Întrebări din capitole

2. Cei care o caută cu lumânarea:

Care este scopul muncii? Invențiile care duc la economie de muncă sunt bune sau rele? Pe cine afectează ele? Cum previn oamenii astfel de lucruri? Ce exemple pot fi date? Ce probleme etice sunt implicate?

3. O tragedie comună:

De ce nu au grijă oamenii de lucrurile care aparțin tuturor? Dacă pescarul ar fi fost proprietarul lacului, ar fi avut el mai multe motive să aibă grijă de pește? Ar fi aruncat gunoi în lac? Cine beneficiază de pe urma proprietății comune? Ce alte exemple mai sunt? Ce probleme etice sunt implicate?

4. Poliția Alimentară:

De ce ar plăti cineva fermierii ca să nu producă recolte? Ce efect ar avea acest lucru asupra prețului și a disponibilității alimentelor pentru consumatori? Ce cazuri de dependență pot apare? Ce probleme etice sunt implicate?

5. Lumânări și haine:

Este bine sau rău pentru oameni că iau lumină și energie pe gratis de la Soare? Ar fi bine sau rău pentru oameni să importe produse ieftine sau gratuite din alte țări? Căror grupuri nu le place ca oamenii să cumpere produse ieftine din alte țări? De ce? Ce probleme etice sunt implicate?

6. Taxa pe înălțime:

E corect ca taxele să fie folosite pentru a manipula comportamentul oamenilor? Își modelează oamenii viețile astfel încât să plătească taxe mai mici? Sunt guvernanții mai înțelepți sau mai morali decât supușii lor? E nedrept ca oamenii să fie înalți? Puteți da exemple? Ce probleme etice sunt implicate?

7. Când o casă nu e un cămin:

Ce probleme apar cu noțiunea de domeniu eminent? Dacă cineva poate în mod legal să ia, să utilizeze, să controleze sau să distrugă o casă construită de o altă persoană, atunci cine este în realitate proprietarul casei? Este taxa pe proprietate un fel de chirie? Puteți da exemple? Ce probleme etice sunt implicate?

8. Cele două grădini zoologice:

Ar trebui oamenii să fie obligați să plătească un impozit pentru grădina zoologică? Există motive legitime pentru a nu avea o grădină zoologică? Ce voia să spună Jonathan când se întreba cine face cel mai mare rău oamenilor, cei dinăuntru sau cei dinafară? Ce probleme etice sunt implicate?

9. A face bani:

Este bine sau rău să se tipărească o mulțime de bani noi? De ce unii oameni sunt fericiți, sau triști, când există o mulțime de bani noi? Există similarități între falsificatori și cei care tipăresc banii în mod oficial? Ce probleme etice sunt implicate?

10. Mașina de vise:

Cum li se poate lua oamenilor care cer să li se dea? Al cui vis s-a îndeplinit cu adevărat în poveste? De ce? Ce alte exemple mai sunt? Ce probleme etice sunt implicate?

11. Putere de vânzare:

Ce este mita? Care este diferența între mita legală și cea ilegală? Pot politicienii să-i mituiască pe alegători în mod legal? Pot cei care oferă contribuții pentru campanie să-i mituiască pe politicieni în mod legal? Ce probleme sunt asociate cu mituirea? Ce probleme etice sunt implicate?

12. Adăpost nesigur:

Cine este afectat de legile privind controlul chiriilor, codurile în construcții, sau zonare? Cum? Cum poate piața răsplăti sau pedepsi practicile în afaceri care sunt bune sau rele? Ce probleme etice sunt implicate?

13. Delicte tot mai grave:

Ce se înțelege prin “creșterea gravității delictului”? Ce i se poate întâmpla cuiva care opune rezistență arestării? Care sunt efectele legilor de autorizare a ocupațiilor? Ce se poate întâmpla în absența unor asemenea legi? Ce probleme etice sunt implicate?

