Pentru o nouă libertate: Manifestul libertarian

Pentru o nouă libertate: Manifestul libertarian

65,00 lei

Pentru o nouă libertate: Manifestul libertarian este răspunsul lui Murray Rothbard la întrebarea „Dar cine va construi drumurile?” și la veșnicele ei surate care apar ca niște furii la cea mai mică invitație de respingere a Statului din punctele strategice pe care le-a ocupat în societate. Dar cine va îngriji de sănătatea oamenilor? Dar cine va impune limitele în care exprimarea liberă va fi îngrădită? Dar cine va apăra persoanele, proprietățile și națiunea? Dar cine va produce banii? Dar cine va educa tânăra generație? Dar cine va elimina poluarea? Și, pentru a ne înscrie în duhul prezentului: Dar cine va institui stări de urgență și carantine? Dar cine va păzi imunitatea de turmă?

Publicarea acestei cărți în format tipărit, pentru prima oară în limba română, ar fi fost oportună oricând. Cu atât mai mult acum. Pare că este cel mai potrivit moment pentru a ne oferi răspunsurile corecte la mulțimea de întrebări fundamentale care ne apasă în această perioadă de criză.

În stoc

Categorii: , Etichetă:

Descriere

Cartea a fost publicată de Rothbard în 1973, în calitate de mentor al Partidului Libertarian american, care abia luase ființă. Este un manifest politic, dar cine crede că este doar un program de acțiune se înșală. Cartea stă la mijlocul celor aproape 20 de ani între care Rothbard și-a publicat marile sale opere conceptuale: tratatul de economie Man, Economy, and State (1963) și tratatul de drept Etica libertății (1982). Dacă cele două sunt dedicate în primul rând cercetătorilor, Manifestul aduce concepte din ambele să lumineze problemele concrete și arzătoare ale societății americane. Putem spune că aveți în față un scurt tratat de drept și economie, aplicat celor mai importante probleme ale oricărei societăți. Capitol cu capitol, Rothbard se aproprie de o problemă, îi descrie istoria, explică principiile care ar trebui să o guverneze, arată de ce aranjamentul instituțional existent nu reușește să rezolve acea problemă pentru că încalcă principii economice sau legale și sugerează cum ar fi rezolvată acea problemă într-o lume liberă.

Această hotărâre de a urmări principiile până la ultimele consecințe, cu strălucirea și rigoarea care îi erau caracteristice, îl pune pe Rothbard în poziția de Mr. Libertarian. Situarea politică a lui Rothbard nu e nici doar la stânga, nici doar la dreapta. Libertarianismul lui Rothbard ia calea regală. Este vechiul liberalism în căutarea purității, a coerenței fără rest. Într-o veselie inocentă, dar conștientă de geniul său, invadează și stânga și dreapta. De la stânga taie prostiile colectiviste și păstrează libertățile civile, dreptul asupra propriului corp și pacifismul, de la dreapta se descotorosește de militarismul truculent sau de finanțismul fraudulos și păstrează libertățile piețelor. Sinteza lui are ambiția de a se conecta la tradiția liberalismului clasic și de a reînvia în ea radicalismul libertății fără rest. Pentru Rothbard, singura cale spre viitor este printre Scila „liberalismului” modern de stânga (care, în lumea anglo-saxonă, a și furat cuvântul, pervertindu-i sensul clasic) și Caribda conservatorismului pentru care dreapta înseamnă mai degrabă războaie, cumetrii și moralitate cu sila.

Oricine are nevoie de o terapie cu radicalismul argumentat al lui Rothbard, pentru a se detoxifica de multele erori care otrăvesc opinia publică sau măcar pentru a-și justifica mai bine obiecțiile.

Informații suplimentare

Greutate1 kg
Dimensiuni23 × 15 × 5 cm
autor

Murray N. Rothbard

editura

Institutul Ludwig von Mises România

an

2020

pagini

472

dimensiuni

15,5 x 23,5

traducator

Claudiu Năsui, Dan Cristian Comănescu, Octavian Vasilescu, Sorin Cucerai, Tudor Gherasim Smirna

isbn

978-606-94653-1-8

Coperta

Cartonată

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Pentru o nouă libertate: Manifestul libertarian”

Livrare gratuită

Susține-ne devenind membru MisesRo și ai livrare gratuită.

SAU

Cumpără de minim 200 de lei și îți livrăm gratuit oriunde în România.

 

Categorii de produse

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?