În condițiile în care lumea se redeschide, chiar și statele sau orașele „albastre” din SUA abrogând decretele pandemice, cât de optimiști ar trebui să fim? Un pic este justificat, dar nu prea mult. Ceea ce vedem acum la Ottawa dezvăluie adâncimea hegemonică a sistemului care ne-a dat carantinări, apoi restricții: acum este capabil să înghețe conturile și, în esență, să înfometeze pe oricine, alături de familia sa.
Este un război economic.
Anul trecut aceasta era o teorie smintită a conspirației. Acum este foarte clar că aceasta este direcția în care multe guverne doresc să meargă. Am avut exemple chiar în ultima săptămână.
Camionagiii din Canada au apelat la platforma de finanțare colectivă GoFundMe și au strâns 9 milioane de dolari, până când, brusc, platforma a spus că nu va distribui banii încă, până la publicarea unui plan clar cu privire la ce vor face camionagiii cu ei
Mulți dintre noi au simțit imediat că ceva e necurat. Bineînțeles, câteva zile mai târziu, GoFundMe a anunțat că nu va da banii camionagiilor, ci mai degrabă altor organizații de caritate la alegerea sa. Cu alte cuvinte, că a furat banii. Acest lucru i-a indignat mulți oameni, printre care și pe Elon Musk, iar internetul a explodat de furie. În acel moment, GoFundMe a returnat toți banii donatorilor.
În următorul act al acestei drame, camionagiii au mers la GiveSendGo, o platformă care pare mai independentă și care s-a angajat să le dea banii camionagiilor. Fără nicio promovare și nici măcar un link clar pe Google cu privire la locul unde se pot trimite banii, noua metodă a strâns și mai mulți bani. Acest lucru s-a datorat în întregime rețelelor necenzurate în care oamenii împărtășeau informații
Dar povestea era departe de a se încheia. Platforma a fost lovită de atacuri de tip denial-of-service din partea unor actori rău intenționați și apoi a fost piratată. A fost defectată și a trebuit să fie reconstruită. Datele despre donatori au fost divulgate guvernului și apoi companiei canadiene de radiodifuziune, care a contactat donatorii sub pretextul că „face un reportaj” despre finanțare. O încercare clară de intimidare.
Ministrul de finanțe a intrat în acțiune și a declarat, în esență, că oricine folosea aceste fonduri pentru a finanța camionagii se implica în activități ilicite – în esență, îi făcea teroriști. Fără să piardă o clipă, Ministrul Justiției din cabinetul Trudeau a mers mai departe și a declarat că oricine a dat sume mari prin intermediul acestor platforme „ar trebui să fie îngrijorat” că le vor fi înghețate conturile bancare.
Deci, iată că s-a consemnat: guvernul canadian a declarat că poate îngheța contul bancar al oricui și confisca conținutul acestuia pe baza opiniilor sale politice sau a acțiunilor caritabile. În mijlocul tuturor acestor lucruri, Trudeau a declarat stare de urgență care permite guvernului să facă acest lucru tuturor celor care nu respectă legea și să îl facă fără niciun ordin judecătoresc.
Următorul pas în această dramă uluitoare: crypto. Platforma TallyCoin a navigat cumva, aproape miraculos, printre toate reglementările de conformitate și a devenit o modalitate viabilă de a folosi crypto pentru a finanța mulțimea, ocolind astfel băncile (atâta timp cât nu se convertesc cryptomonedele în dolari).
Foarte repede, platforma a strâns echivalentul a 1 milion de dolari pentru camionagii. Totul a fost pus la cale de un grup de camionagii care se numește HonkHonkHodl. Asta înseamnă, bineînțeles, a deține crypto, a nu vinde.
Aproape imediat, Royal Canadian Mounted Police (FBI-ul canadian) a trimis scrisori către multe burse de cryptomonede, cerând ca orice active care trec prin sistemele lor și despre care se știe că sunt destinate ca donații pentru camionagii să fie raportate imediat. În același timp, camionagiilor li se spune să plece. Doi lideri ai convoiului au fost arestați.
Da, toate aceste acțiuni sunt în mod clar politice, totalitare și se bazează în mod fundamental pe controlul banilor și al finanțelor pentru a consolida puterea regimului și a zdrobi opoziția politică.
De săptămâni întregi mi-am făcut griji că Trudeau va urma o soluție de tip Piața Tiananmen. Aceasta a fost strategia desfășurată în China în 1989 pentru a preveni tipul de prăbușire a regimului care a caracterizat evenimentele din Europa de Est și din fostul imperiu sovietic. Pentru o vreme, a părut că regimurile puteau fi răsturnate dacă se adunau destui oameni în stradă. China a demonstrat contrariul: gloanțele, tancurile și arestările liderilor cheie sunt adesea suficiente pentru a consolida controlul.
În aceste zile, o soluție de tip Tiananmen ia o formă diferită. Cu intermediari financiari forțați să execute ordinele statului, rebeliunile pot fi înăbușite cu ajutorul mesajelor, e-mailurilor și a câtorva clicuri pe o interfață. Bunurile îți sunt înghețate, apoi furate, iar tu rămâi fără loc de muncă sau fără niciun mijloc financiar. Închisorile nici măcar nu sunt necesare.
Da, cryptomonedele pot ajuta la ocolirea sistemului, dar tot trebuie să se confrunte cu trei bariere uriașe: 1) bursele și platformele se confruntă cu greutăți enorme în ceea ce privește respectarea reglementărilor, 2) rampele de acces pentru obținerea cryptomonedelor sunt din ce în ce mai intruzive, 3) rampele de ieșire pentru a muta cryptomonedele din digital în numerar sunt foarte reglementate. Nimic din toate acestea nu este din vina crypto. Este un eșec al tranziției.
Ca o paranteză, singurul cuvânt abia rostit în timpul acestei drame incredibile este Covid. Nu a fost niciodată vorba cu adevărat despre un virus. Lumea a trecut de virus și a rămas doar cu mașinăria de stat masivă și terifiantă care a apărut sub pretextul sănătății publice, principiu care, în mod ciudat, s-a transformat într-o altă prioritate: sănătatea politică.
Încă din 2013, am scris despre posibilitatea unui sistem monetar privatizat. Părea un ideal minunat. Într-o zi, vom ajunge acolo, cu siguranță, într-o formă sau alta. Dar tranziția a devenit extrem de complicată, pe măsură ce autoritățile guvernamentale încearcă să își folosească actuala putere de reglementare asupra banilor convenționali și a platformelor de schimb pentru a institui un sistem de credit social în stil chinezesc.
Nici acum nu-mi vine să cred că tocmai am scris aceste fraze, pe care le auzeam doar de la comentatori foarte stranii. Acum, straniul este noul normal. Cine nu a fost atent la teoriile conspirației din ultimul an nu a reușit să anticipeze majoritatea știrilor.
Multe dintre cele mai înțelepte minți ale lumii au observat că principalul mijloc prin care statele puternice preiau și păstrează controlul este domeniul monetar. Armele ajută. Prestigiul ajută. Dar, în cele din urmă, controlul banilor este cel care menține poporul în servitute.
Crypto era cândva doar pentru tocilari. Acum a devenit un instrument de salvare a clasei muncitoare de la anihilarea de către forțele hegemonice din cadrul structurii financiare a clasei conducătoare. Revoluția muncitorilor urmează o cale diferită de ceea ce și-ar fi putut imagina cineva în secolul al XIX-lea: de la motorină, la crypto, la libertate.
Sau cel puțin așa sperăm.
Publicat inițial aici.