14. Bătălii de bibliotecă:

Ar trebui oamenii să fie arestați dacă nu doresc să plătească pentru cumpărarea unor cărți care nu le plac? Este selectarea cărților pentru o bibliotecă publică un fel de propagandă sau cenzură? Ce probleme etice sunt implicate?

15. Nimic:

Ce probleme apar când arta este finanțată din impozite? Ce probleme etice sunt implicate?

16. Pavilionul intereselor speciale:

De ce credeau toți participanții la joc că sunt câștigători? Erau ei câștigători? De ce erau fericiți organizatorii pavilionului? Ce probleme etice sunt implicate?

17. Moș Cruvern:

Dă moș Cruvern înapoi la fel de mult cât primește? De ce nu se plâng oamenii când le ia lucruri din casă? Ce schimbări s-au petrecut atunci când oficialii guvernului au preluat Crăciunul? Ce probleme etice sunt implicate?

18. “Broasca țestoasă și iepurele” într-o nouă prezentare:

Ce asemănări sunt cu monopolul actual al serviciilor poștale? Cum poate fi definită justețea în livrările poștale? Permite monopolul poștal un control mai ușor asupra cetățenilor? Ar trebui permisă concurența? De ce da sau de ce nu? Ce probleme etice sunt implicate?

19. Comisia de digestie:

Există în această poveste paralele cu educația asigurată politic? Ce s-ar întâmpla cu ramura producției alimentare dacă ar fi tratată la fel cu educația? Care sunt asemănările? Ce probleme etice sunt implicate?

20. “Dă-mi trecutul sau viitorul tău!”:

Cum sunt viața, libertatea și proprietatea legate de timp? În ce fel un hoț seamănă cu un colector de taxe și în ce fel e diferit de acesta? De ce? Ce probleme etice sunt implicate?

21. Bazarul guvernelor:

De ce și-a vândut omul o vacă pentru a cumpăra un taur? Care erau asemănările între guvernele care i-au fost oferite? Ce probleme etice sunt implicate?

22. Cea mai veche profesie din lume:

Există vreo asemănare între cei care susțin că pot prevesti viitorul și unii economiști? De ce au oamenii încredere în alții care să le spună viitorul? Cum ar putea cunoștințele despre viitor să-i facă pe oameni bogați sau puternici? Ce probleme etice sunt implicate?

23. Producția de încălțăminte:

Ți-ar place să fii plătit ca să nu muncești? De ce se oferă oficialul să-i plătească pe oameni ca să nu producă? Ce produce el? Ce probleme etice sunt implicate?

24. Aplauzometrul:

Ar fi logic să fie selectați liderii politici pe baza entuziasmului alegătorilor, mai degrabă decât pe baza numărului de voturi? Care ar trebui să fie baza deciziilor morale? De ce spune Partidul Generic, “Noi credem ceea ce credeți voi “? Ce probleme etice sunt implicate?

25. Credinciosul autentic:

De ce votează de regulă alegătorii pentru ca unii oameni să dețină funcții? Putem avea încredere în politicieni? Avem dreptul să ne plângem de efectele politicii dacă nu votăm? Există vreo paralelă între comportamentul soțiilor maltratate și cel al alegătorilor maltratați? Ce probleme etice sunt implicate?

26. După nevoi:

Ce s-ar întâmpla cu rezultatele școlare dacă cei cu punctajele cele mai proaste la teste ar primi notele cele mai mari? Ce contradicții predau școlile? Ce probleme etice sunt implicate?

27. Salariile păcatului:

Care sunt diversele motive pentru care acești oameni au fost arestați fiindcă au muncit? Cine o duce mai bine și cine o duce mai rău ca rezultat al acestor arestări? De ce? Ce probleme etice sunt implicate?

28. Noii nou veniți:

Sunt grănicerii responsabili de ceea ce li se va întâmpla refugiaților care sunt deportați? Care este diferența dintre nou veniți și noii nou veniți? De ce această diferență? Ar trebui oare ca tinerilor să li se ceară să lucreze pentru armată? Puteți da exemple? Ce probleme etice sunt implicate?

