebui să ştie ce înseamnă asta.

Suntem prea săraci şi în criză pentru a ne permite lucruri ieftine. În loc de eficienţa proprietăţii private, care costă, alegem mizeria planificării birocratice.

Criza epidemiologică este în primul rând una a sistemelor socialiste de sănătate. De ce alegem să ne adâncim în ea? Cum ne ajută mentalitatea monopolistă a lui Arafat, extinsă de la serviciul de ambulanţă la tot aparatul de sănătate?
*
În anticiparea unor critici: dacă unii mai la vest sunt tâmpiţi, nu înseamnă că trebuie să-i urmăm. Războaiele au fost câştigate de naţiunile care au ştiut să-şi respecte sectoarele private şi probabil că tot ele vor ieşi mai bine din criza asta.

21 martie 2020

Shanghai are puţine victime, cu o abordare destul de relaxată. Si Japonia are o abordare similară. Cheia e responsabilitatea şi igiena personală. Cred că englezii ştiau şi ei ce vorbesc, când ziceau că nu vor sta oamenii închişi în case dincolo de un termen, când vor atinge saturaţia.

Politica asta riscă să ducă, şi ea, la efectul contrar celui scontat în privinţa contagiunii, în timp ce face economia praf şi pulbere, vaporizând toată prosperitatea pe care am acumulat-o cu greu în ultimii ani.

Sunt din ce în ce mai convins că în loc de o abordare orizontală (toată lumea la cutie) avem nevoie de una verticală (izolarea şi protecţia maniacală a bătrânilor). Asta din urmă nu trebuie să însemne închiderea în case nici măcar pentru ei şi cu atât mai puţin pentru restul populaţiei.

Avem în familie o persoană în vârstă, la pat, cu comorbidităţi. Am reuşit de un an să o ferim de boli, cu toate că cei care o îngrijesc în mod curent au trecut prin diverse răceli şi gripe. Nu e atât de complicat, trebuie însă multă atenţie şi o igienă strictă.

În privinţa celor tineri care se pot agrava rămâne observaţia că mortalitatea e ca la gripele mai comune. Viaţa trebuie să se întoarcă la normal, altfel ne vom adânci situaţia actuală, care se profilează a fi una de o prostie colosală. Better safe than sorry nu înseamnă life should first suck and then we die anyway.

Cred că mult prea puţini oameni au studiat şi reflectat la următorul lucru: ţesutul social pe care îl susţinem împreună, ca societate, este un aranjament delicat şi perisabil. Nu poate rezista în orice condiţii. Odată dezintegrat, e nevoie de multă energie pentru a-l readuce la nivelul anterior. În plus, cu o întreagă clasă de paraziţi şi blocaje artificiale, timpul necesar pentru revenire se poate lungi considerabil, dacă vom avea acea revenire completă vreodată.

Sistemele de sănătate sunt cam peste tot planificate central şi nu e de mirare că suferă de inadecvare şi incapacitate de adaptare. O comparaţie pertinentă pentru înţelegerea contrastului dintre ce avem şi ceea ce ar trebui să avem este cea între poştă şi curierii privaţi.

Coronavirusul a aruncat deodată sistemele medicale sub lumina crudă a realităţii. Nici ţărilor cu sisteme mai preponderent private nu le este uşor, dar ele sunt mai bine echipate pentru a face faţă unei provocări de gravitate şi magnitudine neaşteptate.

Ceea ce fac autorităţile la noi şi aiurea acum e complet pe dos faţă de ce ar trebui. În loc să recunoască eşecul etatismului şi să desfacă lanţurile iniţiativei private, ele extind planificarea centrală, de la sectoarele cheie pe care le domină, asupra întregii structuri de producţie şi întregii societăţi. E politica Wag the Dog şi, în mod tragic, poporul o aplaudă în timp ce îi este amputată prosperitatea.

Povestea asta ar trebui să fie una a efervescenţei întregii societăţi înspre susţinerea sistemului de sănătate, public şi privat. În loc, este una a înregimentării şi planificării centrale. Este, de fapt, deznodământul amar al monopolizării serviciilor de urgenţă, al controlului pieţei medicamentelor cu subvenţii şi plafonări de preţ, al închiderii sistemului de asigurări de sănătate în sfera statului, în timp ce turnăm peste el sumele imense care sunt preluate prin taxarea aferentă a muncii şi veniturilor. Toată rezistenţa populară la orice schimbare în direcţia privatizării, liberalizării şi responsabilităţii personale îşi primeşte acum nota de plată.

Se vorbeşte de ceaţa războiului. Suntem într-adevăr în stare de război şi mărşăluim prin ceaţa lui spre înregimentarea totală a societăţii. Niciodată nu e prea târziu să facem cale întoarsă şi să căutăm direcţia bună, chiar dacă nu e uşor. Dar fiecare zi contează, dacă nu vrem să câştigăm lupta pe termen scurt cu coronavirusul în timp ce pierdem războiul cu mizeria morală şi fizică, scandalul, minciuna, opresiunea, cozile, inaniţia, bolile şi moartea socialismului.

Comentează

I, mask

Tudor Smirna · 05 aprilie 2020

Filmul demonstrativ de mai jos îmi aduce aminte de I, pencil, eseul care argumenta cât de importantă e diviziunea (internaţională) a muncii. Nimeni nu poate face de unul singur un simplu creion. În aceeaşi manieră a încercat un student englez să producă de la zero un toaster. Cât l-a costat şi ce a ieşit, căutaţi şi vedeţi.

Putem să-i spunem „I, mask”: produs diferit, aceeaşi poveste. Ne supărăm că o mască ffp2 e 35 de lei, dar dacă nu găsim, uite că putem face noi una – sau două, dacă mai avem răbare – pornind de la sutien de 80 de lei şi un filtru hepa de cam tot atâţia bani.
Cei care pledează pentru protecţionism*, chiar şi marginal, spre aşa ceva ne trag pe toţi.

*Sunt nişte nuanţe aici: occidentul şi-a băgat singur beţe în roate, cu reglementări şi fiscalitate anti-business. Dar puţini din cei care vor acum protecţionism sunt dispuşi să renunţe la acel intervenţionism. Vor reîntoarcerea naţionalismului, cu păstrarea socialismului.

Comentează

Plafonarea preţurilor şi pandemia analfabetismului economic

Andreas Stamate-Ştefan · 25 martie 2020

Când cererea pentru bunuri creşte, preţul lor va creşte. Asta nu e o regulă abstractă şi nici o invenţie a lui Adam Smith, a liberalilor sau a libertarienilor, aşa cum cred mulţi profani. E o pură realitate socio-economică. Este singura manieră prin care poţi (ca producător) să-ţi acoperi costurile (subiective bineînţeles, nu observabile de vreun Konsiliu sau Komitet al Konkurenţei) producţiei mai multor bunuri. Creşterea preţului este cea mai raţională măsură pe care o putem întâlni pe o piaţă. Ea reglează producţia şi temperează cererea (apropos de lamentaţia din aceste zile "Uită-te la ei, cu coşul plin de spirt, sau hârtie igienică"). Lăsaţi preţurilor să crească şi se vor tempera. Sau cumva noi vrem să se şi tempereze preţurile şi să cumpărăm şi la fel de mult?! Aici e o problemă.

Noi, ca economişti (spre deosebire de alte profesii cărora poate cadrul epistemologic le permite), nu judecăm nevoia omului de hârtie igienică şi nici de spirt (În plus, nu-i cam necreştină treaba asta? Ştim noi oare ce nevoi au acei oameni?!) Noi putem însă explica că aceşti oameni sunt tot atât de raţionali cum sunt şi cei ce-i critică. Raţionali în sensul că-şi folosesc raţiunea şi iau decizii. Iar decizia lor de a-şi face stocuri (dacă depăşim stadiul de incriminare şi dorinţă de a-i forţa să nu-şi mai facă) este cât se poate de firească, şi are anumite consecinţe economice. Aşa cum şi dorinţa unora de a se prezenta drept echilibraţi şi nepanicaţi, are şi ea consecinţe economice în planul preţurilor şi al producţiei.

