Guvernatorul Băncii Serbiei și-a pierdut vechimea, dar și-a păstrat independența

Guvernatorul Băncii Serbiei și-a pierdut vechimea, dar și-a păstrat independența

Guvernatorul Băncii Naționale a Serbiei (NSB), Radovan Jelasic, a demisionat. Anterior numirii sale la conducerea NSB Jelasic a lucrat în Germania, la Deutsche Bank and McKinsey & Company. În ultima vreme guvernul, cu care a avut neintelegeri publice, l-a pisat să apere cursul de schimb vânzând rezerva valutară, ceea ce Jelasic a și făcut.

Pe pagina de internet a NSB transparența e la ea acasă, ni se spune câtă valută vinde banca centrală la fiecare intervenție! Ceea ce mă face să mă întreb dacă nu cumva a dus această politică valutară în mod ostentativ, pentru a-i minimiza efectele. Că guvernatorul a vândut valută fără prea multă tragere de inimă se vede și din evoluția cursului de schimb, dinarul depreciindu-se cu 25% din septembrie 2008 până în prezent. Mai mult, Jelasic a atras atenția că degringolada valutară nu se poate opri decât dacă guvernul ia măsuri de echilibrare a bugetului.

Dacă citim ultima sa prezentare ne dăm seama destul de clar cam ce gândea Jelasic în legătură cu politica guvernului – veți vedea, destul de asemănătoare cu politica guvernului de la noi. Prezentarea include un grafic foarte interesant, care pune în legătură creșterea salariilor cu campania electorală; pun pariu că așa ceva nu veți vedea în prezentările BNR niciodată (ar fi bine să pierd, totuși). Spune autorul:

“Structura actuală a cheltuielilor publice nu asigură o creștere economică sustenabilă pe termen lung… Întoarcerea la modelul anterior de creștere economic bazat pe consum intern excesiv este de neacceptat deoarece ne-ar duce la în situația Greciei.”

Ei, uite așa ratează unii șansa de a ajunge cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume.

Acest articol a fost preluat de pe blogul autorului: Logica economică.

Avatar photo
Scris de
Bogdan Glăvan
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?