Retrospectiva 2022 @ MisesRo

Încheiem anul 2022 cu un bilanț al activității Institutului Mises România.

Mai întâi, o selecție subiectivă a analizelor și opiniilor publicate pe MisesRo

La începutul anului, când nu am publicat comentarii despre probleme economice precum inflație, datoria publică sau recesiune, tema principală a fost tot pandemia, cu șocul ei etatic, fie că a fost vorba despre vaccinarea obligatorie sau că am reacționat la scandalul expulzării lui Djokovic din Australia.

Apoi, din februarie, 2022 a însemnat, cel puțin în România și în regiune, un salt din lacul socialismului de pandemie în puțul războiului. Martin van Creveld a oferit imediat o perspectivă care a trecut testul timpului:

În cuvintele lui Randolph Bourne, „războiul este sănătatea statului”. Urgențele războiului suspendă prioritățile societății în favoarea statului. Ca pentru a ilustra încă o dată teoria higgsiană a clichetului istoric, în război aparatul agresiunii instituționalizate prosperă și crește într-un ritm mai susținut – fie că vorbim de politicieni, funcționari, structurile etatice de securitate și tot ecosistemul care este alimentat din veniturile prelevate de la societate – în timp ce acesteia din urmă i se bagă pe gât noi taxe, inflație susținută, reglementări tot mai complexe și oneroase, toate urmate de călușul crizei militare: pe timp de război a cere libertatea individuală este nepatriotic, împotriva colectivului și a națiunii; libertatea devine o crimă, o trădare.

Bineînțeles că este doar un sofism. Așa cum au spus-o liberali notorii, printre care Ludwig von Mises, cea mai bună armă, în special pe timp de război, este descătușarea forțelor antreprenoriale ale pieței. Soluția în fața unei agresiuni sau a unei amenințări este mai multă libertate, nu mai puțină. Acesta este motivul pentru care la Institutul Mises am publicat analize și opinii care au condamnat etatismul tuturor statelor și implicit agresiunea generalizată asupra persoanelor private și a libertăților și proprietăților lor, fie că vorbim de ruși, ucraineni, americani sau români.

Sancțiunile au fost o temă predilectă, pentru că sunt remarcabile prin stupiditatea lor cu efect de bumerang și lipsa de eficacitate:

O altă temă atinsă a fost cea a noului val de socialism occidental, bazat pe cultul naturii și cultura anulării. În acest sens, Marius Ceterchi a debutat pe MisesRo cu o analiză excelentă despre Klaus Schwab și ideile sale:

De la Jordan Peterson și Peter Boghossian avem mărturii despre declinul academic occidental:

Tot în aceeași direcție, Andreas Stamate-Ștefan:

Pe tema ecologismului și a COP27, vă reamintesc două opinii, una aparținând autorului de mai sus și una lui Rainer Zitelmann:

Adrian Medeleanu a debutat pe MisesRo cu o analiză despre malinvestiții:

Mihai Macovei a scris și pe această temă un articol care le-a picat greu nostalgicilor după ceaușism:

Iar Mihai Tănăsuică a comentat despre parcările publice:

O bună parte din materialele publicate pe site au avut ca temă libertarianismul. Reamintim analiza făcută de profesorul Costea Munteanu din perspectivă ortodoxă a concepției rothbardiene despre stat:

Din partea lui Murray Rothbard, v-am adresat două întrebări:

Costel Stăvărache ne-a oferit o nouă serie de observații și discuții legate de libertarianism, fie că a vorbit despre sclavia voluntară, caritate, natura umană, agențiile de protecție sau mafioți versus ideologi:

În privința lui Ludwig von Mises am extras fragmente din Socialismul care arată cât de relevant și actual este tratatul publicat acum o sută de ani și cât de proaspătă și originală este gândirea lui Mises. Iată un exemplu:

Cărțile publicate în 2022

Și astfel ajungem la cărți. Anul 2022 a început cu publicarea Pledoariilor incomode ale lui Walter Block, o primă editare la Institutul Mises, cu sprijinul editurii Libertas, a unui bestseller care a mai fost publicat pe piața românească sub titlul Pledoarii imposibile. Doar că nu sunt deloc imposibile; dimpotrivă. Titlul actual este mai potrivit, credem, cu originalul Defending the Undefendable.

În format online, am adus pe MisesRo Economia într-o lecție a lui Henry Hazlitt, care este disponibilă și în format tipărit de la editurile Libertas sau Liberalis.

Anul a continuat cu debutul colecției Cărți mici, idei mari în care avem deja 5 titluri de Mises, Rothbard, Salerno și Huerta de Soto.

Socialismul – cartea și seminarul

Încununarea anului, din punct de vedere editorial, este publicarea tratatului Socialismul, în condiții grafice impecabile. Celebrăm astfel un centenar de la prima apariție a tratatului. O carte care, asemenea magnum opusului misesian Acțiunea umană, ar trebui să fie nelipsită din biblioteca oricărui iubitor de libertate.

Institutul Mises susține, de asemenea, întâlnirile seminarului organizat de Academia Privată și condus de Mihai-Vladimir Topan pe tema Socialismului misesian. Întâlnirile au loc în fiecare luni și analizează cartea, capitol cu capitol.

Școala de toamnă de la Breb

O dorință mai veche era să inițiem o serie de cursuri sub forma unei școli de vară sau de toamnă. Anul acesta am reușit să împlinim acest deziderat, aniversând ziua de naștere a lui Mises, pe 29 septembrie și continuând până pe 1 octombrie, în pitorescul sat maramureșean Breb, găzduiți de Casa Dochia. A fost un succes în plan intelectual și al relațiilor personale, un debut care sperăm că va deveni o tradiție cât mai bogată și mai lungă.

Vom publica în curând filmările cursurilor și mărturiile cursanților.

Prezența la târgurile de carte

Anul 2022 a însemnat și reluarea prezenței la târgurile de carte, după ce am făcut acest lucru o singură dată acum foarte mulți ani.

Am fost prezenți al Bookfest cu un stand propriu și la Gaudeamus în parteneriat cu Editura Lebăda Neagră.


În 2023 vom continua să creștem și să răspândim mesajul libertății. Despre planurile noastre de viitor puteți afla mai jos.

Nimic din toate acestea nu ar fi fost cu putință fără sprijinul vostru. Avem, bineînțeles, nevoie de această susținere în continuare pentru a duce la îndeplinire ceea ce ne-am propus:

Mulțumesc și mulțumim din inimă tuturor celor care au pus umărul la ceea ce a însemnat MisesRo în anul care se încheie și la ce va fi în anul ce vine!

La mulți ani!

Să avem un 2023 strălucit!

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?