Robert Murphy la „Cărţi mici, idei mari”

Institutul Mises

Alăturaţi-vă, pe module, seminarului Cărţi mici, idei mari!

Din aprilie vom discuta Robert P. Murphy, The Politically Incorrect Guide to the Great Depression and the New Deal

De ce o astfel de carte?

Criza din 2007-2008 a adus din nou în atenţie, prin comparaţiile inevitabil făcute, episodul clasic de ilustrare a fenomenelor economice ciclice, şi anume Marea Criză (zisă) din 1929-1933. Importanţa acesteia din urmă poate fi cu greu subestimată, deoarece viziunea de ansamblu (a cuiva) asupra sistemelor economice în general, şi asupra celor financiar-monetar-bancare în particular, este direct legată de interpretarea dată acesteia. În speţă, Marea Criză confirmă, pentru unii, failibilitatea manifestă a pieţei libere şi a capitalismului, sisteme inerent instabile şi în permanentă nevoie de stabilizare prin intermediul intervenţiei (de acum) inteligente şi providenţiale a autorităţilor publice (guvernele sau băncile centrale). Pentru alţii, ea nu este decât un alt episod (spectaculos prin dimensiuni, dar doar un alt episod) al infatuării fatale a politicienilor care pretind că pot gestiona coerent sistemul în acelaşi timp complicat şi delicat al economiilor moderne bazate pe diviziunea muncii şi cooperare socială pe scară largă. Aproximativ aceleaşi fapte, interpretări radical diferite – radical opuse, chiar. Care e până la urmă adevărul?

Cartea lui Murphy – din seria celebrelor Pollitically Incorrect Guides (PIG) – oferă prilejul unei rapide şi destul de temeinice puneri la punct (istorice) cu privire la episodul clasic din 29-33, laolaltă cu trecerea în revistă a principalelor teorii explicative ale fenomenului (între care el o consideră ca finalmente apărabilă doar pe cea a şcolii austriece). Utilitatea lecturării şi dezbaterii unei astfel de cărţi nu mai are nevoie de justificare astăzi, când nedumeririle între care pendulăm sunt dacă am ieşit din criza recentă sau am intrat deja în alta.

Cum se desfăşoară întâlnirile?

În cadrul fiecărei întâlniri vor fi prezentate pe scurt ideile principale din capitolele cărţii propuse, după care vor urma runde de dezbateri. La înscriere, participanţii primesc cartea în format electronic.

Lector: Mihai-Vladimir Topan

Data începerii: 13.04.2016 (miercuri, orele 18.30)

Număr întâlniri: 3

Frecvenţă: săptămânal (ultimul seminar planificat 27.04.2016)

Durată: cca 2h/întâlnire

Locaţie: Sediul ILvM-R şi al Academiei Private – Calea Călăraşilor 161, et. 2, cam. 26, sector 2, Bucureşti.

Preţ: 50 RON/seminar. Preţ redus pentru studenţi, elevi şi pensionari 40 RON. Plata se face cash în cadrul primului seminar sau prin transfer bancar.

Număr participanţi: maxim 10 cursanţi.

Înscriere: pe adresa de e-mail contact@academiaprivata.ro

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)