Institutul Ludwig von Mises Romania
Seminarul „Cărți mici, idei mari”
Anul academic 2010 – 2011
Coordonatori:
Tudor Smirna, Ionela Bălțătescu
Ora și locul de desfășurare: Marțea, în intervalul 18:00 – 20:00, în București, la Atelierul Mises din str. Popa Nan 82, cu frecvență bilunară (o dată la două săptămâni); Ziua s-ar putea schimba în funcție de preferințele participanților.
Număr de întâlniri: 14, cu posibilitatea organizării unor ședințe suplimentare (fără a presupune costuri adiționale pentru participanți).
Descrierea seminarului:
Această serie de întâlniri va familiariza participanții cu universul ideilor sănătoase ale Școlii austriece de drept și economie. Se pune accentul pe obișnuirea participanților cu conceptele și argumentele cel mai frecvent utilizate în teoria economică ―cum ar fi categoriile acțiunii, teoria schimbului, formarea prețurilor, moneda, structura de capital, ciclul economic, intervenționismul― și cu aplicarea acestor cunoștințe teoretice la cazurile concrete oferite de textul studiat și de evenimente actualității. Ne adresăm studenților, elevilor de liceu și oricui mai dorește să stăpânească aceste fundamente economice.
Aceste scopuri vor fi atinse prin studierea în principal a unor texte de popularizare a modului economic de gândire și pe lectura suplimentară a unor materiale mai specializate.
Cerințe și mod de desfășurare:
Textul central care va fi studiat va fi discutat în tranșe de aproximativ 30 de pagini pe ședință. Seminarul mizează pe implicarea activă a participanților. La fiecare ședință va fi ales cel puțin un participant care va face un rezumat scris al porțiunii de comentat. După prezentarea acestei porțiuni care ar trebui să dureze în jur de 30 de minute, se va face un tur de masă în care participanții pot face adăugiri, aduce critici sau pune întrebări în legătură cu argumentele și problemele prezentate. Moderatorul seminarului va urmări:
– încadrarea intervențiilor participanților în timpul acordat fiecărei etape a seminarului (prezentare, întrebări și comentarii, concluzii)
– relevanța comentariilor în raport cu tema dezbătută și
– păstrarea unei ordini a intervențiilor participanților la dezbatere.
Materialele de studiat, cel puțin textul sau textele principale vor trebui lecturate integral până la începerea seminarului.
Participanții vor primi la final un certificat din partea Institutului Ludwig von Mises-Romania. De asemenea, vor avea opțiunea de a susține un examen oral.
Profitul participantului:
Va fi în primul rând unul intelectual și eventual profesional sau academic. Câștigul intelectual va fi imediat, iar cel profesional va fi posibil prin includerea seminarului în CV. Seminarul „Cărți mici, idei mari”, fiind oferit de o instituție care nu urmărește confirmarea valorii sale prin angrenarea în sistemul de acreditare de stat, nu poate oferi credite utilizabile în circuitul academic oficial sau o diplomă cu recunoaștere în instituțiile academice acreditate. Cu toate acestea, sperăm ca nivelul și calitatea seminarului să fie recunoscute și de profesorii angajați în diverse instituții acreditate și astfel participanților să le fie indirect recunoscute competențele dobândite prin participarea la „Cărți mici, idei mari”.
Totodată vom putea oferi recomandări pentru burse oferite de instituții de diseminare a ideilor liberale/austriece recunoscute la nivel internațional.
De asemenea, participanții vor avea prioritate și vor beneficia de reduceri sau gratuități la evenimentele organizate de institut, cum ar fi conferințele unor reprezentanți recunoscuți ai Școlii austriece.
Condiții de participare: solicitanții sunt rugați să trimită un CV la [email protected] și să achite prețul seminarului, care este de 280 de RON anual (20 de RON pe ședință), plătibil până pe 7 decembrie 2010. Până la acea dată (inclusiv), persoanele înscrise pot participa la seminarii fără a rămâne cu vreo obligație financiară. (Menționăm că sumele astfel strânse vor contribui la plata chiriei sălii „Atelier” în care vor avea loc seminariile.) Participanții din anii trecuți, membrii și cercetătorii asociați ai Institutului Ludwig von Mises beneficiază de 50% reducere. Pentru persoanele cu situații materiale delicate putem acorda 70% reducere.
Schița cursului și materiale de citit:
Textul principal:
Murray N. Rothbard – Manifestul liberal
(Lectura acestui text este obligatorie; în cazul celorlalte recomandări, lectura este opțională. Lista cu recomandări se va îmbogăți pe parcursul seminarului.)
