Adam Smith la 300 de ani: părerea unor economiști din nouă țări

Adam Smith la 300 de ani: părerea unor economiști din nouă țări

Pe 16 iunie se împlinesc 300 de ani de la botezul lui Adam Smith. Istoricul economic și sociologul german Rainer Zitelmann, autorul cărții Zece mituri anticapitaliste, a cerut economiștilor din nouă țări să vorbească despre semnificația istorică a lui Adam Smith.

Profesorul Stefan Kooths, Institutul pentru Economie Mondială din Kiel, Germania:

Ceea ce astăzi numim gândire economică clasică a fost revoluționar la acea vreme, în special ideea că un sistem concurențial poate prezenta rezultate benefice din punct de vedere social în urma eforturilor depuse de actorii interesați. Smith nu a fost primul care a ajuns la această idee; ea era deja în aer. Dar, prin Avuția națiunilor, el a creat o referință care a permis ca această viziune asupra lumii să se răspândească pe scară mai largă. Așadar, reușita sa constă mai puțin în originalitatea sa, ci în darul său pentru sistematizare. Dacă Adam Smith ar putea vedea cum a evoluat capitalismul în ultimele secole, ar găsi o confirmare amplă a opiniei sale centrale, potrivit căreia cele mai bune rezultate pentru societate sunt obținute atunci când oamenii se bucură de libertatea de a-și face singuri averea. Nu doar din motive de alocare, ci și pentru că această libertate sporește empatia umană. Din același motiv, el nu ar fi deloc surprins de performanțele slabe ale statelor asistențiale extinse masiv, ale căror mari aparate birocratice slăbesc compasiunea față de concetățeni prin scutirea indivizilor de asumarea responsabilității personale pentru cei aflați într-o poziție mai puțin privilegiată.

Alberto Mingardi, profesor asociat, Istoria gândirii politice, Universitatea IULM din Milano, Italia:

Cred că este greu de supraestimat importanța lui Smith. Este adevărat că și alți oameni au scris despre chestiuni economice înainte și, într-adevăr, avem multe contribuții substanțiale la începutul secolului al XVIII-lea: de la Richard Cantillon la fiziocrați. Cu siguranță, eseurile lui Hume au plantat și ele semințele economiei clasice și avem perspective strălucite asupra comerțului în autori precum Montesquieu.

Dar economiei îi lipsea acel tip de tratat voluminos care poate fi considerat cu adevărat un text fundamental. Smith a furnizat acest lucru, scriind o carte care este unică prin faptul că este mai multe lucruri diferite în același timp, dar toate în mod strălucit. Este o lucrare teoretică, pune bazele unei științe, dar este și o lucrare de istorie și un fel de reportaj. Este scrisă de un om a cărui pasiune era să înțeleagă și să explice, dar care putea convinge, și de fapt a convins pe mulți, deschizându-le ochii asupra virtuților schimbului liber și a limitelor sistemului mercantilist.

Profesorul Weying Zhang, China, Universitatea din Beijing:

Cea mai importantă contribuție a lui Adam Smith la gândirea economică: oameni care nu se cunosc, având propriile interese într-o societate extinsă, pot coopera, pot beneficia unii de alții și pot fi în armonie prin intermediul unui sistem de piață bazat pe diviziunea muncii. Indivizii pot beneficia numai dacă îi servesc pe ceilalți mai întâi pe piață. Căutarea intereselor proprii pe piață nu este imorală. Pentru Adam Smith, piața este o ordine care evoluează în mod spontan, nu o ordine proiectată. Dezvoltarea economică rapidă a Chinei din ultimele patru decenii este o victorie a ideii de piață a lui Adam Smith. China are nevoie de Adam Smith, nu de John M. Keynes.

Profesorul Emmanuel Martin, Universitatea Aix-Marseille și Institutul Catolic din Vendée, Franța:

Din punctul meu de vedere, primele trei capitole „evolutive” din Avuția națiunilor au fost cruciale. Ideea că, deoarece oamenii fac schimburi, pot dezvolta diviziunea muncii (care crește productivitatea și, prin urmare, veniturile), care, la rândul ei, depinde de mărimea pieței.

Profesorul Gerhard Habermann, Universitatea din Potsdam, Germania:

Nu trebuie să trecem cu vederea ce realizase deja, din punct de vedere teoretic, Școala de la Salamanca, dar în termeni practici Adam Smith a fost decisiv. El, alături de alți mari scoțieni (cum ar fi David Hume și Adam Ferguson), a recunoscut natura și funcționarea unei ordini spontane.

