Heading for the Crack-up Boom

“If the credit expansion is not stopped in time, the boom turns into the crack-up boom; the flight into real values begins, and the whole monetary system founders.” (Mises)

Înapoi la țară – de la profețiile ortodoxe la previziunile unor analiști financiari

Gigel Chiazna

Multe profeții ortodoxe au prevăzut criza prin care trecem și mai ales crizele prin care vom trece. Aș dori să mă refer în acest articol la un singur aspect: necesitatea să învățăm să trăim simplu și să ne producem singuri tot ce avem nevoie. Acesta este îndemnul pe care sfinții și părinții cuvioși l-au făcut de-a lungul timpului cu privire la felul în care creștinii din urmă vor putea să reziste prigoanelor de toate felurile ale statului polițienesc și împotriva pecetluirii lui antihrist, cel puțin în fazele anterioare prigoanei finale, când odată fiind pus de oameni împarat și dumnezeu, antihrist își va da pe față toată răutatea.
Sunt multe astfel de profeții și sfaturi, aș dori să amintesc doar îndemnul Cuv. Paisie Aghioritul, deoarece mi se pare cel mai clar: “dacă fiecare se va îngriji să trăiască de pe acum simplu, în cumpătare, va putea trăi în acei ani. Să aibă un ogoraș, să cultive grâu, cartofi. Să pună puțini măslini și atunci, cu vreun animal, cu vreo capră, cu puține găini va putea înfrunta nevoile familiei sale. Pentru că și provizii de ar face, nu-i vor folosi mult, deoarece alimentele nu țin mult, ci se strică repede.”

Aș dori să fac însă o paranteză cu privire la statul polițienesc. Mulți ne imaginăm un stat polițienesc similar cu regimul comunist. Ei bine, când a fost nevoie de opresiune, diavolul a apelat la aceasta, însă acum când a văzut câți martiri s-au sfințit în temnițele comuniste, și totul a fost în zadar pentru el, diavolul va căuta să înșele lumea prin alte mijloace, pe o altă cale, o dictatura mai blândă, dictatura drepturilor omului și a plăcerilor omului. Omul va fi obligat să se alinieze la păcat și la compromis, altfel va fi un paria. După cum spune Cuv. Paisie Aghioritul, “vor fi politicoși pentru că vor fi … europeni. Vor arăta că sunt la înalțime. Nu vor chinui pe oameni, dar omul nu va putea trăi, dacă nu are pecetea. Vor spune: Fără pecete vă chinuiți! Dacă ați fi primit-o, nu ați fi trăit așa de greu”. Deja putem să pregustăm de pe acum această tehnică perversă de constrângere a oamenilor prin răspunsul dat de către stat (și de Sinod) celor care nu agrează biometria: pașaportul nu este obligatoriu, puteți să nu îl primiți dacă vă deranjază conștiința. Însă dacă în loc de pașaport ar fi buletinul și cardul, am mai avea de ales?
Revenind însă la titlul acestui articol, aș dori să prezint pe scurt cum văd eu lucrurile și ce trebuie să facem. De fapt, nu cum văd eu, ci cum am citit și eu printre rânduri de la oameni care știu mult mai multe și au o pregătire care îi recomandă demni de încredere. Toată criza economică este clar provocată, mai bine zis „programată” în sistem. Sistemul a fost făcut să pice, așa cum o mașină care o îndreptăm spre o prăpastie este predestinată unui sfârșit crunt.Criza actuală va dura ceva timp, viața va fi din ce în ce mai grea, se vor încerca tot felul de soluții, inclusiv războaie, vor fi și momente de pace și optimism, încercări de ieșire din impas dar degeaba. Soluția finală va veni prin antihrist care va propune o monedă globală dar care să poată fi folosită doar virtual, prin intermediul cipului implantat. Poate că încercarea monedei globale se va face mai înainte, însa abia odată cu consensul pe care îl va aduce antihrist, această “soluție” va fi aprobată și va da rezultatele așteptate de către marea partea a oamenilor, cel puțin la început. O bancă mondială, un guvern mondial, control total global, aceasta este direcția, aceasta se încearca acum. De aceea băncile au fost lăsate să ajungă în situația de faliment, deoarece fiind sistemul nervos prin care curg banii, precum sângele curge în trup, pentru a pune ceva în loc, trebuie “extirpate” organele actuale care erau sursa banilor și canalele prin care funcționa tot sistemul. Iar mădularele care nu vor putea trăi fără acest “sânge” – banul – vor muri. Și un sânge nou va fi pus în locul banului actual. Dacă până acum, banul a fost ochiul dracului, pecetea, când va fi oferită, se va face printr-un botez al dracului, cei care vor primi pecetea, și vor avea drepturile care se trag din aceasta, vor primi totodata și botezul în noua religie, religia lui antihrist.