29. Ne dați ori nu ne dați?:

De ce au vrut oamenii să pună pâine în coșul cel mare? Care au fost soluțiile oferite problemei din această poveste? Ce soluție mai bună există? Ce probleme etice sunt implicate?

30. A cui e ideea strălucită?:

Poate cineva să fie proprietarul utilizării unei idei? Asigură patentele primirea recompenselor de către inventatori? Sunt posibile recompensele pentru inventatori fără monopoluri legale? Care sunt motivele pentru invenții? Cum ar fi diferită piața fără patente? Ce înseamnă problemele de răspundere și răspundere limitată? Ce probleme etice sunt implicate?

31. Procesul:

Ce este responsabilitatea? E moral ca responsabilitatea să fie limitată? Cum se schimbă comportamentul dacă responsabilitatea nu este limitată? Ce este un bun public și cine decide lucrul acesta? Pot fi "bunurile publice" rele pentru public? Sunt beneficiarii clandestini substituiți de către guvern? Ce probleme etice sunt implicate?

32. Doctrinarul:

Cine este proprietarul unei vieți? Contează oare cine anume este cel care îl plătește pe medic, sau cine este cel care decide ce medic trebuie să dea consultații? Ce diferență există între autorizare și certificare? Sunt libera concurență și libera informare valoroase pentru medicină? Puteți da exemple? Ce probleme etice sunt implicate?

33. Viceversa:

Cine îi rănește pe ceilalți? De ce? Este legea contradictorie în privința acestor activități? De ce da sau de ce nu? Care ar fi o definiție consecventă a delictului? Care este diferența între a dezaproba comportarea cuiva și a o scoate în afara legii? Ce probleme etice sunt implicate?

34. Fructele plăcerii:

Ai dreptul să faci un lucru pe care alții îl consideră nesănătos? Ar trebui alții obligați să plătească pentru greșelile tale? Care este semnificația responsabilității? Se poate cineva maturiza dacă nu i se permite să facă greșeli? Cine decide? Se maturizează oficialii dacă iau decizii în locul tău? Ce probleme etice sunt implicate?

35. Marele Anchetator:

Vor oamenii să evite responsabilitatea? Este oare vreo primejdie dacă politicienii sunt lăsați să decidă pentru ceilalți oameni? Este necesar să poți alege pentru a fi virtuos? Sunt importante alegerile și virtutea? De ce da sau de ce nu? Ce probleme etice sunt implicate?

36. Legea celui care pierde:

Este OK să lași oameni nevinovați să plătească pentru ghinionul altora? Ar deveni oamenii mai necugetați dacă ar ști că alții vor plăti pentru rănile sau venitul lor pierdut? Are importanță? Ce probleme etice sunt implicate?

37. Banda democrației:

Este OK ca o persoană să ia bani de la alta prin forță? Este OK ca mulți oameni să învingă printr-un număr mai mare de voturi pe alții pentru a le lua bani cu forța? Ce lucruri pot face majoritățile? În legenda lui Robin Hood, cine era oficialul guvernului? Poate guvernul să fie cauza extremelor de bogăție și sărăcie? Ce provoacă revoltele? Ce probleme etice sunt implicate?

38. Vulturi, cerșetori, escroci și regi:

Cine asigură serviciile cele mai valoroase (mai puțin valoroase): vulturii, cerșetorii, escrocii sau regii? De ce este important să acorzi încredere acțiunilor, și nu cuvintelor? Ar trebui autoritățile să se supună acelorași reguli de comportare ca toți ceilalți? Ce probleme etice sunt implicate?

39. Terra Libertas:

Este posibil, sau de dorit, să avem o societate care nu acceptă inițierea forței sau fraudei? De ce da sau de ce nu? Care este procesul descoperirii într-o lume liberă? Poate scopul să scuze mijloacele? Ce probleme etice sunt implicate?

Avatar photo
Scris de
Ken Scholland
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?