Pledoarii incomode – Walter Block

40,00 lei

Readucem pe rafturi Pledoariile originale ale lui Walter Block, după o lungă perioadă. Un bestseller, o carte care a făcut și va mai face vâlvă. O serie de pledoarii într-adevăr incomode, în apărarea unor indezirabili, a unor oameni care sunt condamnabili doar moral, și nici măcar astfel în toate cazurile discutate. Oameni care nu sunt, însă, niciodată condamnabili din perspectiva libertariană a dreptului persoanei la proprietate privată, inclusiv și mai ales asupra propriului corp.

O carte care aduce în discuție acțiuni și ipostaze ale unor oi negre, ale unor stigmatizați, nu pentru a-i pune pe un piedestal, nu pentru a-i ridica în slăvi, ci pentru a trasa foarte clar distincția libertariană dintre etică și morală, dintre ceea ce e sau ar trebui să fie îngăduit și ceea ce e de folos, dintre libertariansim și libertinism.

Așa cum ne-am obișnuit cititorii, am tipărit cartea la Editura MisesRo în condiții grafice foarte bune: carte cusută, cu hârtie , cu copertă de tip flexicover, cu semn de carte, împachetată individual în folie.

Titlul original: Defending the Undefendable. The Pimp, Prostitute, Scab, Slumlord, Libeler, Moneylender and Other Scapegoats in the Rogue’s Gallery of American Society 

Cu un comentariu de F.A. Hayek
Cuvânt înainte de Murray N. Rothbard
Traducere de Valentina Nicolaie
Ediție îngrijită de Iulian E. Tănase
Editura Institutului Ludwig von Mises România, 2022, cu sprijinul Libertas Publishing
Pagina dedicată

În stoc

Categorii: , Etichetă:

Descriere

Nouă, creștinilor, mai mult decât oricărui om, nu ne e îngăduit să îndreptăm pe oamenii păcătoși cu sila … Noi … nu trebuie să-l facem pe păcătos mai bun cu sila, ci prin convingere. Că nu ni s-a dat de legile noastre atâta libertate pentru împiedicarea celor ce păcătuiesc. Dar chiar dacă ni s-ar fi dat această putere, tot n-am putea-o întrebuința, deoarece Dumnezeu nu încununează pe cei ce se depărtează cu sila de rău, ci pe cei care se depărtează de bunăvoie.

Sf. Ioan Gură de Aur

„Cum ar putea apăra un individ rațional infractori precum traficantul de droguri, prostituata, speculantul, cămătarul sau afaceristul care angajează minori? Ce tip de argumente ar putea fi folosite în sprijinul unor persoane atât de josnice, ce soi de sofistică exagerată ar fundamenta astfel de pledoarii?” Profesorul Walter Block, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai liberalismului contemporan, se achită cu brio de această sarcină, trecând în revistă și demolând, metodic, riguros dar – nu mai puțin important pentru cititor – și extrem de savuros, multe dintre miturile, prejudecățile și erorile de logică ce au creat adevărate perdele de fum intelectual în jurul ocupațiilor respective. Concluzia acestei cărți este extrem de simplă și de logică: atât timp cât o tranzacție între două persoane nu presupune folosirea sau amenințarea cu folosirea agresiunii, ea este și trebuie să fie considerată legitimă.

Iulian E. Tănase

Ludwig von Mises ne vorbea încă din lucrarea sa clasică Liberalismul (1927) despre tendința de a merge la poliție ori de câte ori nu ne place ceva la semenii noștri și despre necesitatea înfrânării acestei tendințe, înfrânare cerută de o ordine civilizată și liberală. Walter Block detaliază în Pledoarii incomode această intuiție liberală pornind de la principiul rothbardian al non-agresiunii, principiu potrivit căruia este greșit să inițiez violența împotriva unor inocenți. Pledoariile lui Block sunt incomode pentru că în mod obișnuit lucruri ca șantajul sau defăimarea sunt incriminate juridic, sunt considerate infracțiuni, deși acestea nu sunt agresiuni în sens libertarian, chiar dacă pot fi blamabile moral. Verva și varietatea cazurilor și a activităților dezincriminate fac din cartea lui Block una dintre cele mai bune introduceri în libertarianism scrise până acum.

Costel Stavarache

Pledoarii incomode reprezintă poate exercițiul cel mai coerent de dezomogenizare a problemelor morale de cele etico-juridice. Întâiul merit al cărții este de a demonstra fără echivoc că libertatea este piatra de temelie, condiția necesară – dar nu și suficientă – pentru orice sistem de cooperare socială. Ea dă soluția unei probleme grele din filozofia politică, anume: când este legitimă utilizarea violenței? Block arată că obiectul reprimării violente nu pot fi acțiunile liber consimțite care nu încalcă principiul non-agresiunii. Eroii lui Block nu se disting prin calități morale deosebite, ci prin perseverența cu care rezistă agresiunii instituționalizate. Ei sunt incomozi pentru că ne amintesc că două rele nu fac una bună.

Mihai Tănăsuică

Informații suplimentare

Greutate0,25 kg
Dimensiuni21 × 14 × 2 cm
an

2022

autor

Walter Block

traducator

Valentina Nicolaie

editura

Institutul Ludwig von Mises România

pagini

288

isbn

978-606-94653-6-3

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Pledoarii incomode – Walter Block”

Livrare gratuită

Susține-ne devenind membru MisesRo și ai livrare gratuită.

SAU

Cumpără de minim 200 de lei și îți livrăm gratuit oriunde în România.

 

Categorii de produse

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?