Curs: Literatura noii ordini mondiale

Institutul Mises

Cursul îşi propune o prezentare şi o discuţie despre patru romane clasice ale literaturii distopice. Ca teme generale vor fi urmărite relevanţa lor pentru modernitate, presupoziţiile antropologice şi filozofia politică implicită, cu un accent special pe amplasarea fiecărui roman într-un context ideologic anume. În acelaşi timp, vor exista trimiteri şi comparaţii inevitabile la textele utopice notorii (Republica, Utopia sau Călătoriile lui Gulliver) pentru a pune în evidenţă locurile comune, dar mai ales diferenţele specifice. În subsidiar, vor fi atinse şi distopiile cinematografice, mai ales în cazul ecranizărilor romanelor în discuţie.

Seminarul se adresează celor interesaţi de istorie contemporană, pasionaţilor de istoria ideilor, literatură şi filozofie. Însă, practic, oricine doreşte o introducere livrescă în totalitarism, eugenie, transhumanism, tehnocraţie şi alte variaţiuni ale aceloraşi erezii, este binevenit. În consecinţă, pentru participarea la seminar nu e nevoie de standarde formale, însă lectura cărţilor în discuţie va fi mult apreciată.

Temele întâlnirilor:

Noi, Evgheni Zamiatin

Minunata Lume Nouă, Aldous Huxley

1984, Gerorge Orwell

Acea putere hidoasă, C.S. Lewis

Lector: Ninel Ganea

Data începerii: 11 octombrie 2016

Număr întâlniri: 8

Preţ:

350 RON – curs complet de 8 întâlniri
100 RON – o carte în 2 întâlniri
60 RON – 1 întâlnire
Studenţii şi elevii beneficiază de reduceri: 250 RON curs complet / 75 RON o carte în 2 întâlniri / 60 RON – o întâlnire.

Mai multe detalii pe site-ul Academiei Private.

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)