Război în Ucraina

Rugat să prezic viitorul războiului din Ucraina, m-am uitat din nou la o carte pe care am scris-o acum câțiva ani. Titlul în engleză, Looking into the Future: O istorie a predicției. Lucrul la ea m-a învățat două lucruri. În primul rând, după cum știe toată lumea, predicția este extrem de dificilă și adesea ratează ținta. Nu de puține ori cu consecințe dezastruoase; așa cum s-a întâmplat în 1914, când oamenii de stat și soldații au prezis un război scurt și ușor („veți fi acasă înainte ca frunzele să cadă din copaci”, le-a spus Kaiserul soldaților săi), dar s-au trezit implicați în cel mai mare și mai ucigător conflict armat din istoria de până atunci. Și în al doilea rând, metodele pe care le folosim astăzi – chestionare în rândul experților (așa-numita metodă Delphi), modele matematice, inteligență artificială, ce mai vreți – nu sunt mai bune decât cele pe care oamenii le foloseau acum mii de ani. Cum ar fi astrologia (Babilon), manipularea tulpinilor de gălbenele (China), observarea păsărilor și consultarea oracolelor (Grecia), citirea măruntaielor animalelor sacrificate (Roma), interpretarea viselor (în toate civilizațiile cunoscute) și așa mai departe.

Sunt istoric, așa că cititorii vor trebui să mă ierte că îmi bazez gândirea pe metode istorice. În principal analogii, pe de o parte, și tendințe, pe de altă parte.

Iată cum stă treaba.

* Ucraina este înconjurată de Rusia pe toate laturile, cu excepția vestului, unde se învecinează cu Polonia, Moldova și România. Este formată aproape în întregime din ținuturi plate și deschise (faimosul „pământ negru”). Singurii munți sunt Carpații în sud-vest și Munții Crimeii în sudul extrem, de-a lungul coastei. Există câteva râuri mari care pot constitui obstacole serioase pentru un atacator. Dar numai dacă sunt apărate corespunzător; ceea ce, din cauza lungimii lor, ar fi greu de realizat. Ici și colo sunt câteva depresiuni. Se întâlnesc, de asemenea, un număr destul de mare de râpe adânci, dintre care cea mai cunoscută este Babi Yar. Dar nici acestea nu constituie obstacole serioase în calea traficului, în special a celui pe șenile. Drumurile sunt mai bune decât erau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și sunt mai multe; totuși, cu doar 0,28 kilometri de drumuri pe kilometru pătrat de teritoriu (față de 1,5 în Germania), acestea nu se ridică încă la standardele vest-europene. Clima este continentală, ceea ce înseamnă cald și uscat (adesea incomod) vara, extrem de frig (cu multă zăpadă) iarna și ploi răspândite în cea mai mare parte a anului.

* Rusia are arme nucleare, în timp ce Ucraina nu are. Este păcat; dacă ar fi avut astfel de arme, precum și o a doua forță de atac sigură, formată din vehicule care să le livreze, războiul ar fi ieșit aproape sigur din discuție. Cu toate acestea, pentru scopul actual al lui Putin, nu contează. Ultimul lucru pe care vrea să îl facă înainte de a ocupa Ucraina este să o transforme într-un deșert radioactiv. Mulțumită, în parte, ajutorului pe care îl primesc de la NATO, în ultimii ani, forțele armate ucrainene au devenit considerabil mai puternice și mai bine echipate. Se spune că moralul de luptă, bazat în primul rând pe amintirea populară a modului în care Stalin a înfometat milioane de ucraineni în 1930-32, este ridicat. Cu toate acestea, nici din punct de vedere cantitativ, nici calitativ, forțele în cauză nu sunt pe măsura celor rusești.

* În orice caz, la început, ambele părți se vor baza în principal pe armele convenționale obișnuite: avioane (care sunt deosebit de utile pe teren deschis, spre deosebire de cel montan sau împădurit), tancuri, transportoare blindate de trupe și artilerie, precum și coloanele motorizate de care au nevoie pentru a le susține. Cu toate acestea, ei vor folosi intensiv și metode mai puțin tradiționale. Cum ar fi maskirovska (dezinformarea), războiul de semnale, războiul electronic și, nu în ultimul rând, războiul cibernetic. Toate acestea sunt domenii în care rușii s-au specializat de multă vreme și în care sunt maeștri recunoscuți; în această privință, ei sunt în ton cu maestrul lor, Putin, care a urcat el însuși pe calea serviciilor de informații.