16.11.2010 / Seminar 1: Remarci introductorii; The Libertarian Heritage:The American Revolution and Classical Liberalism
· Manifestul liberal, pp. 1-21
· M. N., Rothbard, The Betrayal of American Right, Mises Institute, 2007
23.11.2010 / Seminar 2: Property and Exchange
· Manifestul liberal, pp. 22-45
· Hans Hermann Hoppe, Teoria socialismului și capitalismului, Cap 2. Proprietate, contract, agresiune, capitalism, socialism, http://mises.ro/219/
· Walter Block, Axioma liberală a nonagresiunii, în Reconstrucția libertății, Libertas 2008
30.11.2010 / Seminar 3: The State
· Manifestul liberal, pp. 45-71
· H.H. Hoppe, Intelectualii, elitele si statul, http://mises.ro/248/
07.12.2010 / Seminar 4: The Problems; Involuntary Servitude
· Manifestul liberal, pp. 71-93
· Murray N. Rothbard, Etica libertății, http://mises.ro/75/, în special cap. 19. Drepturile de proprietate și teoria contractelor
· Hans Hermann Hoppe, The Economics and Sociology of Taxation, în The Economics and Ethics of Private Property, Mises Institute Alabama, (1993) 2006
11.01.2011 / Seminar 5: Personal Liberty
· Manifestul liberal, pp. 93-119
· W. Block, In apărarea indezirabililor, http://mises.ro/175/
25.01.2011 / Seminar 6: Education
· Manifestul liberal, pp. 119-143
· M.N. Rothbard, Education, Free and Compulsory, http://mises.org/books/education.pdf
· John Taylor Gatto,, “An Angry Look at Modern Schooling”, “The Way it Used to Be”, “True Believers And The Unspeakable Chautauqua”, “The Lure of Utopia”, “The Empty Child”, “Absolute Absolution” in The Underground History of American Education, http://www.johntaylorgatto.com/underground/index.htm1.
· John Taylor Gatto, “The Seven-Lesson Schoolteacher” și “The Psychopathic School” in Dumbing us Down – The Hidden Curriculum of Compulsory Schooling, New Society Publishers 2005.
08.02.2011 / Seminar 7: Welfare and the Welfare State
· Manifestul liberal, pp. 143-174
· M.N. Rothbard, Toward a Reconstruction of Utility and Welfare Economics, http://mises.org/daily/2205
· M.N. Rothbard, Origins of Welfare State in America, http://mises.org/daily/2225
22.02.2011 / Seminar 8: Inflation and the Business Cycle: The Collapse of the Keynesian Paradigm
· Manifestul liberal, pp. 174-198
· Ludwig von Mises, Ciclul economic și expansiunea creditelor, http://mises.ro/266/
· Jesús Huerta de Soto, Moneda, creditul bancar și ciclurile economice, cap. 4, 5, 6
· Hans Hermann Hoppe, Activitatea bancară, statele-națiune și politica internațională, http://mises.ro/246/
· Marius Spiridon, Ciclul în teoria economică modernă, cap. 1.Funcționarea natuală a economiei, 2.Teoria austriacă a ciclului, 4.Teoria ciclului în acțiune: examinarea unor cazuri concrete
15.03.2011 / Seminar 9: The Public Sector, I: Government in Business; The Public Sector, II: Streets and Roads
· Manifestul liberal, pp. 198-219
· Walter Block, cap. 5. Denaționalizarea drumurilor, în Reconstrucția libertății, Libertas, 2008
22.03.2011 / Seminar 10: The Public Sector, III: Police, Law, and the Courts
· Manifestul liberal, pp. 219-247
· Murray N. Rothbard, Etica libertății, http://mises.ro/75/, în special partea a doua, despre Teoria libertății.
05.04.2011 (12.04.2011) / Seminar 11: Conservation, Ecology, and Growth
· Manifestul liberal, pp. 247-269
· M.N.Rothbard, Law, Property rights and Air Pollution, http://mises.org/rothbard/lawproperty.pdf
· W. Block, “Environmentalism and Economic Freedom: The Case for Private Property Rights”, http://mises.org/resources/1155/Environmentalism-and-Economic-Freedom-The-Case-for-Private-Property-Rights sau traducerea „Ecologismul și libertatea economică: Pledoarie pentru dreptul de proprietate privată” în Walter Block, Reconstrucția libertății, Libertas Publishing.
19.04.2011 / Seminar 12: War and Foreign Policy
· Manifestul liberal, pp. 269-303
· Hans Hermann Hoppe, Producția privată de apărare, http://mises.ro/252/
· Murray N. Rothbard, Etica libertății, http://mises.ro/75/, în special cap. 25. Despre relațiile între state.
· Gustave de Molinari, The Production of Security, http://praxeology.net/GM-PS.htm
· Jesús Huerta de Soto, A theory of liberal nationalism, http://jesushuertadesoto.com, în The Theory of Dynamic Efficiency, Routledge, 2009
03.05.2011 / Seminar 13: A Strategy for Liberty
· Manifestul liberal, pp. 303-330
· M..N. Rothbard, “Spre o teorie a strategiei libertății”, Etica libertății, http://mises.ro/796/
· Cristian Comănescu, Is There a Libertarian Eschatology?, http://mises.ro/489/.
17.05.2011 / Seminar 14: Concluzii; Invitat special