Modelul crizei din anii '30

Puțini sunt cei care nu au observat asemănările dintre criza din 1929 și perioada ce i-a urmat și ceea ce se întâmplă recent.

Istoria de repetă, avem un „pattern” sumbru: nebunie monetară de stat, criză financiară, depresiune economică, și mai multă nebunie de stat garnisită cu inflație de bani și de reglementări, apoi, evident, un nou puseu de criză și o depresiune în depresiune; în final, un nou răspuns tragic al statului: războiul ca soluție pentru ieșirea din cea mai adâncă depresiune, prin mega-stimulare a cererii agregate.

Erorile intelectuale ale Keynesismului, interesele speciale ale complexului militar-industrial consumator de taxe, „războiul sănătatea statului”, există destule motive pentru o nouă conflagrație.

Robert Higgs a arătat că Al doilea Război Mondial nu a fost soluția crizei, ci doar o iluzie facilitată de statisticile prost concepute ale conturilor naționale. Adevărata ieșire din depresiune spre prosperitate în Statele Unite a fost cauzată de restrângerea sectorului public și a reglementărilor ce a urmat imediat după terminarea războiului.

Singura speranță de a întrerupe această secvență repetitivă este distrugerea legitimității statului și războiului. Libertatea internetului este esențială.

Se pare că Wikileaks pregătește dezvăluirea unui nou material video, de data aceasta despre atrocitățile din Afganistan și a unei serii de comunicații diplomatice secrete care s-ar putea constitui într-un adevărat „Wargate”.

Pentagonul îl caută Mordor-style pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în timp ce expertul militar în IT, Bradley Manning, sursa suspectată a scăpării informațiilor secrete, se află în Kuwait, în arest fără formalități juridice. Iar regimul Obame face pași din ce în ce mai hotărâți pentru preluarea controlului asupra internetului.

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?