* În prezent, rușii atacă Ucraina din toate direcțiile simultan, fără un Schwerpunkt clar. În afară de Donbas, printre obiective se numără Harkov, Kiev, alte câteva orașe-cheie și poate coastele Mării Negre și ale Mării Azov. Fideli doctrinei lor de lungă durată de „bătălie în adâncime”, rușii atacă nu doar pe front, ci și mult în spatele acestuia.

* Rușilor nu le va fi prea greu să „invadeze” (orice ar însemna asta) cea mai mare parte a unei țări atât de mari și atât de puțin populate ca Ucraina. Cu toate acestea, cucerirea celor mai importante orașe – Kiev, Harkov și Odessa – va fi o altă problemă și cu siguranță va fi realizată doar prin lupte grele și foarte distructive. Urmate, cel mai probabil, de gherilă și terorism. Așa cum, să zicem, s-au întâmplat lucrurile în Irak.

* Uitați de sancțiuni. Acestea nu îi vor descuraja pe ruși. Așa cum Stalin obișnuia să dea banchete enorme chiar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tot așa Putin și clica sa abia dacă le vor observa. Întrucât oamenii sunt obișnuiți să se descurce fără aproape orice. Cu excepția vodcii, desigur, și chiar și consumul acesteia se spune că a scăzut în ultimii ani.

* NATO, cu SUA în frunte, va fi implicată în război, dar doar marginal și fără a trimite trupe care să participe la lupte. În schimb, va trimite arme „defensive” (oricare ar fi acestea), va furniza provizii și informații și poate va ajuta la evacuarea unora dintre răniți, precum și la asistarea refugiaților ucraineni. În tot acest timp, continuând să spună oricui vrea să asculte, și unora dintre cei care nu vor să asculte, cât de răi sunt rușii etc. etc. etc.

* Este de așteptat ca China să scoată niște sunete de simpatie. În afară de asta, se va implica doar ușor, prin extinderea comerțului, astfel încât să compenseze o parte din sancțiuni. De asemenea, s-ar putea să profite de această ocazie pentru a face ceva în legătură cu Taiwanul. Sau nu.

* În cazul în care războiul se transformă în gherilă și terorism, așa cum este foarte probabil, ar putea foarte bine să ducă la moartea a poate 50 de ucraineni pentru fiecare soldat pe care îl pierd rușii (în Vietnam, raportul a fost de aproximativ 75 la 1). Chiar și așa, Putin va fi în continuare incapabil să pună capăt războiului, lucru pe care îl poate face doar prin înființarea unui nou regim ucrainean colaboraționist.

* Deși este probabil să se întâmple mai degrabă mai târziu decât mai devreme, există o mare probabilitate ca Putin să se trezească cu Ucraina blocată în gât; ca să citez un proverb ebraic, nici de înghițit, nici de scuipat. Având suficient timp la dispoziție, rezultatul va fi cu siguranță acela de a face războiul din ce în ce mai puțin popular în interiorul Rusiei însăși. Rușii vor sfârși prin a se retrage.

* Așa cum înfrângerea din Afganistan a jucat un rol cheie în prăbușirea comunismului, tot așa o înfrângere în Ucraina va însemna aproape sigur sfârșitul regimului lui Putin. Mult mai rău pentru Rusia, aceasta ar putea foarte bine să o facă să cadă din nou într-una dintre acele perioade teribile de anarhie prin care a trecut în istorie și pe care Putin are ca obiectiv suprem să le prevină. El abia își poate ascunde anxietatea în această privință; de exemplu, asigurându-și ascultătorii că 2022 nu este 1919 (anul în care Lenin și bolșevicii au fost cel mai aproape de înfrângere).

În fine:

Deși se bazează pe istorie, în realitate, toate acestea nu sunt mai mult decât niște presupuneri. Este așa cum spunea Woody Allen: Vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă? Vorbește-i despre planurile tale.

Publicat inițial aici.

Avatar photo
Scris de
Martin van Creveld
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?