Robert Murphy la „Cărți mici, idei mari”

Robert Murphy la „Cărți mici, idei mari”

Alăturați-vă, pe module, seminarului Cărți mici, idei mari!

Din aprilie vom discuta Robert P. Murphy, The Politically Incorrect Guide to the Great Depression and the New Deal

De ce o astfel de carte?

Criza din 2007-2008 a adus din nou în atenție, prin comparațiile inevitabil făcute, episodul clasic de ilustrare a fenomenelor economice ciclice, și anume Marea Criză (zisă) din 1929-1933. Importanța acesteia din urmă poate fi cu greu subestimată, deoarece viziunea de ansamblu (a cuiva) asupra sistemelor economice în general, și asupra celor financiar-monetar-bancare în particular, este direct legată de interpretarea dată acesteia. În speță, Marea Criză confirmă, pentru unii, failibilitatea manifestă a pieței libere și a capitalismului, sisteme inerent instabile și în permanentă nevoie de stabilizare prin intermediul intervenției (de acum) inteligente și providențiale a autorităților publice (guvernele sau băncile centrale). Pentru alții, ea nu este decât un alt episod (spectaculos prin dimensiuni, dar doar un alt episod) al infatuării fatale a politicienilor care pretind că pot gestiona coerent sistemul în același timp complicat și delicat al economiilor moderne bazate pe diviziunea muncii și cooperare socială pe scară largă. Aproximativ aceleași fapte, interpretări radical diferite – radical opuse, chiar. Care e până la urmă adevărul?

Cartea lui Murphy – din seria celebrelor Pollitically Incorrect Guides (PIG) – oferă prilejul unei rapide și destul de temeinice puneri la punct (istorice) cu privire la episodul clasic din 29-33, laolaltă cu trecerea în revistă a principalelor teorii explicative ale fenomenului (între care el o consideră ca finalmente apărabilă doar pe cea a școlii austriece). Utilitatea lecturării și dezbaterii unei astfel de cărți nu mai are nevoie de justificare astăzi, când nedumeririle între care pendulăm sunt dacă am ieșit din criza recentă sau am intrat deja în alta.

Cum se desfășoară întâlnirile?

În cadrul fiecărei întâlniri vor fi prezentate pe scurt ideile principale din capitolele cărții propuse, după care vor urma runde de dezbateri. La înscriere, participanții primesc cartea în format electronic.

Lector: Mihai-Vladimir Topan

Data începerii: 13.04.2016 (miercuri, orele 18.30)

Număr întâlniri: 3

Frecvență: săptămânal (ultimul seminar planificat 27.04.2016)

Durată: cca 2h/întâlnire

Locație: Sediul ILvM-R și al Academiei Private – Calea Călărașilor 161, et. 2, cam. 26, sector 2, București.

Preț: 50 RON/seminar. Preț redus pentru studenți, elevi și pensionari 40 RON. Plata se face cash în cadrul primului seminar sau prin transfer bancar.

Număr participanți: maxim 10 cursanți.

Înscriere: pe adresa de e-mail [email protected]

Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?