Profesorul Jesús Huerta de Soto, Universitatea Rey Juan Carlos, Madrid, Spania:

 Importanța lui Adam Smith este supraevaluată și el nu poate fi considerat fondatorul economiei, ci Richard Cantillon și scolasticii spanioli.  Fiecare dintre contribuțiile sale corecte nu a fost a lui, ci a fost preluată de la predecesorii săi. Cele originale au fost greșite: susținerea legilor navigației, ideile sale fiscale și, mai ales, analiza sa de echilibru pe termen lung bazată pe costul de producție (munca). Analiza lui Smith stă la baza marxismului (teoria valorii-muncă) și a intervenționismului. Cu prieteni ca Adam Smith, libertarienii și adepții pieței libere nu au nevoie de dușmani (Adam Smith este suficient)!

Profesorul Leszek Balcerowicz, fost viceprim-ministru și ministru de finanțe, Fundația Forumul pentru Dezvoltare Civilă, Polonia:

Este ușor de subliniat că unele dintre ideile importante ale lui Smith fuseseră prezentate înaintea lui și că el a propagat anumite idei proaste, în special teoria valorii-muncă. Dar lucrarea sa An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations este o capodoperă datorită amplorii subiectelor abordate și clarității explicațiilor sale. Ideea centrală a lui Smith, potrivit căreia dezvoltarea economică necesită libertate economică și un guvern limitat în mod corespunzător, s-a dovedit a fi corectă, mai ales atunci când a fost încălcată. Adam Smith este, de asemenea, un precursor al economiei instituționale, care a fost foarte importantă și – până de curând – atât de mult neglijată în lume.”

Sooyoun Hwang, fost profesor de economie cu specializare pe Școala alegerii publice și Școala austriacă, Universitatea Kyungsung, Busan, Coreea de Sud:

 El este semnificativ prin faptul că a fost (aproape) primul care a avansat teoria sistematică a acțiunii umane atât în domeniul economic, cât și în cel moral. Pentru coreeni, cred că cea mai mare contribuție a lui Adam Smith a fost atribuirea celei mai mari importanțe comerțului. În mod tradițional, în Coreea, încă din timpul dinastiei Chosun, a existat o ierarhie și o ordine de clasă a ocupațiilor: de la angajat al guvernului, trecând prin agricultură, la inginerie și, în cele din urmă, la comerț. Ingineria și comerțul erau considerate cele mai josnice ocupații. Acum, din învățăturile lui Adam Smith, putem învăța că, pentru ca noi să prosperăm, ar trebui să acordăm prioritate maximă comerțului, iar ierarhia ar trebui să fie inversată. Acum, în Coreea modernă, situația se schimbă încet-încet. Dacă poporul coreean învață mai multe despre Adam Smith, mai mulți oameni vor înțelege acest lucru.

Profesorul Gia Jandieri, fondator, vicepreședinte al New Economic School, Georgia:

Rolul său principal a fost să explice și să confirme că lumea este guvernată de regulile pieței. Aceste reguli erau larg răspândite, dar nimeni nu le numea reguli înainte de el. Am verificat odată și am găsit zeci de mari proverbe georgiene care au un sens pur economic – presupun că au fost inventate înainte de Adam Smith de oameni care nici măcar nu auziseră de economie.

Eammon Butler, fondator și președinte al Institutului Adam Smith, Londra:

Smith a sprijinit comerțul liber pentru același motiv pentru care o fac și eu, și anume că este cea mai bună cale de a îmbunătăți condiția muncitorilor săraci – sau, mai corect, cea mai bună cale de a permite celor săraci și muncitori să își îmbunătățească propria condiție. Îmbunătățirea propriei condiții, credea el, este o dorință umană naturală, dar este prea des blocată de taxe și reglementări oneroase impuse de cei cu autoritate. Și, prea adesea, aceste reguli sunt propuse în mod deliberat de oameni de afaceri consacrați – care doresc să țină la distanță orice concurență – și impuse de prietenii și prietenii lor din guvern. Înlăturați toate acestea, spune Smith, iar „sistemul de libertate naturală” va aduce prosperitate pentru toți.

Avatar photo
Scris de
Rainer Zitelmann
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?