Germania: omul bolnav al Europei

Într-un interviu din martie 2023, cancelarul german Olaf Scholz a promis țării sale o creștere economică ce amintește de miracolul economic de după război. „Datorită investițiilor mari în protecția climei, Germania va atinge pentru un timp rate de creștere pe care le-am văzut ultima dată în anii 1950 și 1960”, a declarat Scholz. Germania a atins rate anuale de creștere de aproximativ 8% în anii 1950 și la începutul anilor 1960. Cancelarul Scholz și-a reiterat certitudinea cu privire la acuratețea previziunilor sale din martie 2023 în timpul unei sesiuni parlamentare din 3 iulie 2024. Cu toate acestea, realitatea este exact opusă!

Germania este din nou omul bolnav al Europei. Potrivit OCDE, creșterea globală ar trebui să atingă 3,1% în acest an, dar se anticipează că Germania va rămâne în urmă, cu o creștere de doar aproximativ 0,2%, cea mai scăzută dintre toate țările OCDE. În plus, numărul falimentelor de companii din Germania este în prezent mai mare decât a fost în ultimii 10 ani.

Germania a fost considerată ultima dată „omul bolnav al Europei” la sfârșitul anilor 1990. Cu toate acestea, sub conducerea social-democratului Gerhard Schröder, au fost implementate reforme semnificative ale economiei de piață, piața muncii a fost liberalizată, iar rata maximă de impozitare a fost redusă de la 53% la 42%. Aceste schimbări au stat la baza succesului economic al Germaniei din ultimii 20 de ani, iar Angela Merkel a beneficiat de pe urma reformelor lui Schröder.

În timpul celor 16 ani ai erei Merkel nu a fost implementată nicio reformă. În schimb, industria energetică germană a fost transformată într-o economie planificată sub sloganul luptei împotriva schimbărilor climatice. Germania a decis să își închidă toate centralele nucleare și, deși exploatarea gazelor de șist este interzisă, țara importă din Statele Unite gazul LNG produs prin astfel de exploatare.

În plus, guvernul Merkel a făcut Germania dependentă de gazul rusesc, în ciuda avertismentelor din partea Statelor Unite și a unor țări precum Polonia. Prețurile la electricitate în Germania au crescut drastic, și nu doar de la războiul lui Putin împotriva Ucrainei, care nu a făcut decât să înrăutățească situația. „Tranziția energetică”, o cauză majoră a multora dintre aceste probleme, ar urma să coste Germania un total de 1,2 trilioane (!) de euro până în 2035.

O consecință a tranziției energetice este că a devenit prea scump să produci în Germania, în special pentru companiile care depind în mare măsură de electricitate. BASF, cea mai mare companie chimică din lume, preferă acum să producă în China. Decizia BASF este determinată de costurile mai scăzute ale energiei electrice și de birocrația mai redusă din China în comparație cu Germania.

Recesiunea economică din Germania ar putea deveni și mai gravă ca urmare a deciziei Uniunii Europene de a interzice înmatricularea mașinilor cu motoare cu combustie din 2035. Niciodată în istorie o țară nu a interzis în mod voluntar cel mai bun și mai de succes produs al său, pentru care este admirată în întreaga lume. Cred că chinezii sunt foarte fericiți de această decizie nebunească. Pot face vehiculele electrice mult mai ieftine și pot continua să producă motoare cu combustie în același timp.

Germania are, de asemenea, probleme demografice care duc la o lipsă gravă de forță de muncă calificată. Acest deficit nu numai că face mai dificilă găsirea de lucrători calificați, ci găsirea de oameni chiar și pentru cele mai simple locuri de muncă. În ciuda imigrației ridicate, problemele demografice persistă din cauza extinderii statului asistențial. La începutul anului 2023, guvernul a introdus Bürgergeld (asistența cetățenilor), care funcționează ca un venit de bază necondiționat. În condițiile în care statul plătește chiria și alte beneficii, plățile de transfer pentru o familie cu doi copii într-un oraș precum München, unde costurile locuințelor sunt deosebit de ridicate, pot ajunge la 3.400 de euro pe lună.

În același timp, munca ilegală a crescut brusc în Germania. Acest lucru se datorează faptului că combinația dintre asistența cetățenilor, pentru care nu este necesară munca, plus câteva ore de muncă nedeclarată înseamnă adesea că oamenii au mai mulți bani în buzunar decât ar avea după 40 de ore de muncă grea. Conform previziunilor, banii câștigați ilegal în Germania vor crește cu 38 de miliarde de euro, ajungând în acest an la un total de 481 de miliarde de euro.

Paradoxul: în timp ce în Germania există 2,7 milioane de șomeri, pentru companii este extrem de dificil să găsească angajați. Multe restaurante, de exemplu, nu mai pot găsi suficienți lucrători, iar numărul restaurantelor aflate în insolvență a crescut cu 27% anul trecut.

Pentru mulți oameni, să trăiască din ajutoare sociale este mai atractiv decât să lucreze în sectorul cu salarii mici. Desigur, acest lucru este valabil și pentru migranți. În ultimii ani, Germania a înregistrat un aflux semnificativ de imigranți, al doilea după Statele Unite (care, totuși, are o populație de patru ori mai mare decât Germania). Majoritatea acestor imigranți au calificări de nivel scăzut și foarte puțini sunt lucrători calificați. De fapt, 82% dintre sirienii din Germania, cel mai mare grup printre solicitanții de azil, nu au nici un fel de pregătire profesională! Dintre cei care primesc beneficii pentru cetățeni, 63% sunt imigranți, iar în unele landuri federale, cum ar fi Hesse, unde m-am născut, cifra ajunge la 76%.

Și în timp ce toate acestea se întâmplă, din ce în ce mai mulți oameni calificați și educați părăsesc Germania. Cu o rată de emigrare de 5,1%, Germania se află pe locul al treilea la nivel internațional. Majoritatea emigranților – aproximativ trei sferturi! – dețin diplome universitare.

O mare problemă este creșterea ratei criminalității în rândul imigranților. 41% dintre infractorii suspectați sunt străini, o cifră disproporționată în comparație cu procentul populației. Migranții sunt suprareprezentați în special în infracțiuni precum agresiunile și violurile.

Așadar, Germania are o mulțime de probleme. La acestea se adaugă birocrația, care este mai rea decât în majoritatea celorlalte națiuni. Autorizațiile de construcție pot dura ani de zile, uneori mai mult de un deceniu. Olaf Scholz este mai puțin popular decât orice alt cancelar, iar Verzii, care erau încă foarte populari acum câțiva ani, devin din ce în ce mai nepopulari. Dar, indiferent de rezultatul alegerilor de anul viitor, există puține speranțe că reformele de care Germania are nevoie atât de urgent vor fi puse în aplicare.

Sursa: https://townhall.com/columnists/rainerzitelmann/2024/07/07/germany-the-sick-man-of-europe-n2641278

Rainer Zitelmann este, printre altele, autorul cărții abia publicate How Nations Escape Poverty (Cum scapă națiunile de sărăcie) și The Power of Capitalism (Puterea capitalismului). În limba română a fost tradusă cartea Zece mituri anticapitaliste (In defense of capitalism)

Avatar photo
Scris de
Rainer Zitelmann
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?