Bineînțeles, în funcție de credința noastră – care poate să mute munțtii – acest proces va dura 2-3 ani sau zeci de ani. De altfel, sunt profeții că va fi o intervenție a lui Dumnezeu în istorie care va încetini marșul antihristic, însă având în vedere credinta noastră slabă, nu este exclus ca aceste profeții să nu se mai împlinească, așa cum nu s-a împlinit încă nici profetia privitoare la căderea agarenilor și întoarcerea Constantinopolelui la ortodocși, deși trebuia să se întâmple încă din secolul 19.

Care sunt însă previziunile analiștilor financiari? Bineînțeles, ca și în fotbal, și în criză, fiecare are o părere, însă eu mă voi referi un grup aparte de oameni, specialiști care au reușit să prevadă situația actuală încă acum 2-3 sau chiar 5 ani, când lumea râdea de ei. Și deși aceștia nu au duhul profeției, având sinceritate și profesionalism și totodată nefiind parte din sistem sau cumpărați de sistem, Dumnezeu a îngăduit și îngăduie ca adevărul să răzbată, chiar daca nu la CNN sau Realitatea TV, ci prin bloguri pe ici pe colo, pe câteva site-uri “alternative” sau “conspiraționiste”.

Jim Rogers – investitor american și analist financiar. Cofondator împreuna cu Soroș al Quantum Fund, profesor de liceu, scriitor și fondatorul unui index financiar – RICI. A prezis acum doi ani că bula creditelor va devasta Wall Street. Prezice că SUA și Europa vor fi falimentare, Asia va lua conducerea, materiile prime și meșteșugurile vor fi economia de mâine, agricultura este afacerea viitorului apropiat. Iată un interviu recent în care ne îndeamnă să devenim fermieri,

precum și un alt interviu în care prezice falimentul inevitabil al SUA datorită măsurilor proaste luate de Obama & co.

Chris Martenson – fost vicepreședinte al Pfizer, doctorand în neurotoxicologie la Duke, MBA în finanțe la Cornell. Format ca om de știință, devenit ulterior om de afaceri, consultant și analist financiar, când a văzut cum stau lucrurile, a renunțat la jobul de la Pfizer (cea mai mare companie farmaceutică din lume), s-a mutat la țară, are grădină, crește găini și … a făcut chiar un curs legat de criză. M-a impresionat profund felul analitic cum abordeaza problemele, chiar și în capitolul final intitulat: “Ce ar trebui să fac eu?” în care dă un model de raportare la criză din care noi ortodocșii am avea mult de învățat dacă l-am privi duhovnicește. Pe scurt, zice el: dacă nu o să fie așa de rău și mă pregătesc, ce pierd? Pe când, dacă nu mă pregătesc, dar chiar o să fie atât de rău … atunci o să am probleme grave. Recomand citirea integrală a cursului, este excelent (cursul video dați după ce citiți textul, e mai interesant așa). De asemenea, forumul său are mulți oameni extraordinari, e uimitor să descoperi că în ciuda presiunii sistemului, câțiva oameni s-au trezit și acționează, încearcă să devină independenți de sistem, pe când la noi, înainte la plăcintă …

Peter Schiff – comentator economic, broker autorizat și în prezent președinte al Euro Pacific Capital, o firmă de brokeraj din SUA. A prezis criza creditelor încă din 2006. Prezice prăbușirea economiei americane și a dolarului și recomandă americanilor să își protejeze averea în investiții … conservatoare, adică în bunuri de care lumea va avea nevoie și atunci când criza va distruge tot ce încă mai stă în picioare în prezent, iar alimentele de bază cum ar fi păinea și cartofii sunt astfel de bunuri „conservatoare”. Schiff îi îndeamnă pe americani să se mute la țară, să facă stocuri de mâncare și de combustibil și de asemenea … de arme.

