Cuvânt înainte la Mises ca raționalist social

Cuvânt înainte la Mises ca raționalist social

Un articol bun de economie este rezultatul capacității autorului fie de a schița fundamentele unor concepte dificile, fie de a demonstra incoerența unui mit sau a unei opinii îndelung susținute, fie de a aplica cu măiestrie teoria pentru a explica evenimente recente si complexe, fie—cum ii plăcea lui Mises să spună—de a respinge erorile (eng. „explode the fallacies”). Un articol excelent de economie, pe lângă toate acestea, trebuie să și deschidă calea pentru alte articole bune– și uneori, nu foarte des, ne putem întâlni cu articole care au schimbat în totalitate cursul cercetării științifice care le-a urmat.

Ludwig von Mises ca raționalist social

Ludwig von Mises ca raționalist social este fără îndoială un articol excelent în istoria gândirii economice în general, și în contextul Școlii austriece de economie în particular, un articol care a reformat felul în care îl înțelegem pe Mises. Joseph T. Salerno este binecunoscut pentru abilitatea de a separa firele încâlcite ale istoriei gândirii economice în interpretări și filiații de idei clare și corecte. Această abilitate e cel mai bine demonstrată atunci când vine vorba de Mises. Salerno a scos în mod repetat la suprafață interpretările corecte ale unor concepte mult disputate, cum ar fi opiniile lui Mises cu privire la antreprenoriat, ciclurile economice, monedă și prețuri. 

Mai frecvent recunoscute a fi cauzat controverse între diferite interpretări ale lui Mises sunt alte lucrări ale lui Salerno, în special Mises și Hayek dezomogenizați și The Entrepreneur: Real and Imagined. Însă acestea nu sunt decât o parte din proiectul îndelungat a lui Salerno de a recupera interpretarea veridică a scrierilor lui Mises, proiect ce a început de fapt cu articolul de față, Ludwig von Mises ca raționalist social.

Publicat pentru prima dată în 1990, Salerno recunoaște inițial un scop înșelător de modest: de a expune gândirea lui Mises—des trecută cu vederea—despre societate și evoluția socială, cu speranța de a corecta unele interpretări greșite. De fapt, acest articol este prima explorare solidă de către Salerno a opiniei lui Mises cu privire la cooperare și știința catalactică, și cum acestea afectează înțelegerea conceptelor precum calculul economic, antreprenoriat, schimbul comercial și originea monedei. Salerno subliniază totodată și faptul că progresul social se bazează în ultima instanță pe puterea ideologică. Altfel spus, putem evita regresul social sau dezintegrarea socială doar dacă ideologiile corecte prevalează în societate, fiind conștient formulate și adoptate de către indivizi pe parcursul istoriei. 

De la societate la instituții sociale, de la piețe la calcul economic, cunoaștere, și funcția socială a prețurilor, și în final până la pericolele dezintegrării sociale, acest articol este un tur de forță prin praxeologie, știința catalactică și, cel mai important, opera lui Mises.

În 30 de ani de la publicare, Ludwig von Mises ca raționalist social a influențat, fără exagerare, opiniile și lucrările tuturor cercetătorilor în economia austriacă. Astfel, articolul rămâne un bloc fondator al muncii de o viață a lui Joseph Salerno, un punct important de turnură în istoria gândirii austriece, și lectură obligatorie pentru orice student serios al lui Mises și Rothbard. Fără îndoială că Joseph Salerno nu scrie articole bune de economie, ci numai articole excelente, și astfel mă bucur foarte mult să văd acest articol publicat în română. Nu am niciun dubiu că generațiile viitoare vor continuă să considere Ludwig von Mises ca raționalist social o sursă de inspirație, dar mai ales de adevăr.

Scris de
Carmen Elena McCaffrey
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?