Creşterea preţurilor ne arată că activitatea economică (de producţie) nu poate continua fără venituri/profituri. Iar asta nu e market failure. E o lege tare, cam tot atât de tare cât teorema lui Pitagora. Ne arată că nu totul se poate cumpăra oricum, oricând, oriunde şi oricum. Cine nu pricepe asta, nu prea înţelege mare lucru din economie. Preţurile în creştere (ca semnal al creşterii cererii) sugerează că noua cantitate de bunuri dorită nu se mai poate produce la acelaşi preţ/cost. Dacă credeţi că lucrurile stau altfel şi că asta e conspiraţia vreunui producător, puteţi încerca să munciţi mai mult pe aceiaşi bani să vedem cam cât timp o duceţi. Speculanţi producătorii? Nu, analfabetism economic şi îngâmfare. În multe cazuri, naivităţi agresive.

Dacă aboleşti acest mecanism al cererii şi ofertei (preţului) ca reglaj fin al cantităţii de bunuri existente pe o piaţă şi care – se cam vede că de mai bine de trei sute de ani acomodează nevoile unei populaţii infinit mai mari decât reuşeau toate feudalismele şi mercantilismele medievale – vei genera efecte economice mult mai indezirabile decât creşterea preţurilor.

Plafonarea unor preţuri în creştere (orice manual de economie îţi va spune asta) va împiedica reglarea naturală a cantităţii de bunuri care pot fi produse (o relaţie consumatori-producători). Producătorii nu-şi vor mai permite în timp să producă aceeaşi cantitate de bunuri, deci apare penuria, lipsa de bunuri. Cozile nu vor întârzia nici ele să apară (atenţie! Cererea nu a scăzut, şi nu va scădea!). Din dorinţa de a face bine oamenilor, le faci mai rău, căci cantitatea de bunuri care se va produce va scădea (includeţi aici medicamentele). Iar dacă unii vor produce mai puţin, înseamnă că-şi vor reduce şi cererea de factori de producţie. Ceea ce înseamnă că şi alte industrii, din amontele sau din avalul producătorilor, îşi vor reduce activitatea, căci le scade drastic (şi artificial) cererea. Există o simfonie a legilor în economie, dragi profani! Lecţia tare de aici e că iraţionalitatea pretinsă de non-economişti în cumpărarea excesivă de bunuri n-o vindeci cu legi sau decrete guvernamentale, ci doar o escamotezi, deschizând opţiuni (pe care aceiaşi purişti ai iraţionalităţii le detestă) precum piaţa neagră. Vor fi unii care-şi vor asuma riscul (dosar penal, închisoare etc.) reinstaurării unor parităţi vechi ale pieţei, din dorinţa de a veni în întâmpinarea cererii care n-a scăzut. Sunt mafioţi? Sunt speculanţi? Spuneţi-le cum vreţi, numai fiţi convinşi că sunt creaţia pură a plafonării preţurilor, nu a liberalismului.

Într-o astfel de situaţie, producătorii de obicei vor întoarce faţa către stat (căci acesta plafonează) şi vor întreba: Şi de-acum încotro? Acesta este primul pas al politizării situaţiei, căci după cum observaţi preţurile nu mai sunt deja o relaţie bilaterală între consumatori şi producatori, ci s-a pretins că pot fi stabilite prin decret de către guvern. Guvernul nu dispune însă de vreo soluţie magică prin care poate transforma pietrele în pâini. Cum producătorii vor fi totuşi necesari şi nu pot dispărea, soluţiile/efectele clasice ale plafonării vor fi

(1) subvenţionarea temporară sau permanentă a producătorilor (deci alocarea de taxe şi impozite, observaţi că unii o cer deja fără să fi fost plafonaţi, căci mentalitatea legiferatoare e că într-o criză banul fiecăruia e banul tuturor, prilej de dezmăţ deci),

(2) rechiziţionări (guvernul va decide cum vor fi folosiţi factorii de producţie în industrie),

(3) raţionalizări (Doamne, ce denumire! Ar trebui să-i spunem exact invers, iraţionalizări!), adică guvernul va decide cât se va produce şi cât se va consuma, după criterii instituie de diversele Konsilii, Komitete şi Kelule de Kriză. Şi-apoi, vă amintiţi, măcar cei trecuţi de 35, de numărul de calorii pretabil la una bucată român, porţia de unt, cartela de pâine etc. Vi se pare departe scenariul? Înţeleg de ce, tot departe li s-a părut multora şi ideea că instituirea ideii de egalitate va produce cea mai teribilă inegalitate şi revoltă din istorie.

Dar să-i lăsăm pe giganţi să vorbească:

Înainte de amestecul guvernului, laptele şi ouăle erau scumpe; după interferenţa guvernamentală, ele au început să dispară de pe piaţă cu totul. Guvernul socotea aceste bunuri atât de importante încât să justifice intervenţia; ţelul său era o cantitate sporită şi o ofertă superioară. Rezultatul a fost opus. Interferenţa cea izolată a adus după sine o situaţie care - din punctul de vedere al guvernului - este încă mai neplăcută decât situaţia dinainte, pe care guvernul urmărea să o îmbunătăţească. Şi, pe măsură ce guvernul avansează mai mult, tot mai mult, va fi atins în cele din urmă punctul în care toate preţurile, toate ratele salariilor, toate dobânzile, pe scurt tot ce ţine de sistemul economic, va fi determinat de guvern. Am ajuns, desigur, în socialism.

Ludwig von Mises, „Cap. III: Intervenţionismul” în Politici economice. Gânduri pentru cei de azi şi cei de mâine

Comentează

Şapte la sută pentru şapte lecţii de Mises

Institutul Mises · 24 ianuarie 2020

Optaţi pentru a redirecţiona, doi ani la rând, câte 3,5% din impozitul pe venit către Institutului Ludwig von Mises România! Acest lucru este posibil acum prin noua declaraţie 230.

Una dintre primele cărţi care pe care le vom reedita în 2020 este Economia în 7 lecţii de Ludwig von Mises. O carte de introducere în gândirea economică, accesibilă şi convingătoare, pe care o vom publica într-un tiraj offset de 1000 de exemplare, cu copertă cartonată şi la un preţ accesibil. Iar aceasta nu este singura carte pe care o vom reedita acest an. Va fi însoţită de Ce le-a făcut Statul banilor noştri?, de Murray Rothbard, un alt bestseller de popularizare, al cărui vechi tiraj este de ceva timp epuizat.

Avem nevoie, deci, de susţinerea dumneavoastră pentru a ne continua proiectele şi a ne dezvolta. Celor care ne-au sprijinit în trecut le mulţumim călduros şi aici. Susţinerea s-a concretizat în proiecte precum tipărirea în 2018 a tratatului Acţiunea umană, iar 2020 va continua eforturile editoriale ale Institutului cu trei noi lucrări fundamentale de Murray N. Rothbard: Pentru o nouă libertate, Etica libertăţii şi Logica acţiunii.

Şi lista poate continua!

Acestea sunt datele noastre:

Asociaţia „Institutul Ludwig von Mises - România”

Cod unic de înregistrare: 14265750

Cont în lei: RO87RNCB0090000677370001

Pentru cei cu o singură sursă de venit (ex.: salariul de la un singur angajator, sau pensie):

Formular precompletat cu datele Institutului Mises, cu opţiunea pentru direcţionare pe 2 ani bifată sau nebifată:

Declaraţie 230 pe 2 ani – 2 x 3,5% [pdf]

Declaratia 230 pe un an – 3,5% [pdf]

Trebuie doar să completaţi datele personale în secţiunea I a primei pagini. În secţiunea II se află datele Institutului Mises. Tot ce mai trebuie să faceţi la final este să semnaţi în josul paginii 1. Nu mai trebuie completat şi bifat nimic în afară de aceste câmpuri de pe pagina 1.

