Panopticonocrația merge înainte

Panopticonul lui Bentham este un simbol al statului care vede tot ce mișcă.

Domnul Arpad Csaba Ladanyi, șeful Gărzii financiare, vrea să vadă în timp real toată marfa care mișcă prin Româna. În opinia domniei sale,

o masura care si-ar demonstra eficienta ar fi introducerea obligativitatii transmiterii la momentul emiterii a tuturor avizelor de insotire a marfii si a tuturor facturilor catre o baza de date centrala la ANAF. Scopul acestei masuri este diminuarea numarului de operatiuni comerciale neinregistrate, neevidentiate in contabilitatea societatilor.

In momentul actual, marfa, chiar daca circula insotita de documentele legale, dupa ce a fost descarcata, valorificata, evazionistul poate sa distruga actele (avizul de insotire a marfii, factura) si sa nu inregistreze operatiunea in contabilitate.

Implementarea masurii nu ar impovara financiar societatile deoarece, in afara de un computer conectat la Internet, de care dispun oricum, nici o alta investitie nu ar fi necesara. Astazi aproape 92% din societatile comerciale inregistrate isi depun declaratiile online, fapt care necesita conexiune la Internet, de asemenea au obligatia de a utiliza programul informatic REVISAL, adica dispun de calculator, un numar foarte mare de societati folosesc programe informatice de contabilitate sau cel putin programe sau module de facturare, carora societatile producatoare de astfel de programe ar trebui doar sa le adapteze o functie de „send to” catre serverul ANAF.

Bineinteles ca s-ar interzice completarea manuala, olografa a facturilor si ar disparea si vanzarea-cumpararea facturilor in alb cu stampila aplicata la marginea drumului. Sunt convins ca societatile comerciale care isi conduc corect contabilitatea ar sprijini aceasta initiativa legislativa pentru ca interesul lor in combaterea evaziunii fiscale este poate chiar mai mare decat cel al statului, evazionistii facandu-le o concurenta neloiala.

Ceea ce mă face să mă întreb: problema imposibilității calculului economic în regim socialist nu o fi, de fapt, rezolvabilă printr-o mai bună dotare a organelor de control cu laptopuri?

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?