Emil Duhnea despre Brexit

345

Va semnalez mai jos o opinie a juristului Emil Duhnea despre Brexit:

Ideal pentru ambele părți este menținerea unei relații de politici liberale: de aici se naște bunăstarea, din posibilitatea unor persoane de a intra în relații contractuale unele cu celelalte, fără grija unor restricții instituționale menite să servească alte interese decât cele proprii părților contractante. Schimbul cu Uniunea Europeană este în continuare dorit de ambele părți, dar, în paralel, ar fi benefică posibilitatea de a intra în tratate bilaterale de liber schimb cu alte state.

Mai important, Marea Britanie ar ieși dintr-o uniune vamală (cu o politică tarifară externă comună) în care nu poate încheia tratate bilaterale cu alte state (spre exemplu, India și alte țări cu o tradiție common law), și ar intra într-o zonă de liber schimb, menținându-și totodată posibilitatea de a-și lărgi relațiile economice și cu state de care nu este neapărat legată strict geografic.

Pe termen scurt și mediu, o opțiune pentru tranziție ar putea fi Spațiul Economic European, însă asta presupune menținerea acquis-ului comunitar referitor la cele patru libertăți fundamentale: libera circulație a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor. Ar face improbabilă echivalarea care se face între votul Brexit și votul anti-imigrație.

În mod evident, cel mai rău scenariu este cel izolaționist, în care granițele se închid – este greu de spus cum va evolua asta, dar cert este că Uniunea Europeană o practică deja de multă vreme față de state terțe.

De ce e mai bine ca UK să părăsească Uniunea Europeană

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?