Aveţi trei căi de transmitere a declaraţiei 230:

– trimiteţi prin poştă, cu confirmare de primire, sau
– depuneţi la registratura Administraţiei financiare de domiciliu, sau
– trimiteţi online prin spaţiul virtual privat sau pe site-ul e-guvernare.ro.

Pentru cei cu mai multe surse de venit, se completează declaraţia unică, electronic:

– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV);

– pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Mai multe detalii aici şi aici.

Acest lucru trebuie făcut până la data de 15 martie 2020.
Din experienţa noastră de anii trecuţi, în ultimele zile se depun foarte multe declaraţii şi ne aşteptăm ca aglomeraţia de final să fie mai mare. Chiar şi la completarea online ar putea să fie suprasolicitate serverele ANAF. Vă sfătuim, deci, să depuneţi declaraţia cât mai curând, oricum aţi face-o.

Pentru mai multe informaţii, ne puteţi contacta:

Contact

Comentează

Concursul Mises Days 2019: câştigători

Institutul Mises · 24 ianuarie 2020

Juriul concursului Mises Days, ediţia 2019, a acordat câte o menţiune pentru eseurile trimise de Andreea Solomon şi Alexandru-Ştefan Goghie. Menţiunile sunt premiate cu cărţi de la Librăria Mises în valoare de 200 de lei, la alegerea câştigătorilor. Le mulţumim şi îi felicităm pe toţi participanţii la această primă ediţie! Îi aşteptăm cu noi contribuţii şi la ediţiile viitoare.

Comentează

Mises Days: Concurs de eseuri – prelungire până la sfârşitul anului

Institutul Mises · 05 decembrie 2019

Actualizare: Am decis să prelungim concursul, noul termen final fiind 31.12.2019. Vă încurajăm în continuare să scrieţi şi să ne trimiteţi eseurile, care vor fi anonimizate şi trimise mai departe către juriu. *

Pe 29 septembrie 2019 s-au făcut 138 de ani de la naşterea lui Ludwig von Mises.

Anul 2019 marchează 70 de ani de la prima ediţie a tratatului Human Action.

Pentru a aniversa, lansăm azi concursul Acţiunea umană la 70 de ani (#AU70) prin care vom premia cele mai bune eseuri de economie. Temele pot fi legate de orice problemă teoretică sau practică, atât timp cât sunt tratate în spiritul Şcolii austriece de economie.

Recomandări pentru eseu: între 3 şi 5 pagini în format word (6000-10.000 de semne cu spaţii), cu note de subsol unde este cazul şi bibliografie la final.

Eseurile vor fi evaluate de un juriu format din membri şi cercetători asociaţi ai Institutului Ludwig von Mises România: Mihai-Vladimir Topan, Constantin Munteanu Gurgu, Bogdan Glăvan, Radu Cristian Muşetescu, Octavian Dragomir Jora, Andreas Stamate-Ştefan, Matei-Alexandru Apăvăloaei.

Termenul limită este 31 decembrie 2019.

Eseurile premiate vor fi publicate pe site-ul mises.ro şi site-urile partenere. La iniţiativa revistei The Market for Ideas, eseurile vor fi de asemenea traduse şi publicate în limba engleză.

Premiile sunt următoarele:

Premiul I, în valoare de 600 de lei constând în orice comandă de cărţi de pe Librăria Mises (mises.ro/librarie/) în valoare de 300 de lei şi un voucher de 300 de lei pentru participarea la orice seminar al Academiei Private.

Premiul II, în valoare de 450 de lei, constând în orice comandă de cărţi de pe Librăria Mises în valoare de 250 de lei şi un voucher de 200 de lei pentru participarea la orice seminar al Academiei Private.

Premiul III, în valoare de 300 de lei, constând în orice comandă de cărţi de pe Librăria Mises în valoare de 150 de lei şi un voucher de 150 de lei pentru participarea la orice seminar al Academiei Private.

Toate premiile vor fi însoţite de câte un pachet suplimentar de cărţi de economie.

Aşteptăm eseurile, alături de numele şi adresa autorilor, pe contact@mises.ro.

Comentează

Ce se vede şi ce nu se vede din acordurile de neconcurenţialitate. Cazul forţei de muncă

Andreas Stamate-Ştefan · 21 noiembrie 2019

Industriile interne sunt în concurenţă unele cu altele. Capitalul, munca, şi pământul nu sunt factori de producţie prezenţi din abundenţă, în aşa fel încât antreprenorul să se poată servi din ei, să-i aibă la discreţie. Câştigarea, dar şi prezervarea lor presupune efort şi raţionalitate economică. Capitalul, munca şi pâmântul, cei trei factori de producţie de bază sunt ei înşişi în concurenţă.

Se judecă prost când concurenţa este privită ca legitimă doar atunci când două sau mai multe firme îşi dispută accesul la capital, muncă şi pământ pe toate fronturile şi cu toate ocaziile. Această judecată este păguboasă atât economic, dar şi legal, căci demonetizează ideea de politică concurenţială. Denotă judecarea concurenţei după un standard din afara acesteia. Tactica unor concurenţi de a limita concurenţa intra-industrial este tot o formă de concurenţă. Cât priveşte standardul optim, sau cât de mult sau puţin se pot concura firmele, acest lucru nu se poate determina ştiinţific, prin urmare legea nu poate opera cu un astfel de standard.

Uneori concurenţa poate lua forma unei înţelegeri, unei cooperări tacite, al cărei succes – în ciuda aparenţelor – nu este nicidecum garantat. Aşa este posibil să fie şi recentul caz intrat în atenţia Consiliului Concurenţei privind câteva firme din industria auto, care ar avea gentlemen’s agreement-uri (sau no-poaching agreement, în legislaţia anti-trust din SUA) cu mulţi furnizori, subcontractori din industrie ce fac imposibilă migraţia angajaţilor de la o firmă la alta.

Faptul că firmele îşi limitează concurenţa în utilizarea factorului muncă poate sugera mai multe tipuri de probleme economice.

Una este costul de oportunitate cu schimbarea angajaţilor. Altfel spus, antreprenorul vinde relativ dificil produsul realizat de un nou angajat, pentru care ar fi necesare noi cheltuieli. În schema subiectivă a costurilor, acest lucru poate fi foarte important. Din afară, de pe poziţia birocratică, non-antreprenorială, nu se vede.

Un alt motiv pentru care firmele ar coluziona spre a evita concurenţa pe un anumit segment de forţă de muncă este prezervarea unor investiţii realizate în resursa umană (traininguri, Know-how, competenţe etc.) dar şi a secretului comercial. De obicei acest lucru se întâmplă mai ales în zona angajaţilor cu calificare, specializaţi şi cu salarii mari, dar nu este exclus să apară şi în zona unde calificarea este mai redusă.

Este adevărat că aceste acorduri limitează puterea de negociere a angajaţilor care doresc să migreze pe alte poziţii mai bune din punct de vedere financiar, însă în acelaşi timp se poate argumenta că ele oferă o mai mare libertate celor care doresc să-şi păstreze poziţiile, fie ei angajaţi, manageri sau chiar proprietari. De ce ar fi mai importanţi cei care vor mai mult de la o firmă (sau industrie) decât cei care vor mai puţin? De ce ar fi mai importantă eliberarea unor factori de producţie pentru migraţia personalului intra-industrie decât menţinerea alocării lor pentru păstrarea status-quo-ului? Aceste lucruri pot fi decise doar de proprietarii factorilor de producţie. Oricât ar părea de straniu din punct de vedere social, angajatul are dreptul contractual la plata serviciilor sale, nu la a lua parte la deciziile firmei angajatoare în raport cu alte firme.

