Prefață la ediția din 1962

Există două moduri de conducere a afacerilor în cadrul societăţii umane, adică în cadrul cooperării paşnice dintre oameni. Unul este managementul birocratic, şi celălalt este managementul profitului.

Este ştiut faptul că managementul profitului este foarte nepopular în zilele noastre. Oamenii sunt dornici să înlocuiască cu planificarea totală a unei autorităţi centrale – adică socialismul – supremaţia consumatorilor din economia de piaţă. Dar, în acelaşi timp, aceiaşi oameni uneori învinuiesc neajunsurile birocraţiei. Ei nu îşi dau seama că, prin dorinţa lor de a suprima managementul profitului, ei înşişi cer din ce în ce mai multă birocratizare, chiar deplina birocratizare la nivelul tuturor afacerilor umane.

Există domenii ale activităţilor umane în care nu se poate pune problema managementului profitului şi în care managementul birocratic trebuie să domine. Un departament de poliţie nu poate fi condus conform metodelor la care se recurge în conducerea unei întreprinderi. O brutărie serveşte un număr definit de oameni – clienţii săi – prin vânzarea treptată a bunurilor pe care le produce; patronajul consumatorilor este cel care asigură legitimitatea socială – profitabilitatea – brutăriei. Un departament de poliţie nu poate să-şi „vândă” produsele; realizările sale, oricât de valoroase şi chiar indispensabile, nu au preţ pe piaţă şi de aceea nu pot fi comparate cu cheltuielile făcute pentru a le realiza.

Această lucrare nu condamnă sau învinuieşte birocraţia. Ea încearcă să sublinieze ce înseamnă managementul birocratic al afacerilor şi prin ce diferă de managementul profitului. Mai mult, arată în ce domenii managementul birocratic este singura modalitate de a conduce afacerile. În sfârşit, doreşte să arate efectele pe care le-au produs şi pe care le vor produce şi în viitor încercările guvernelor contemporane şi ale partidelor politice de a înlocui afacerile private cu acţiunea guvernamentală.

Examinarea acestor probleme asigură capacitatea necesară pentru corecta evaluare a celor două sisteme de organizare economică a societăţii, economia de piaţă şi socialismul. Ea dezvăluie sensul programului lui Lenin „de a organiza toată economia naţională după modelul poştei”, de a face din ansamblul societăţii „o slujbă şi o întreprindere” şi de a transforma toţi cetăţenii în „angajaţi ai statului”*). 

Această lucrare a fost scrisă şi publicată pentru prima dată în 1944. Se referă la unele condiţii şi persoane ale acelor timpuri. Aparenţele exterioare ale condiţiilor s-au schimbat într-o oarecare măsură, iar unii idoli din 1944 şi-au pierdut aureola. Dar caracteristicile esenţiale ale problemelor politice nu s-au schimbat. Marele conflict istoric între colectivism şi individualism împarte omenirea în două tabere adverse, ca şi acum 18 ani. De aceea studierea contrastului între managementul birocratic şi cel al profitului este încă de actualitate.

New York

Ianuarie 1962*) Cf. Lenin, State and Revolution (1917, ed. din 1932 a International Publishers, New York), pag. 44, 83, 84.

Scris de
Ludwig von Mises
Discută

Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru. Nu scriem des, dar, când scriem, e ceva important.

Cuprins

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!