Manuel Llamas: Lovitură de stat la Bruxelles

Manuel Llamas: Lovitură de stat la Bruxelles

Manuel Llamas observă în publicația spaniolă Libertad digitalstatul european se consolidează pe căi nesupuse aprobării populare, așa cum a făcut-o și în cazul introducerii unei forme ușor modificate a Constituției europene (respinse inițial prin vot național) pe ușa din dosul birocrației, sub forma Tratatului de la Lisabona.

Llamas identifică o serie de instituții fundamentale pentru statul european. Uniunea Europeană are deja o bancă centrală: BCE.

Planul de salvare a finanțelor publice ale statelor constituente prin achiziționarea datoriei acestora, susține Llamas, este o formă incipientă de minister european de finanțe, care va evolua prin emiterea de datorie publică europeană.

Apoi, pachetul de măsuri pentru înăsprirea disciplinei fiscale în statele uniunii și obligativitatea vizării bugetelor de către autoritatea comunitară, alături de puterea Eurostat de auditare și revizuire a conturilor naționale, cu posibilitatea tăierii dreptului de vot și a susținerii financiare în cadrul Uniunii, înseamnă o apropiere de monopolul asupra prelevării de impozite, care este esența puterii de stat.

Pe de altă parte aceste intenții nu este necesar să se materializeze într-un stat suprem european. Turbulențele economice prin care trece Europa se pot agrava atât de tare încât să declanșeze dezintegrarea Uniunii.

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?