Pe de altă parte, atunci când numărul celor care doresc să avanseze pe o poziţie mai bună financiar (cu mai multe oportunităţi) va creşte şi totuşi nu vor putea avansa, dar totuşi vor fi dispuşi să plece din sectorul care conspiră, acela va fi un moment în care acordurile de acest fel nu vor mai fi profitabile. Iar dacă piaţa va fi liberă, noi firme vor sesiza oportunitate de profit în această direcţie. Acordurile de interzicere a migraţiei angajaţilor de la o firmă la alta, ca orice acorduri între firme, sunt supuse riscului şi incertitudinii. Deşi în aparenţă par profitabile, ele se pot solda şi cu pierderi, precum demisia unor angajaţi cu înaltă calificare. Costul de a reinstala în aceeaşi poziţie un nou angajat este practic penalitatea suportată de angajator.

S-a mai spus că intenţia firmelor este de a menţine un nivel redus al salariilor. Însă abilitatea unei firme de a face acest lucru pe o piaţă concurenţială este una destul de mică. Dacă valoarea produsului marginal al unui angajat creşte, salariul său va tinde (trebuie) să crească, altfel angajatul va părăsi în cele din urmă firma. Dacă piaţa nu este cu adevărat concurenţială, atunci trebuie observat ce tipuri de bariere instituţionale (legislaţia muncii, sindicate) împiedică creşterea salariilor reale în industrie.

O altă problemă ridicată este că aceste acorduri demotivează angajaţii, care sunt obligaţi să-şi găsească joburi în străinătate. Însă unei firme sau conglomerat de firme nu i se poate imputa retenţia angajaţilor sau datoria socială de a preveni exportul de specialişti. La nivel macroeconomic, problema este de ce piaţa serviciilor auto ţine să-şi securizeze poziţia pe piaţa forţei de muncă prin acorduri de acest fel. Poate corect ar fi să ne întrebăm de ce o bună parte din forţa de muncă (specialişti) este deja plecată în exterior sau de ce sistemul educaţional românesc nu produce suficient de mulţi specialişti. De obicei munca urmează capitalul.

Însă ceea ce „trece sticla” de obicei în cazul acestor subiecte nu este argumentul economic, ci dimensiunea socială a problemei. Acordurile de limitare a concurenţei pe factorul muncă sunt problematice mai ales în zona angajaţilor cu calificare redusă, deoarece se consideră că aceştia sunt mai vulnerabili social, având un venit mic şi calificare redusă. Acesta este şi motivul pentru care unii autori consideră necesare măsuri de intervenţie a statului pentru a opri astfel de acorduri între firme

Din punct de vedere social, ar putea fi optim să se interzică astfel de situaţii de neconcurenţialitate, din cauza efectelor colective anticoncurenţiale pe care le au, cu toate că, individual, sunt rezonabile (Krueger şi Posner, 2018).

Totuşi, aceste propuneri nu fac decât să întărească ideea că politica concurenţială devine mai curând un instrument de asistenţă socială şi nu unul de supraveghere a respectării drepturilor de proprietate angajate în tranzacţiile economice. Nu ar fi în regulă nici acest lucru, însă pentru asta nu este nevoie de modele matematice şi econometrice complexe (împachetate cu titlul de investigaţii concurenţiale). Aş îndrăzni să spun că, dacă scopul interzicerii acordurilor de limitare a migraţiei intra-industriale a factorului muncă este protecţia persoanelor (uneori firmelor) vulnerabile social (sau economic), atunci nu este nevoie nici măcar de Consiliul Concurenţei. Să ne mai întrebăm şi de ce sau cum au ajuns vulnerabile social unele persoane? Să aibă vreo legătură cu politicile economice ale statului în general (ex. salariul minim, inflaţia, gradul de îndatorare al statului etc.)?

Comentează

Mises Days: Concurs de eseuri

Institutul Mises · 01 octombrie 2019

Pe 29 septembrie 2019 s-au făcut 138 de ani de la naşterea lui Ludwig von Mises.

Anul 2019 marchează 70 de ani de la prima ediţie a tratatului Human Action.

Pentru a aniversa, lansăm azi concursul Acţiunea umană la 70 de ani (#AU70) prin care vom premia cele mai bune eseuri de economie. Temele pot fi legate de orice problemă teoretică sau practică, atât timp cât sunt tratate în spiritul Şcolii austriece de economie.

Recomandări pentru eseu: între 3 şi 5 pagini în format word (6000-10.000 de semne cu spaţii), cu note de subsol unde este cazul şi bibliografie la final.

Eseurile vor fi evaluate de un juriu format din membri şi cercetători asociaţi ai Institutului Ludwig von Mises România: Mihai-Vladimir Topan, Constantin Munteanu Gurgu, Bogdan Glăvan, Radu Cristian Muşetescu, Octavian Dragomir Jora, Andreas Stamate-Ştefan, Matei-Alexandru Apăvăloaei.

Termenul limită este 31 decembrie 2019.

Eseurile premiate vor fi publicate pe site-ul mises.ro şi site-urile partenere. La iniţiativa revistei The Market for Ideas, eseurile vor fi de asemenea traduse şi publicate în limba engleză.

Premiile sunt următoarele:

Premiul I, în valoare de 600 de lei constând în orice comandă de cărţi de pe Librăria Mises (mises.ro/librarie/) în valoare de 300 de lei şi un voucher de 300 de lei pentru participarea la orice seminar al Academiei Private.

Premiul II, în valoare de 450 de lei, constând în orice comandă de cărţi de pe Librăria Mises în valoare de 250 de lei şi un voucher de 200 de lei pentru participarea la orice seminar al Academiei Private.

Premiul III, în valoare de 300 de lei, constând în orice comandă de cărţi de pe Librăria Mises în valoare de 150 de lei şi un voucher de 150 de lei pentru participarea la orice seminar al Academiei Private.

Toate premiile vor fi însoţite de câte un pachet suplimentar de cărţi de economie.

Aşteptăm eseurile, alături de numele şi adresa autorilor, pe contact@mises.ro.

Comentează

Internaţionalizarea firmelor româneşti, încă dependentă de instituţii extractive

Andreas Stamate-Ştefan · 05 iulie 2019

Institutul Ludwig von Mises România a realizat recent, în premieră, pentru Fundaţia Romanian Business Leaders, un studiu referitor la internaţionalizarea firmelor româneşti dintr-o perspectivă clasic liberală sau misesiană. Autorii studiului sunt Matei-Alexandru Apăvăloaei, Tudor Gherasim Smirna şi Andreas Stamate-Ştefan, cercetători ai Institutului Mises România şi cadre didactice în Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, Academia de Studii Economice. De asemenea, studiul include o contribuţie de Claudiu Vrînceanu, din partea Start-up Bridge / RBL. Poate fi descărcat de aici:
Dezvoltare prin internaţionalizare [pdf].

În esenţă, studiul se prezintă ca o sinteză a argumentelor clasic liberale în ceea ce priveşte internaţionalizarea şi investiţiile străine în general şi se desfăşoară în trei părţi. Prima parte inventariază didactic teoriile internaţionalizării, a doua parte explică trecutul României în privinţa internaţionalizării şi lentoarea reformelor către o economie de piaţă, iar a treia parte arată ce opţiuni de politică publică ar fi compatibile (sau cât mai puţin incompatibile) cu perspectiva liberală. Conţinutul empiric al studiului este compus dintr-o gamă variată de statistici care prezintă situaţia internaţionalizării firmelor româneşti, în comparaţie cu ţările din regiune (Cehia, Polonia, Ungaria şi Bulgaria). Valoarea studiului este în primul rând una educaţională, şi apoi poate şi ca propunere de politică publică.

