Ce le-a făcut Statul banilor noștri?

Ce le-a făcut Statul banilor noștri?

Este voba despre faimoasa “teoremă a progresiei” (J.T. Salerno), una din principalele contribuții aduse de Murray Rothbard la teoria monetară “austriacă”. Recent generalizată și apărată viguros de mai tinerii misesieni, această explicație istorico-praxeologică afirmă că banii discreționari au apărut și continuă să subziste numai datorită unei serii cumulative de violări neîntrerupte ale Dreptului la proprietate privată, e.g. impunerea legilor care silesc acceptarea în tranzacții a monedei “oficiale”, legiferarea fățișă a sistemelor bancare cu rezervă fracționară, ce implică o confuzie deliberată a depozitelor cu împrumuturile, cartelizarea sistemului bancar sub auspiciile statului, retragerea din circulație a banilor-marfă selectați de forțele pieței (aurul), și revocarea formală a obligațiilor contractuale (de rambursare la cerere) de către alianța etatist-bancară. Mai mult, fiecare pas în direcția colapsului monetar își are originile în falimentul aranjamentelor precedente, indus de precedentele încălcări ale drepturilor de proprietate, prin manipularea monedei și a mecanismelor bancare. În consecință, singura cale de restaurare în cele din urmă a unei monede sănătoase — adică a unui mediu de efectuare a schimburilor universal acceptat, care să permită desfășurarea neobstrucționată a calculelor de rentabilitate — este restaurarea sistemului bancar liber bazat pe un etalon 100% aur, supus domniei dreptuluil contractual, unitatea monetară existentă urmând să fie redefinită în termenii unei greutăți specifice de aur — mediul de efectuare a schimburilor selectat de procesul pieței.

Aceste rezultate ilustrează o regulă misesiană elementară: fiecare intervenție guvernamentală în economie — și fiecare amânare a privatizării și dereglementării economice — creează noi probleme, care pun apoi guvenanții în fața unei alegeri: fie să revoce toate intervențiile prealabile și să permită revenirea societății la capitalismul de tip laissez-faire, fie să continue cu altele, pe drumul către socialismul deplin.

Traducere din limba engleză și prefață de Marius Spiridon.

Citește în variantă PDF

Cumpără din Librăria Mises

Citește în variantă HTML

Prefață la ediția în limba română

I. Introducere

II. Banii într-o societate liberă

III. Moneda și amestecul guvernamental

IV. Prăbușirea monetară a occidentului

Postfață:

Jörg Guido Hülsmann:
Euro. O interpretare rothbardiană a evoluției monetare recente

Recenzie:

Cristian Comănescu:
Un poem al legii, un poem al ordinii, ba poate chiar un poem al respectabilității

*

Format audio, în lectura lui Ștefan Belloiu


© 1990 by The Ludwig von Mises Institute, Auburn, Alabama, 36832

© 2001 Institutul Ludwig von Mises – România pentru versiunea în limba română.

Titlul în limba engleză: What Has Government Done to Our Money?, Praxeology Press, Ludwig von Mises Institute: Auburn, Alabama, 1990

Avatar photo
Scris de
Murray N. Rothbard
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?