Steve Forbes: Europa și Statele Unite sunt pe drumul spre economia planificată

Steve Forbes: Europa și Statele Unite sunt pe drumul spre economia planificată

Rainer Zitelmann, autorul cărții Zece mituri anticapitaliste, s-a întâlnit cu Steve Forbes, redactor-șef al revistei Forbes, la New York, în aprilie. I-a pus șase întrebări despre evoluțiile economice și politice actuale din Statele Unite și Europa.

1. Fundația Heritage tocmai a acordat SUA cel mai slab rating în Index of Economic Freedom de la prima publicare a indexului, în 1995. Conform ultimei măsurători, 16 țări europene sunt considerate acum mai libere din punct de vedere economic decât SUA. Ce a mers prost în SUA în ultimii ani și ce trebuie să se schimbe?

Forbes: Doi factori majori au cauzat diminuarea libertății economice în SUA. Unul este ascensiunea socialismului modern. Mai degrabă decât vechea idee a proprietății etatice asupra companiilor și industriilor, socialiștii moderni obțin controlul prin extinderea reglementării. Autoritățile de reglementare vă spun din ce în ce mai mult ce puteți face și ce nu.

Statul reglementator a atins noi și noi culmi în acest secol. Administrația Trump a frânat această tendință, dar a fost doar un răgaz. Biden nu numai că a anulat ceea ce a făcut Trump, dar a crescut sfera de acțiune a statului reglementator la cote fără precedent.

Cel mai recent exemplu: normele propuse cu privire la vehiculele electrice. Prin constrângere, ei doresc să distrugă utilizarea motorului cu combustie internă și să transforme industria auto într-o veritabilă anexă a guvernului.

Al doilea factor este unul absolut ignorat de factorii de decizie și de experți – devalorizarea dolarului. Banii fac posibilă o măsură a valorii, la fel cum cântarul măsoară greutatea, ceasurile măsoară timpul și riglele măsoară lungimea.

La începutul anilor 2000, administrația Bush a avut o politică deliberată, dar nedezvăluită, de slăbire a dolarului. Prețurile materiilor prime au crescut vertiginos. La fel și prețurile locuințelor. Rezultatul a fost criza din 2008-2009, care, desigur, a fost pusă mai degrabă pe seama piețelor libere decât pe seama erorilor etatice.

Acest dezastru a fost urmat de acțiunile Rezervei Federale și ale altor bănci centrale care au suprimat ratele dobânzilor și apoi au tipărit prea mulți bani în timpul crizei Covid.

Antidotul este simplu: reducerea ratelor de impozitare, stabilizarea dolarului și dereglementarea. Curtea Supremă a luat – și va lua – decizii care vor ajuta în lupta împotriva statului administrativ. Frânarea diminuării libertății economice înseamnă că republicanii trebuie să câștige în 2024.

2. Ce trebuie să facă SUA pentru a-și reduce muntele de datorii?

Forbes: Singura modalitate realistă de a face față crizei financiare tot mai adânci a statului este de a crea condiții pentru o economie în plină expansiune – reduceri de taxe, restrângerea cheltuielilor publice, dereglementare și un dolar stabil. Aceasta este în mare parte ceea ce a făcut SUA după cel de-al Doilea Război Mondial, când datoria sa ca proporție din PIB a scăzut de la peste 120% la aproximativ 35%, înainte de a abandona etalonul aur la începutul anilor 1970.

3. La ce v-ați aștepta de la un candidat precum Ron DeSantis? Susține el o abordare clar orientată spre piață?

Forbes: Până în prezent, niciunul dintre candidați sau potențialii candidați nu a prezentat un program de creștere economică așa cum a făcut Ronald Reagan când a candidat în 1980. Cheia platformei lui Reagan a fost o reducere generală de 30% a ratelor impozitării venitului persoanelor fizice.

Acești posibili președinți republicani trebuie, de asemenea, să precizeze ce au de gând cu habarnista Rezervă Federală. Și, bineînțeles, trebuie să prezinte o strategie pentru a face față unei lumi din ce în ce mai periculoase din punct de vedere geopolitic. Reagan a făcut și asta.

4. În ultima vreme, inflația a făcut ravagii în întreaga lume. Unii politicieni și mass-media susțin că am depășit acum vârful. Ce credeți că a cauzat această recentă creștere inflaționistă și ce credeți că se va întâmpla în continuare?

Forbes: Creșterea recentă a prețurilor este rezultatul perturbărilor grave cauzate de aceste blocaje și de guvernele care subminează valoarea monedelor lor. Din păcate, Rezerva Federală și alte bănci centrale cred că se poate lupta împotriva inflației prin aruncarea economiilor în recesiune și prin sărăcirea oamenilor. Acest lucru este similar cu ceea ce le făceau medicii pacienților acum mai bine de două secole – le lăsau sânge!

5. Uniunea Europeană a interzis înmatricularea mașinilor noi cu motoare cu ardere internă începând cu anul 2035. Pentru mine, acesta este un semn că Europa se apropie tot mai mult de o economie planificată, în care politicienii, mai degrabă decât companiile și consumatorii, decid ce se produce. Ce părere aveți despre această interdicție? Și vă așteptați ca SUA să introducă o legislație similară?

Forbes: Aceste interdicții propuse în Europa și acum în SUA sunt într-adevăr parte integrantă a unei economii planificate, un socialism de rit nou. Folosesc o falsă știință și minciuni sfruntate pentru a justifica această acaparare de putere care ucide libertatea!

Zece mituri anticapitaliste

6. Capitalismul este amenințat în întreaga lume, anticapitalismul este în creștere. Ce putem face în legătură cu asta?

Forbes: La nivel practic, să susținem reducerea impozitării și să ne opunem unor idioțenii evidente, cum ar fi interzicerea aragazuilor sau centralelor individuale pe gaz, reducerea puterii aparatelor de aer condiționat și obligarea oamenilor să cumpere vehicule electrice scumpe. Alegătorii din SUA simt că ceea ce se întâmplă acum este profund greșit, la fel cum au simțit și în 1980. Trebuie să subliniem faptul că problemele noastre actuale sunt rezultatul unei erori și al unei uzurpări flagrante din partea statului!

Avatar photo
Scris de
Rainer Zitelmann
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?