Ideea centrală a studiului

Dacă ar fi să rezumăm întregul studiu la o singură idee, ar fi aceasta: internaţionalizarea firmelor româneşti este un proces care depinde de calitatea instituţiilor noastre interne, respectiv cât de favorabile sunt ele progresului şi civilizaţiei materiale. Când spunem instituţii ne referim desigur la accepţiunea clasic liberală a termenului, adică la proprietate privată, diviziunea muncii, comerţ liber, monedă liberă etc. Au fost şi/sau sunt ele protejate în statul de drept România?!

Istoric, statele care au încercat să prezerve, să protejeze aceste instituţii, pe care economistul Daron Acemoglu (2013, p. 73) le botează drept instituţii incluzive, sunt state care au prosperat, care s-au dezvoltat economic. La polul opus, statele care s-au arătat mai favorabile instituţiilor extractive (sclavia, exproprieri arbitrare, taxare, birocraţie, control) sunt state care şi-au inhibat dezvoltarea.

Problema fundamentală

În loc de toate drumurile duc la Roma, am putea spune ca economişti că toate drumurile duc la Ludwig von Mises şi şcoala Austriacă de economie. Una dintre convingerile intime ale autorilor studiului este că, de fapt, problema socialismului nu s-a înţeles. Spunem aceasta deoarece şi astăzi predomină iniţiative de socializare a internaţionalizării, de intervenţie în această zonă. Numai în 2018, bugetul alocat de către Comisia Europeană pentru promovarea produselor agro-alimentare pe pieţele internaţionale a fost de 179 milioane euro[1]. Un alt exemplu este fondul de risc GapMinder, care oferă finanţare pentru accelerarea start-up-urilor tehnologice. Bugetul acestui fond este de 26 milioane de euro. Acestea sunt doar două exemple. Pentru un inventar al tuturor finanţărilor pentru internaţionalizare poate fi consultat Ghidul finanţării de stat pentru internaţionalizare, realizat de Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO)[2].

Ludwig von Mises este prezent în acest studiu prin cel puţin două argumente: argumentul calculului economic în socialism (2018, pp. 719-731) şi argumentul dinamicii sau instabilităţii sistemului intervenţionist (2018, p, 886). Primul argument demonstrează cum în absenţa proprietăţii private nu poate exista o piaţă pe care bunurile (cu precădere factorii de producţie) să se schimbe. Absenţa unei pieţe aduce cu sine o altă problemă spinoasă, cea a imposibilităţii de formare a unor preţuri reale. Iar fără preţuri, planificatorul este practic în imposibilitatea de a hotărî care sunt proiectele dezirabile şi mai puţin dezirabile din punct de vedere economic. Cu alte cuvinte, calculul economic (profit-pierdere) este imposibil, deci orice posibilă alocare a resurselor se va face în baza altor criterii decât cele ale eficienţei. Sigur, nu suntem în situaţia aceasta, însă facem paşi în direcţia asta.

Al doilea argument arată că orice intervenţie guvernamentală creează o distorsiune în piaţă (fie la nivel de producţie, fie la nivel de preţuri), situaţie ce va presupune planificarea unei noi intervenţii pentru eliminarea efectelor primei intervenţii. Şi astfel, spune Mises, se intră într-o spirală (printr-un cumul de n intervenţii) a cărei destinaţie finală este socialismul, deci controlul guvernamental asupra factorilor de producţie. Pare imposibil, nu? Mises ar spune că nu. Socialismul se poate instaura brusc, peste noapte, în stilul comunist, sau se poate realiza şi treptat, în stil social-democrat sau ordoliberal, prin măsuri care încet, încet transferă controlul asupra mijloacelor de producţie de la proprietarii legitimi către guvern. Astăzi finanţăm internaţionalizarea puţin, mâine o condiţionăm puţin (în virtutea unor obiective ecologice, tehnologice etc.), poimâine spunem că nu mai acordăm finanţare decât pe liniile eligibile, apoi restrângem sfera eligibilităţii funcţie de obiective supranaţionale decise de alţii etc.

În sfârşit, va veni şi momentul când firmele vor funcţiona ca anexe, departamente de jure şi de facto ale statului, şi în care distincţia proprietar – manager birocratic va fi greu de făcut, căci proprietarul va fi deja managerul unui mamut ce produce pe bază de comandă aliniată la obiectivele guvernamentale (X start-up-uri înfiinţate, Y locuri de muncă create, Z investiţii realizate în plantarea de pomi etc.), şi care va avea şi satisfacţia că îşi poate reglementa propria firmă/industrie. Acesta este practic visul tehnocrat în formă pură.

Trebuie înţeles faptul că socialismul nu este ceva dispărut în negura vremii, care nu mai există doar pentru faptul că nu mai ai un dictator, un comitet de planificare sau naţionalizarea efectivă a mijloacelor de producţie. Socialismul este viu şi este prezent (o spunem din experienţă personală) în universităţi, în mediul academic, în rândul tinerilor, în rândul politicienilor, vechi sau noi. Ce mai trebuie înţeles este că finanţarea internaţionalizării de către stat nu este altceva decât un măr otrăvit, o formă de socializare, la distanţă deocamdată, care încet dar sigur, reface, repune în drepturi regimul socialist.

Starea de fapt şi discuţia internaţionalizării firmelor româneşti

Deocamdată, din România încă se pleacă. Cifrele oficiale indică faptul că între 3,5 şi 4 milioane de români au plecat de la Revoluţia din 1989 şi până astăzi în străinătate, în ţări mai prietenoase cu proprietatea, capitalul, comerţul, în ţări care au proliferat (mai mult decât în România) instituţiile incluzive. Deci cel puţin pentru moment România pare a fi un exportator de muncă, şi nu de capital, deoarece acel capital pentru internaţionalizare lipseşte, cel puţin prin comparaţii cu alte state. Internaţionalizarea României, dincolo de cea realizată prin exportul de muncă, este preponderentă în zona exporturilor, nu a investiţiilor străine directe (ISD).

În 2016, exporturile FOB totalizau 57,3 miliarde euro[3], iar ISD-urile româneşti în străinătate 1,14 miliarde euro (Studiu IlvMR)

Mai mult decât atât:

Majoritatea firmelor care fac exporturi din România sunt firme cu capital străin[4].

Mesajul pe care studiul nostru îl transmite este că de aici nu decurge faptul că statul trebuie să accelereze internaţionalizarea (de tip ISD) prin strategii naţionale, doar pentru a îngroşa statistica. Faptul că suntem importatori net de capital, şi exportatori de muncă sugerează că în România este o problemă cu acumularea de capital. Prea mult din capitalul românesc este pus în slujba satisfacerii birocraţiei locale şi a achitării obligaţiilor fiscale. O demonstrează asta dimensiunea sectorului public (atât cel ce furnizează servicii cât şi cel productiv).

Conform cartei albe a IMM-urilor, un procent de 61,1% din IMM-urile investigate identifică birocraţia ca cea mai mare problemă în activitatea lor, iar 45,16% din IMM-uri reclamă corupţia din sistem (Studiu ILvMR).

Carta albă a IMM-urilor mai arată că 54,74% din IMM-uri reclamă fiscalitatea excesivă ca problemă fundamentală în activitatea lor, iar 44,98% controalele excesive (Studiu ILvMR).

potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială, 47% din firmele româneşti care încearcă să realizeze investiţii sunt afectate de un climat politic şi reglementar nefavorabil (Studiu ILvMR).

