Cenzură verde

114

Profesorul spaniol Gabriel Calzada (președintele Institutului Juan de Mariana din Madrid) este autorul unui studiu în care demontează unul câte unul miturile efectelor benefice economice și sociale pe care le-ar avea investițiile publice în domeniul energiei regenerabile. Analizând experiența spaniolă, Gabriel Calzada împreună cu ceilalți autori ai studiului (Raquel Merino și Juan Ramon Rallo) arată că pentru fiecare loc de muncă creat în domeniul energiei regenerabile a fost împiedicată în termeni neți crearea a 2,2 locuri de muncă în restul economiei. Sau, altfel spus, costul de oportunitate pentru crearea a 4 locuri de muncă în domeniul energiei regenerabile (“ceea ce se vede”, în termenii lui Bastiat) a fost de 9 locuri de muncă în restul economiei (“ceea ce un se vede”).

La începutul anului 2009, președintele Barack Obama a anunțat noul plan de cheltuieli publice al SUA, urmând și invocând modelul spaniol: “investiții” publice în domeniul energiei regenerabile, având ca obiectiv revigorarea economiei și crearea de noi locuri de muncă. Studiul efectuat de Calzada arată, cel puțin la nivelul experienței, că modelul ales de Obama nu a fost cel mai fericit pentru a-și justifica programul economic. La momentul publicării, studiul a fost mediatizat inclusiv în presa internațională

http://www.foxnews.com/politics/2009/04/14/spanish-study-sparks-skepticism-green-jobs/

http://online.wsj.com/article/SB123992109862226959.html

Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al președintelui Obama, întrebat fiind de jurnaliști ce părere are de studiul profesorului spaniol privind efectele cheltuielilor publice în domeniul energiei regenerabile asupra șomajului a declarat că nu a citit studiul… dar îl consideră incorect.

Retorica ecologiștilor din guvernul socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero pare extrem de incomodată de poziția profesorului spaniol, Gabriel Calzada. Recent Congresul Statelor Unite a organizat, la începutul lunii decembrie, o conferință cu titlul, Energia regenerabilă: lecții din Spania invitând atât reprezentanți ai guvernului spaniol cât și pe profesorul Gabriel Calzada. Guvernul spaniol a declarat că nu va participa la conferința daca profesorul Calzada va fi si el invitat. Organizatorii conferinței și-au menținut invitația… doar pentru reprezentanții guvernului spaniol.

Vezi și: Ce se verde și ce nu se verde

Avatar photo
Scris de
Ionela Bălțătescu
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?