Toți acești comentatori, precum și alții – aș mai recomanda pe Alex Jones pe care toată lumea deja îl cunoaște – trag semnale de alarmă în principal asupra SUA, însă noi nu suntem pe lună, toate lumea este acum interconectată strâns, criza se va răspândi peste tot și nu va mai trece. Problema nu este deloc doar legată de bani – falimentul băncilor, lipsa lichidităților, sistemul monetar falimentar, etc. O problemă mult mai mare este creșterea constantă a consumului și reducerea drastică a resurselor. Mulți au uitat deja de prețul petrolului din vară și puțini au înțeles gravitatea acestui semnal, faptul că am ajuns deja pe panta coborătoare a curbei resurselor, energia nu este inepuizabilă și nu ne va mai ajunge încă 50 sau 100 de ani cum ne-ar place nouă. Trăim deja acei ani în care producția nu mai face față cu cererea, și prin urmare totul se va schimba, toată economia va fi … resetată. Și odată cu economia, toată societatea va trece prin schimbări majore și de neconceput.

Ce să însemne asta? Un simplu călugar contemporan, Paisie Aghioritul, prevedea acum 20 de ani:

„Încet-încet destule încep să iasă la iveală. Strig și eu netrebnicul de atâția ani! Situația este înfricoșătoare, ciudată. Nerozia a întrecut limitele. A venit lepădarea și rămâne ca acum să vina “fiul pierzării” (2 Tes. 2,3). Totul va deveni un spital de nebuni. În harababura ce va stăpâni, fiecare stat se va ridica să facă orice-i spune cugetul. Dumnezeu să ajute, ca interesele celor mari să fie astfel încât să ne ajute. Din ce în ce vom auzi de ceva mai nou. Vom vedea făcându-se lucrurile cele mai neașteptate, mai neraționale. Numai că evenimentele se vor derula cu repeziciune.”
Din păcate, mulți ortodocși, ca și mulți alții ignoră total realitatea și le place să creadă că viața merge în continuare așa cum a fost și că vom trece peste criză. Din păcate, păstorii nu sunt la înălțime încă și biserica dormitează. La Radio Trinitas ascultăm muzică populară, iar la Trinitas TV în singura emisiune care a dezbătut criza economică, se încerca liniștirea oamenilor pe motivul că criza nu există ci este doar o manipulare mediatică, este doar o sperietoare menită să tulbure liniștea populației.
Însă nu doar cei care doresc să își liniștească conștiința deoarece duhul lumii îi stăpînește și le e greu să se rupă de comoditatea unui trai fără lipsuri și fără probleme serioase ignoră criza. Chiar și cei mai informați și care sunt de acord că lucrurile o să se agraveze, încă așteaptă să vadă mai multe semne, încă se miră și nu fac nimic ca să se pregătească pentru ce va urma. Sau zic „lasă, că o să vedem atunci”.
Când am auzit acum vreo 3 ani de o familie de profesori care s-au mutat din București la munte, în preajma unei mănăstiri, și eu am strâmbat din nas și am crezut că … exagerează, sau mă rog, le place lor la munte, la țară și fără apă caldă non stop și toate cele. Când Părintele Iustin a făcut apelul să ne opunem pașapoartelor biometrice și să ne retragem în comunități mici la țară în care să încercăm să devenim autodependenți, mulți au râs printre barbă și l-au luat paranoic și alarmist pe bătrân. Tuturor acestora, dar și celor care doresc să aibă o imagine mai clară a lumii actuale, le recomand cursul lui Chris Martenson și pornind de la acesta, le recomand să se documenteze și în alte părți și să vadă dacă pot contrazice cu ceva analizele acestuia și faptul că fără descoperirea unei surse de energie alternative cu adevărat revoluționare, lumea va intra într-un declin cumplit cu urmări de neimaginat pentru noi. Care declin a fost profețit și prevăzut de sfinții ortodocși, însă ca de fiecare dată, glasul profetului strigă în pustiu, creștinii de azi cu greu pot să găndească și să acționeze la măsura cerințelor timpului, iar asta nu este o acuzare ci o tristă constatare. Cu toții suntem datori să ne informăm, să avem curaj, să ducem o viață cât mai simplă dar mai ales să luptăm să dobândim rugăciunea inimii fără de care nu vom putea să înfruntăm promisiunile lui antihrist atunci când o sa avem cuțitul la os.

Avatar photo
Scris de
Dan Cristian Comănescu
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?