Calculul economic în societatea socialistă

Este disponibil în limba română în premieră, fiind publicat pe site-ul nostru pe 29 septembrie 2001, la împlinirea a 120 de ani de la naşterea lui Ludwig von Mises. Publicat iniţial ca Die Wirtschaftsrechnung im Sozialistischen Gemeinwesen (1920), a fost tradus în engleză cu titlul Economic Calculation in the Socialist Commonwealth (1935). Acesta este articolul seminal al disputei calculului economic şi, poate, cel mai important din istoria gândirii economice. Este recomandabilă citirea sa într-un stadiu iniţial al propriei formări, dar înţelegerea cu adevărat a argumentului său central nu este posibilă fără studierea în profunzime a Acţiunii Umane.

Pe scurt, Mises demonstrează aici că fără titluri de proprietate privată asupra mijloacelor de producţie nu sunt posibile pieţele, deci nici preţurile, deci nici estimările anticipative ale preţurilor, deci nici calculul antreprenorial de rentabilitate făcut în lumina acestor estimări şi de aceea, pentru oricine, planificarea raţională în condiţii de diviziune a muncii este imposibilă într-un sistem socialist.

Traducere din limba germană de Nelu Enache

Introducere

1. Repartizarea bunurilor de consum în societatea socialistă

2. Natura calculului economic

3. Calculul economic în societatea socialistă

4. Responsabilitatea şi iniţiativa în întreprinderea socialistă

5. Cea mai recentă doctrină socialistă şi problema calculului economic

Concluzie

© Translated and published on-line with the permission of Mrs. Bettina Bien Greaves on behalf of the Estate of Mrs. Ludwig (Margit) von Mises.

© 2001 Institutul Ludwig von Mises – România pentru versiunea în limba română.

Publicat iniţial ca Die Wirtschaftsrechnung im Sozialistischen Gemeinwesen (1920), a fost tradus în engleză cu titlul Economic Calculation in the Socialist Commonwealth (1935, 1990).

Discută

Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru. Nu scriem des, dar, când scriem, e ceva important.

Cuprins

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!