Dreptul și economia firmei în tradiția austro-libertariană: o analiză critică a guvernanței corporative contemporane

Dreptul și economia firmei în tradiția austro-libertariană: o analiză critică a guvernanței corporative contemporane

Cursul își propune analiza principalei instituții prin care afacerile contemporane își desfășoară activitatea – respectiv corporația – și impactul său asupra alocării resurselor în economia modernă și a motivațiilor actorilor economici de a se comporta economicos. Teza lectorului, construită în tradiția școlii austriece de economie și a principiilor legale libertariene, este că legislația contemporană în domeniul societăților comerciale, a dreptului muncii, a piețelor financiare și a protecției consumatorului distorsionează într-un mod nefast procesul prin care se creează și se distribuie prosperitatea.

Provocările fundamentale ale afacerilor contemporane – firmele de mari dimensiuni, aneantizarea antreprenoriatului real, birocratizarea activității private de afaceri, nefuncționarea piețelor de fuziuni și achiziții dar și democrația acționarială, fraudele financiare, exproprierea masivă a micilor acționari și o clasă managerială omnipotentă – pot fi interpretate corect doar în cheia tradiției austro-libertariene. Pe fundalul teoriei austriece a activității antreprenoriale și pornind de la instituții legale precum corporația, răspunderea limitată, relația principal – agent, datoria fiduciară, cursul va explora mecanismele prin care decizia este luată în cadrul firmelor moderne și a modului în care diferite categorii legale de actori economici influențează această decizie.

Lector

Radu Cristian Mușetescu este profesor de afaceri internaționale în cadrul Academiei de Studii Economice din București. Absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale, a urmat cursurile unui program de studii aprofundate pe Geopolitică și Geostrategie în cadrul aceleiași universități. Ulterior, a abordat tema „Alianțelor strategice între firme pe plan internațional” (teza de doctorat) și a parcurs un program de studii postdoctorale pe tema „Impactului crizei economice asupra politicii europene în domeniul ajutorului de stat”. Interesat de problematica dreptului și a economiei, explorează subiecte legate de impactul normelor de drept asupra alocării de prosperitate și a motivațiilor de comportament economic. Subiecte precum dreptul și economia firmei, firmele de mari dimensiuni, dreptul natural dar și teoria intervenției publice și internaționalizarea afacerilor sunt în centrul atenției sale. Este cercetător asociat al Institutului Ludwig von Mises – România.

Cum se desfășoară întâlnirea?

Întâlnirea va consta într-o prezentare, urmată de o sesiune de întrebări și discuții. Numărul maxim de participanți înscriși este de 15.

Perioada de desfășurare a cursului

Cele 3 întâlniri ale cursului se vor desfășura în perioada 9 noiembrie – 23 noiembrie 2016, săptămânal, miercuri, începând cu orele 18,30. Durata întâlnirii este de cca 2h/întâlnire.

Loc

Cursul se desfășoară la sediul Academiei Private pe Calea Călărașilor 161, et. 2, cam. 26, sector 2, București.

Preț

150 RON / 3 întâlniri, 60 RON/ 1 întâlnire

Studenții și elevii beneficiează de reducere: 120 RON / 3 întâlniri, 50 RON/o întâlnire

Înscriere

Pentru înscriere ne puteți contacta per e-mail la [email protected] sau pe adresa

http://academiaprivata.ro/curs/dreptul-si-economia-firmei/

Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?