În România există aproximativ 1.400 de întreprinderi de stat, din care 200 sunt controlate majoritar de către guvern (autoritatea centrală). Aceste cifre ridică România pe primul loc[5] în Europa la numărul de întreprinderi de stat, şi astfel pe primul loc la dimensiunea managementului birocratic (Studiu ILvMR).

Cu cât dimensiunea resurselor administrate de stat creşte, potenţialul alocării arbitrare (bazate pe alte criterii decât cele economice ale profitului, concurenţei) creşte şi el. În haosul alocativ, adică al dispariţiei unor criterii obiective de alocare, corupţia îşi face loc, ca mijloc de asigurare[6] împotriva riscurilor generate de absenţa criteriilor economice (Studiu ILvMR)

Tipul acesta de explicaţii este unul pur economic, iar ele diferă de explicaţiile non-economice, antreprenoriale spre exemplu. În general, atunci când se explică apetitul scăzut pentru internaţionalizare al firmelor româneşti, se aduc în discuţie şi argumente non-economice ce ar ţine de o oarecare teamă a antreprenorilor, sau frică de necunoscut, de un mediul cultural diferit. Deşi sunt perfect legitime, economiştii n-au un „tratament” pentru frică, sau pentru modul în care poate fi abordat un mediul cultural diferit de cel din care vii. Acestea sunt cauze naturale.

Economiştii pot avea însă „tratamente” pentru cauzele instituţionale, adică situaţiile în care problema culturală e depăşită, însă mediul instituţional nu lasă prea mult în buzunarul antreprenorului dornic de internaţionalizare. Studiul se adresează atât antreprenorilor care au resurse pentru internaţionalizare dar întâlnesc bariere culturale în internaţionalizare (prin aceea de a-i face atenţi la modul în care şi-au dobândit resursele, cât de favorabilă le-a fost piaţa), dar şi acelora dintre ei care nu sunt împiedicaţi de bariere culturale, ci de absenţa capitalului (prin a-i face atenţi că nu orice tip de capital e bun pentru internaţionalizare).

Statistica internaţionalizării firmelor româneşti

Statistica colectată de studiu are un rol pur ilustrativ şi nu recomandăm efectuarea vreunei corelaţii sau stabilirea vreunei cauzalităţi cu ajutorul ei. Statistica poate descrie un anumit trend, dar care din perspectiva unor experienţe personale, antreprenoriale, poate să nu fie relevant.

Componentele ce alcătuiesc fluxurile de ISD din România spre restul lumii

Spre exemplu, se constată că în ISD-urile românilor în străinătate predomină instrumentele de natura datoriei (adică se fac cu împrumuturi, via bănci sau societatea mamă). De obicei, asta ne spune ceva nouă ca economişti, când datoria e mai rentabilă decât cash-ul propriu. La o cercetare mai aprofundată, situaţia poate scoate la iveală un mediu fiscal sau monetar problematic. Ştim de exemplu faptul că în timpul expansiunii monetare, în faza de început a unei crize, ca urmare a deprecierii puterii de cumpărare cauzate de inflaţie, devine mai rentabil pentru indivizi să se împrumute.

Stocul de ISD al ţărilor din Europa Centrală şi de Este raportat la PIB

În ceea ce priveşte regiunea ţărilor din Europa Centrală şi de Est (CEE), performerul la ISD-uri (evaluate ca stocuri) este Ungaria, care în 2016 atinge 223% din PIB, ISD-uri realizate de cetăţenii unguri rezidenţi în străinătate. Poziţia a doua este ocupată de Republica Cehă cu 23% din PIB, urmând Polonia cu 15% din PIB, apoi Bulgaria cu 10% din PIB şi România cu 3% din PIB. În toată perioada luată în calcul, 2007-2017, România ocupă ultima poziţie din regiune, dacă ne raportăm la ISD ca procent din PIB. De altfel, clasamentul pe regiune rămâne în linii mari acelaşi.

Poziţia netă a ISD în balanţa de plăţi

Diferenţa dintre ISD-urile deţinute de investitorii străini în România şi ISD-urile deţinute de investitorii români în străinătate este în continuare semnificativă. În 2017, ISD-urile investitorilor străini în România (4,3 mld. euro) erau de 22 ori mai mari decât cele ale investitorilor români în străinătate (196 mil. euro). Poziţia netă a ISD-urilor în balanţa de plăţi a României este „deficitară” în fiecare an al perioadei analizate, 2000-2017, cu decalajele cele mai mari în anii pre- şi post- aderare la Uniunea Europeană.

Diferenţa însă dintre intrări (inflow) şi ieşiri (outflow) nu este atât de relevantă economic, cât poate fi statistic. Intrările de capital străin în România sunt în sine premise ale creşterii productivităţii la nivel local şi deci unor şanse sporite de acumulare de capital la nivel intern, care desigur mai departe poate însemna şi export de capital, prin ISD-urile românilor în străinătate. Într-un fel, intrările mai mari de ISD-uri susţin, caeteris paribus, ieşiri de ISD-uri mai mari sau niveluri mai ridicate de exporturi. Devine din nou crucial ca mediul instituţional românesc să permită – prin politici economice care să nu distorsioneze mecanismul pieţei – această metamorfoză a capitalului străin în capital autohton.

Fluxul de ISD-uri din România către restul lumii

În ceea ce priveşte fluxul de ISD din România spre restul lumii, sesizăm un efect de deturnare a ISD-urilor cauzat de aderarea la Uniunea Europeană. Dacă accesul la pieţele extra-UE sub formă de ISD înainte de aderarea la Uniunea Europeană înregistra valori pozitive, după aderare ISD-urile românilor în spaţiul extra-UE scad tot mai mult, coborând chiar la valori negative. Aceasta sugerează o limitare a atenţiei investitorilor români la spaţiul european, fie prin prisma atractivităţii fiscale din ţările destinatare fie prin intensificarea restrictivităţii spaţiului non-comunitar la ISD-urile rezidenţilor europeni. Se cunoaşte faptul că, spre exemplu, internaţionalizarea prin exporturi în spaţiul non-comunitar devine o opţiune realmente costisitoare în perioada post-aderare, întrucât calitatea de membru al UE vine la pachet cu asumarea unor restricţii comerciale sau protecţionism, ca replică[7] a spaţiului non-comunitar faţă de protecţionismul UE, mai ales în privinţa bunurilor agricole. Aşadar, dacă internaţionalizarea prin exporturi devine relativ dificilă, este posibil ca şi internaţionalizarea prin ISD-uri să fie îngreunată, urmare a intensificării practicilor protecţioniste.

Numărul de filiale deţinute în străinătate. Comparaţie cu Europa Centrală şi de Est

Lider în regiune la numărul de filiale deţinute în străinătate este detaşat Ungaria, care în perioada analizată (2010-2015) atinge cea mai bună performanţă în 2014, când filialele ISD-urilor ungureşti în străinătate numărau 2.558 de unităţi. Îi urmează Cehia, Polonia, România şi Bulgaria. Excepţie face anul 2014, când la coada clasamentului este România, Bulgaria depăşind-o cu 62 de unităţi. În general, România se situează aproximativ la jumătate din performanţele Cehiei şi Poloniei în privinţa numărului de filiale.

Stocul de ISD per capita. Comparaţie cu Europa Centrală şi de Est

Stocul de ISD pe cap de locuitor calculat prin metoda direcţională evidenţiază pe primele trei poziţii în anul 2017, Ungaria (ţară cu 9,7 milioane locuitori) cu 2.605,1 euro pe cap de locuitor, apoi Republica Cehă (10,6 milioane locuitori) cu 1.972 euro şi Polonia (38,4 milioane locuitori) cu 718,5 euro. România şi Bulgaria ocupă ultimele poziţii în regiune, Bulgaria (7,1 milioane locuitori) având totuşi o evoluţie semnificativ mai bună decât România, înregistrând 351,9 euro, cu 88,6% mai mult faţă de cele 39,7 euro ale României (19,6 milioane locuitori).

