Cenzură verde

Ionela Bălţătescu · 12 decembrie 2009

Profesorul spaniol Gabriel Calzada (preşedintele Institutului Juan de Mariana din Madrid) este autorul unui studiu în care demontează unul câte unul miturile efectelor benefice economice şi sociale pe care le-ar avea investiţiile publice în domeniul energiei regenerabile. Analizând experienţa spaniolă, Gabriel Calzada împreună cu ceilalţi autori ai studiului (Raquel Merino şi Juan Ramon Rallo) arată că pentru fiecare loc de muncă creat în domeniul energiei regenerabile a fost împiedicată în termeni neţi crearea a 2,2 locuri de muncă în restul economiei. Sau, altfel spus, costul de oportunitate pentru crearea a 4 locuri de muncă în domeniul energiei regenerabile (“ceea ce se vede”, în termenii lui Bastiat) a fost de 9 locuri de muncă în restul economiei (“ceea ce un se vede”).

La începutul anului 2009, preşedintele Barack Obama a anunţat noul plan de cheltuieli publice al SUA, urmând şi invocând modelul spaniol: “investiţii” publice în domeniul energiei regenerabile, având ca obiectiv revigorarea economiei şi crearea de noi locuri de muncă. Studiul efectuat de Calzada arată, cel puţin la nivelul experienţei, că modelul ales de Obama nu a fost cel mai fericit pentru a-şi justifica programul economic. La momentul publicării, studiul a fost mediatizat inclusiv în presa internaţională

http://www.foxnews.com/politics/2009/04/14/spanish-study-sparks-skepticism-green-jobs/

http://online.wsj.com/article/SB123992109862226959.html

Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Obama, întrebat fiind de jurnalişti ce părere are de studiul profesorului spaniol privind efectele cheltuielilor publice în domeniul energiei regenerabile asupra şomajului a declarat că nu a citit studiul… dar îl consideră incorect.

Retorica ecologiştilor din guvernul socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero pare extrem de incomodată de poziţia profesorului spaniol, Gabriel Calzada. Recent Congresul Statelor Unite a organizat, la începutul lunii decembrie, o conferinţă cu titlul, Energia regenerabilă: lecţii din Spania invitând atât reprezentanţi ai guvernului spaniol cât şi pe profesorul Gabriel Calzada. Guvernul spaniol a declarat că nu va participa la conferinţa daca profesorul Calzada va fi si el invitat. Organizatorii conferinţei şi-au menţinut invitaţia… doar pentru reprezentanţii guvernului spaniol.

Vezi și: Ce se verde și ce nu se verde

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)