Piraeus, aurul și românii

72

Un lucru aparent mărunt care merită de fapt multă atenție este acela că banca Piraeus a inaugurat pe piața românească, parcă pentru a marca apogeul eclipsei de libertate monetară – care a adus această întunecime economică persistentă – vânzarea de monede și lingouri de aur.

În UE, metalele prețioase pot fi achiziționate pentru economisire, fără plata niciunei taxe și fără alte restricții. Acum se poate face același lucru și în România. Gospodinelor locale li se ivește așa ocazia să le explice domnilor de la cârma din polimeri a politicilor monetare cum vine treaba asta cu suveranitatea consumatorului. După zeci de ani de prohibiție, a venit vremea ca românul să poată cumpăra „de la colțul străzii” cocoșei, suverani, vreneli sau kruggeranzi.

E posibil ca pe calea spre deținerea generalizată de aur, fizic sau sub forma unor instrumente financiare, politicienii noștri inepuizabili să planteze niște reglementări neaoșe, sau o taxă cu specific românesc, sau chiar ambele. Dar chiar și cu astfel de handicapuri, se pare că aurul este o soluție de economisire… strălucită .

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?