Distribuţia pe sectoare a persoanelor angajate în filialele controlate de firme româneşti în străinătate

În anul 2013, distribuţia pe sectoare a persoanelor angajate în filialele controlate de firme româneşti surprinde domeniul IT&C ca fiind cel mai mare receptor de forţă de muncă (29%). Este urmat de sectorul manufacturier (24%), comerţul cu ridicata şi retial, reparaţii de vehicule şi motociclete (21%), transport şi depozitare (10%), construcţii (5%), profesional, ştiinţific şi activităţi tehnice (4%), servicii administrative şi suport (3%), alte sectoare (3%), hotelărie şi servicii de restaurant (1%).

Există opţiuni de politică publică în privinţa internaţionalizării?

Un antreprenor sau un economist nu poate da soluţii pentru România. Cel puţin nu fără ca fiecare din ei să-şi asume o anumită perspectivă etică. Antreprenorul poate cel mult povesti propria experienţă şi da soluţii pentru el însuşi, economistul poate arăta căi potrivite şi mai puţin potrivite pentru ca România să crească economic.

S-ar putea spune că nu există politici publice destinate internaţionalizării, deoarece internaţionalizarea este un efect firesc al creării condiţiilor pentru formarea capitalului autohton. Asta desigur, dacă alegem perspectiva pieţei libere, care în esenţă ne învaţă că sunt puţine lucruri de făcut în materie de politică economică. Puţine în sensul de suficiente pentru a rezolva problema. Odată creat capitalul, atunci când condiţiile locale nu îl voi mai remunera suficient, emigraţia acestuia este consecinţa firească, prin identificarea unor pieţe cu costuri mai reduse.

Soluţiile sunt la dispoziţia oricui doreşte să le vadă: crearea unui cadru autohton prielnic acumulării de capital (acest lucru înseamnă reducerea taxelor, reducerea dimensiunii sectorului public, privatizarea sistemului de pensii, privatizarea companiilor de stat ş.a.), eliminarea barierelor din calea internaţionalizării dar şi a asistenţei guvernamentale a acesteia.

Numai prin acumulare de capital la nivel intern este posibilă o creştere a productivităţii, ceea ce poate aduce şi mult dorita retribuţie mai mare pentru angajaţi, temperând astfel emigraţia. A obţine aceste rezultate presupune un efort politic comun îndelungat, o aşteptare în termeni antreprenoriali, căci una din caracteristicile fundamentale ale unui antreprenor, dincolo de faptul că riscă resurse proprii, este aşteptarea. Firul roşu care trebuie să unească din perspectivă economică toate spectrele politice este respectul pentru instituţiile sociale care generează capital autohton, capital românesc.

Studiul propune sub forma unei sinteze trei tipuri de acţiuni publice – guvernamentale care pot fi realizate, în măsura în care se doreşte o îmbunătăţire a situaţiei internaţionalizării firmelor româneşti. Dintre cele trei doar prima este dezirabilă din punct de vedere economic, celelalte două (deşi diferite pe scara dezirabilităţii) presupun costuri semnificative care pot transforma obiectivul internaţionalizării şi importanţa acestuia în ecuaţia dezvoltării economice, într-un joc politic.

Opţiunea

Descriere

Puncte tari

Puncte slabe

I

cea mai bună politică este absenţa oricărei politici

Reprezentare privată a firmelor care doresc să se internaţionalizeze

Evaluare realistă a performanţelor internaţionalizării

Stimularea apariţiei unui mediu de afaceri realist şi responsabil

Depolitizarea domeniului

Evitarea unei retorsion policy din partea altor state (efectul de bumerang, „întrecere în internaţionalizare”)

Bună practică pentru alte state. Efect de imitaţie.

-

II

listă de priorităţi

Reprezentare prin diplomaţie comercială (funcţionar public, generalist sau business promoter) doar în cazurile unde este necesar.

+

Crearea unui set de KPI (key performance indicators) în funcţie de care diplomaţii pot fi evaluaţi.

Evaluarea relativ transparentă a calităţii serviciilor oferite de diplomaţi în procesul de internaţionalizare (utilizarea de KPI)

Rent-seeking (este posibil ca unele firme să încerce coruperea diplomaţilor, pentru a dobândi avantaje în faţa concurenţei)

Va fi dificil de definit cazurile necesare, de stabilit numărul efectiv de diplomaţi, de stabilit o grilă obiectivă de evaluare a acestora (e adevărat, marii jucători au business promoteri, însă nu există date cu privire la impactul acestora în internaţionalizare sau cât li se datorează lor, şi cât altor elemente)

Nu se pot exclude cazurile de eliminare (pe criterii politice) a diplomaţilor dovedit eficienţi în internaţionalizare. (superiorul ierarhic nu are un stimulent să menţină diplomaţii eficienţi, altul decât bunavoinţă).

Vor fi dificil de eliminat situaţiile de antreprenoriat politic win-win (firma acordă mită diplomatului, iar diplomatul solicită evaluarea sa pozitivă)

III

indezirabilă

Acordarea – lipsită de condiţionalităţi – de asistenţă financiară în internaţionalizare (subvenţionarea firmelor)

Absenţa condiţionalităţilor birocratice (ex: sectoare/domenii eligibile de investiţie şi mai puţin eligibile, criterii în politica de angajări, număr minim de locuri de muncă create etc.) poate face ca resursele să ajungă totuşi (şi) la antreprenori dedicaţi.

Se pot înscrie la „loteria” internaţionalizării şi firme care altminteri (adică în absenţa asistenţei financiare) nu ar fi făcut-o. Stimulent deci pentru firme ineficiente.

Direcţionează artificial capital autohton către utilizări internaţionale.

Nu se poate elimina problema lobby-ului/presiunilor pentru creşterea bugetului alocat internaţionalizării.

Politizarea internaţionalizării.

Epilog: statistică cu moderaţie

Cultura economică este o problemă a societăţii noastre post-moderne. Mai precis, ea pare să nu existe. În locul culturii economice şi a unei educaţii economice veritabile, s-a instalat fraudulos ideea pozitivistă potrivit căreia nimic nu poate fi cunoscut fără a număra, a măsura, a testa. În mod analog, economistul de azi este cel care e echipat, dotat cu date, cifre. Iar paradoxul acestei situaţii este că atunci când nu ai acces la date sau pur şi simplu nu există acele date, nu mai eşti economist. Aşa să fie? Ne îndoim.

Obsesia statisticii este obsesia omului modern sau omului recent, ar spune Horia Roman Patapievici. Iar economia pare să se fi transformat într-o abilitate tehnică, inginerească, mai mult decât una analitică sau de gândire critică.

Deşi pretindem că studiul prezent este mai mult decât o simplă colecţie de statistici, trebuie să evităm a cădea pradă obsesiei descrise mai sus, adică a imperativului cantitativ înainte de a oferi orice soluţie. O scurtă istorioară poate fi utilă în acest caz. Se spune că primul lucru pe care l-a făcut John Cowperthwaite trimis secretar financiar al Hong Kong-ului de către britanici între 1961 şi 1971, a fost să refuze colectarea de date statistice, în afara celor de bază. Întrebat despre asta, Cowperthwaite a răspuns că nu are nevoie de statistici deoarece nu doreşte să facă planificare.

If I let them compute those statistics, they’ll want to use them for planning (Cowperthwaite, 1963).

