Morala împușcăturilor de la coafor

Primul gând pe care l-am avut când am auzit despre recentele împușcături a fost, ghiciți?, că ar fi bine ca dreptul oricui de a purta armă să fie recunoscut.

Cu toate că nu e foarte relevantă pentru cazul de față, în care agresorul a intrat si a deschis focul fără avertisment și fără pauze, pledoaria pentru portul liber de armă stă în picioare.

Chiar dacă se poate imagina situația în care cineva ar fi putut deschide focul în scop defensiv, cu greu se poate argumenta că dezastrul ar fi fost mai mic. Dar totuși se poate spune că nu este imposibil ca victimele să fi fost mai puține.

Apoi, dacă portul de armă ar fi permis și popular, agresorul ar trebui să își formeze anticipări care să includă riscul destul de mare ca el însuși să fie grav rănit sau să moară. Ce om serios ar nega că șansele ca atacatorul să renunțe cresc în asemenea caz?

Pe site-ul Guns Save Lives puteți citi despre cazuri de legitimă apărare cu arme de foc.

Atunci când legile permit portul fățiș al armei, ține de fiecare proprietar privat dacă acceptă sau nu portul de armă, fie la vedere, fie ascunsă, pe proprietatea sa. Aici puteți citi despre politica Starbucks de a permite portul de armă la vedere în cafenele sale dacă legea o permite:

Starbucks in crosshairs on gun-control debate

Starbucks said if it were to adopt a policy prohibiting customers from carrying guns in states where it is legal to bear firearms, that would require its employees to ask law abiding customers to leave stores, putting them in an unfair and potentially unsafe position.

În orice caz, avem ocazia să aducem încă o dată în discuție prespunerile pe care se bazează interdicția armelor: prin lipsirea persoanelor de dreptul de a se proteja cu orice mijloace, statul ne spune că el este de fapt cel care decide când și cât valorează viața și integritatea noastră corporală.

La final, un comentariu legat de subiect ar fi că între medicația antidepresivă și comportamentul agresiv există o legătură puternică. În foarte multe cazuri celebre de atacuri armate cu victime multiple, agresorul era tratat cu astfel de medicamente.

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?