Molima trece, restricțiile rămân

Nu pentru mult timp, sperăm.

În Insulele Feroe, cunoscute publicului în urma vremurilor când le dădeam câte 7 în calificările la campionatele de fotbal, niște lucrători în sectorul medical au dat o petrecere privată la începutul lunii decembrie. Din cei 33 de comeseni, 21 s-au infectat cu COVID în varianta Omicron a virusului, toți fiind triplu vaccinați și în perioada de maximă protecție oferită de vaccin. Toți au avut simptome, dar niciunul nu a ajuns la spital.

În aproape toate țările vestice au fost spulberate recordurile anterioare de cazuri noi zilnice. Țări cu rate de vaccinare de peste 80% în rândul adulților raportează o incidență chiar și de zece ori mai mare decât în precedentele valuri. Cine să fie de vină? Păi, nevaccinații, după cum ne informează președintele francez Macron, care spune că aceștia pun în pericol viețile celorlalți și le restricționează libertățile (!!!). Strategia lui Macron e să „enerveze” nevaccinații, așa că nu-i mai lasă să intre în locurile publice – cum doar sub o zecime din francezii de peste 18 ani sunt nevaccinați, pentru Napoleon pare o idee bună să bată la ei ca să scoată voturi pentru alegerile ce se apropie.

În Italia, modelul democratic descoperit recent de românii de bine™, unde nu ai voie să te duci la muncă fără certificat și de fapt n-ai voie să te sui nici măcar în autobuz, cazurile noi sunt de aproape șase ori mai numeroase decât în cel mai puternic val precedent.

Australia, modelul preferat de românii super-virtuoși®, era să scape de pandemie închizând periodic populația în case, dar a avut ghinion cu nevaccinații, se pare, astfel că a ajuns la o rată de cazuri noi printre cele mai ridicate din lume. În Teritoriul de Nord nevaccinaților li s-a impus recent un lockdown lejer – n-au voie să se mai ducă la muncă. Pentru premierul Morrison, care caută și el să se realeagă, căzuse pleașca Djokovic, dar n-a ieșit chiar cum trebuia.

Datele din Anglia, unde, apropo, incidența cazurilor noi în rândul vaccinaților e de peste două ori mai mare decât în rândul nevaccinaților, arată că protecția la infecția simptomatică cu Omicron e aproape de zero în cazul a două doze de vaccin, la circa 5 luni de la doza a doua. Mai mult: și protecția dozei a treia scade rapid în timp – de la 65-70% (în funcție de tipul vaccinului) la 2-4 săptămâni de la injecție, la 40-50% la peste 10 săptămâni – de acolo probabil că se duce în continuare în jos.

Protecția la spitalizare în raport cu nevaccinații în caz de infectare este și ea în scădere cu Omicron față de Delta. E la 51% cu două doze la peste 25 de săptămâni (față de 75% cu Delta), respectiv la 68% (vs. 89% cu Delta) în cazul a trei doze după două săptămâni. Varianta Omicron e însă mai puțin severă, lucru vizibil din creșterea mult mai lentă a cazurilor în țările în care a devenit dominantă în raport cu valurile anterioare.

Cei care insistă ca în România să fie reduse în continuare drepturile nevaccinaților (inclusiv drepturi fundamentale, precum cel la muncă) pe motiv că ar aceștia ar constitui un pericol mult mai mare pentru societate nu au doar o problemă legală și morală, ci inclusiv una științifică. Nu sunt susținuți deloc de date. Nu aveau bază nici în perioada cu Delta, și cu atât mai puțin în valul Omicron. Cei care pun valul cinci pe seama lipsei certificatului (deși certificatul există de câteva luni) sunt pur și simplu niște papagali. Unii clămpănesc ca să se scoată, fiind politicieni sau birocrați care încearcă să paseze responsabilitatea, alții sunt doar agitatori pe care-i ghinuie prea mult grija de ce fac alții și au găsit un vinovat facil pentru frustrarea și anxietățile din ultimii ani – trebuie să-i vadă vaccinați pe Nicușor Dan sau pe Djokovic.

Nu contează cât de responsabil te crezi, cât de vaccinat ești, tot ai șanse mari să te infectezi cu Omicronul, s-ar putea chiar să nu-ți dai seama și să dai carcalacul mai departe. Vaccinul e protecție individuală, îl faci exclusiv pentru tine, nu ca să nu-i infectezi pe alții. Nu faci un serviciu băbuței de la colț sau mai știu eu cărui beneficiar imaginar. E strict pentru tine, ca să-ți reduci șansele de a face o formă severă a bolii. Rămâne un mister cum unii cred că dacă se vaccinează cineva de 30-40 de ani ca să poată merge la muncă o salvează pe mamaia de 70-80 de ani nevaccinată și care are șanse de zeci de ori mai mari să ajungă la spital în caz de infecție.

Avatar photo
Scris de
Mihai Baniță
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?