Referinţe

Acemoglu, Daron, Why Nations Fails. The Origins of Power, Prosperity and Poverty, Profile Books, 2013

Friedman, Milton, „The Honk Kong Experiment”, National Review, 1998, disponibil la https://www.hoover.org/research/hong-kong-experiment

Mises, Ludwig von, Acţiunea Umană. Un tratat de teorie economică, Editura Institutului Ludwig von Mises România, 2018


Note:

[1] https://ec.europa.eu/info/news/commission-focus-growth-markets-eu-food-and-drink-2018-promotion-programmes_en

[2] https://inaco.ro/wp-content/uploads/2018/02/Ghidul-de-finantare-pentru-internationalizarea-companiilor-romanesti-feb-2018.pdf

[3] Date disponibile la http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/ce12r16_0.pdf

[4] Se arată într-un studiu realizat de profesorii Alexandra Horobeţ şi Oana Popovici (REI-ASE Bucureşti) pentru Consiliul Investitorilor Străini. Studiul este disponibil aici: https://fic.ro/Documents/view/Studiu-Investitiile-straine-directe-evolutia-si-importanta-lor-in-Romania

[5] Raport Banca Mondială, disponibil la https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/29864/9781464813177.pdf?sequence=2&isAllowed=y

[6] Înţelegem noţiunea de corupţie în mod exclusiv defensiv, adică de apărare împotriva abuzurilor Statului asupra persoanei şi proprietăţii sale legitime. Să ne amintim faptul că în regimul socialist, corupţia şi piaţa neagră erau principalele modalităţi prin care majoritatea populaţiei putea avea acces la bunurile şi serviciile monopolizate de către Stat. Deşi sistemul intervenţionist este o mixtură între capitalism şi socialism, corupţia în sens defensiv va fi o caracteristică permanentă a acestui sistem, prin ea încercându-se (ca şi în socialism) restaurarea unor drepturi naturale fundamentale, precum dreptul la proprietate privată legitimă.

[7] Retalierea, sau a răspunde la protecţionism tot cu protecţonism, este o practică frecventă la nivel internaţional, în ciuda faptului că atât teoretic, cât şi empiric, non-retalierea presupune evidente beneficii pe termen lung, precum costuri reduse pentru consumator, evitarea unui război comercial, direcţionarea unor resurse către sectoare cu adevărat productive etc., acestea fiind şi premize ale acumulării de capital, în absenţa căreia ISD-urile înregistrează valori mici. Există studii care s-au angajat în măsurarea efectelor protecţionismului, atât la nivel de ţară, cât şi la nivel de consumatori. Spre exemplu, un studiu al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (Trade Costs and Inclusive Growth, 2016) arată că, în măsura în care s-ar implementa acordul privind facilitarea comerţului (Trade Facility Agreement, semnat la Bali în 2013), aceasta ar presupune eliminarea multor bariere din calea comerţului, fapt ce ar creşte exporturile ţărilor în dezvoltare cu peste 700 miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, internaţionalizarea prin exporturi nu e independentă de problema reducerii barierelor (tarifare şi netarifare) în calea comerţului. Deloc surprinzător, studiul arată că ţările care sunt dispuse să implementeze acest acord, au şanse mai mari de a atrage ISD-uri. În mod analog deci, şi banal în acelaşi timp, poţi atrage mai multe ISD-uri dacă reduci barierele din calea ISD-urilor. Este de aşteptat ca reducând barierele în calea investitorilor străini în propria ţară, să generezi un efect în oglindă al ţărilor gazdă pentru propriile investiţii. Studiul este disponibil la

https://www.wto.org/english/res_e/booksp_e/trade-costs-incl-growth_full_e.pdf

Comentează

New Deal-ul, un „startap” tehnocrat

Andreas Stamate-Ştefan · 14 mai 2019

Versiunea curentă, mainstream, care circulă despre New Deal este că a fost un vast program de cheltuieli publice susţinute de numeroase legi şi acte normative, cu scopul contracarării efectelor crizei economice din 1920-1930. O restartare a economiei americane prin intervenţia statului. Se pot face multe discuţii despre această versiune, majoritatea fiind circumscrise ideii că intervenţia trebuia să se realizeze în alte sectoare şi să vizeze alte scopuri.

Mai puţin vehiculată istoric este ideea (puţin probabilă de altfel pentru establishment-ul intelectual mainstream) că evenimentele din 1929-1930 pot fi ele însele produsul intervenţiei guvernamentale, context în care ceea ce s-ar cuveni a discuta nu e amploarea intervenţiei, ci însăşi legitimitatea existenţei sale.

Însă ceea ce preocupă această postare nu e cauza crizei din 1929-1930, ci filozofia din spatele programului New Deal – oferit ca soluţie la ieşirea din criză – din perspectiva autorului cărţii The Managerial Revolution. What is Happening in the World, James Burnham.

Pentru Burnham, New Deal-ul sau newdealism-ul este o ideologie managerială anticapitalistă. Şi, ca orice ideologie managerială (categorie la care Burnham mai adaugă Leninismul, Stalinismul, Fascismul şi Tehnocraţia) ea exprimă un crez fundamental progresist: acela că intervenţia statului în problemele sociale şi economice (ingineria socială, căci background-ul managerilor are să fie ingineresc) este soluţia unui viitor mai bun. Statul – în viziunea managerială, tehnocrată – este deci populat cu ingineri, liberi să-şi pună în practică planurile de modelare a societăţii, de-a fir a păr, ca şi cum individul şi societatea ar fi două piese pe tabla de şah.

Că aşa au stat lucrurile din punct de vedere istoric, Burnham confirmă menţionând valurile de migraţie a inginerilor şcoliţi în Occident către Estul socialist (încă din perioada bolşevică), care aveau să fie principala rezervă de cadre tehnocrate utilizată în planificarea economică. Interesant de remarcat este orientarea vădit anti-capitalistă a politicilor New Deal, pe care Burnham o sesizează, fiind elocvent următorul pasaj:

New Dealism too has spread abroad the stress on the state as against the individual, planning as against private enterprise, jobs (even if relief jobs) against of opportunities, security against initiative, "human rights" against "property rights." There can be no doubt that the psychological effect of New Dealism has been what the capitalists say it has been: to undermine public confidence in capitalist ideas and rights and institutions. Its most distinctive features help to prepare the minds of the masses for the acceptance of the managerial social structure.

Cât despre influenţa mişcării tehnocrate americane asupra politicilor New Deal, sau că politica nouă a anilor ’30 viza tipul acesta de background profesional ingineresc în administraţia de stat, stau mărturie vorbele lui Howard Scott, unul dintre fondatorii mişcării tehnocrate.

It is well to note here that the Roosevelt administration in giving birth to the New Deal did its best to grace the arrival of its new political child and vest it with a semblance of social vision, by drawing into the administration every erstwhile Technocrat or one-time associate of mine. The list is a long one -- Leon Henderson was made Federal Price Administrator. Leland Olds was made Federal Power Administrator. Otto Byers was made Deputy Administrator of the ODT (Office of Defense Transportation) of the United States. Otto Byers was a professional engineer in the employ of the Baltimore and Ohio Railroad. He and Stuart Chase were the chief researchers of the Technical Alliance, in doing the report, submitted by the Technical Alliance to the operating Railroad Brotherhoods of United States. Dr. Richard T. Tolman was made Atomic Representative of the Combined Chiefs of Staff of United States and Great Britain. Stuart Chase, Bassett Jones, Frederick Ackerman, Harold Loeb, Felix Fraser, Montgomery Schuyler, Dal Hitchcock and many others were all on the federal payroll of the Roosevelt Administration. John Carmody was head of Rural Electrification and later of the Maritime Commission, and last but not least, in charge of distribution of funds in Europe of the EAC, the European Advisory Commission, in the distribution of Marshall Plan Funds.

Recomandări bibliografice:

Burnham, James, The Managerial Revolution. What is Happening in the World, New York, John Day Co., 1941

Scott, Howard, Faulkner, J.K., History and Purpose of Technocracy, Exchange of letters, The Northwest Tehnocrat, no. 220, 1965

Comentează

Precedentele ·