Zece mituri anticapitaliste – cartea este pe stoc

Zece mituri anticapitaliste – cartea este pe stoc

A sosit de la tipar și arată excelent ultima noastră apariție editorială, Zece mituri anticapitaliste, de Rainer Zitelmann. O carte scrisă anul trecut în limba germană, tradusă și publicată acum mai puțin de o lună în limba engleză. O nouă și strălucită pledoarie pentru libertate și piețe libere, o cercetare la zi despre percepțiile privind capitalismul în România și în alte 32 de țări. O carte de popularizare foarte apreciată, după cum o arată și citatul de Steve Forbes de pe copertă.

Iată ce spun despre carte Felix Crișan, Octavian-Dragomir Jora și Alexandru Butiseacă

Pentru a ne da seama de importanța libertății economice și individuale, a proprietății private și a pieței libere – factori definitorii ai capitalismului modern – este suficient să ne uităm la studiile lui Angus Maddison, menționate și în această carte, despre evoluția economiei globale și să observăm că există o corelație între momentul în care PIB-ul global a început să crească exponențial (atât în valoare absolută, cât și per capita) și prima Revoluție Industrială. Parafrazând discursul din 1947 despre democrație rostit de Winston Churchill în Camera Comunelor, am putea spune despre capitalism că este cea mai rea formă de sistem economic cu excepția tuturor celorlalte forme care au fost încercate, iar cartea de față argumentează cu brio în acest sens.

—Felix Crișan, cofondator și CTO, NETOPIA Group


Întrebat fiind de un student care ar fi diferența dintre capitalism și socialism, i-am răspuns șugubăț: capitalismul este despre creștere (da, inegală, instabilă) a bogăției „per capita”, în timp ce socialismul este despre reducere (idem) a sărăciei „sub copita”. L-am văzut nedumerit și am plusat: în ce fel de lume (imperfectă) ai prefera să trăiești – într-una cu firme precum cea a lui Jerry Maguire sau într-una ruptă din Ferma Animalelor? Mi-a zis că nu a văzut filmele. I-am replicat atunci: nu mai bine citești o carte? Zece mituri anticapitaliste a lui Rainer Zitelmann, este genul de lucrare atât de bine scrisă încât îi poate da televizorului sau platformei de streaming un binemeritat respiro.

—Octavian-Dragomir Jora, profesor universitar doctor la Academia de Studii Economice din București și fondator al publicației The Market for Ideas


Cele mai populare zece mituri anticapitaliste întreținute de politicieni și antreprenorii politici cu scopul mascării legilor economice și realităților neconvenabile sunt demontate minuțios de către istoricul și sociologul Rainer Zitelmann. Asta, în ciuda ,,profețiilor” media autovalidante și a retoricii politice actuale.

—Alexandru Butiseacă, Institutul de Economie Mondială al Academiei Române


Mai multe aprecieri despre carte puteți citi aici:

Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?