Duhul timpului și ochiul dracului

60

Circulă pe internet un documnetar numit Zeitgeist, adică duhul timpului, cu atât de mare succes încât pe 15 martie s-au sărbătorit în jurul lumii „zilele Zeitgeist”. Se pot întâlni în acesta, dar și în alte documentare sau bloguri, cel puțin două duhuri.

Pimul duh: o viziune mecanică, deterministă, a istoriei. Toate lucrurile se întâmplă pentru că așa trebuie: societățile secrete au decis când și cum să fie distruse băncile și, priviți!, sunt distruse. Cred că este o viziune greșită care, cultivată, poate aduce o inutilă deznădejde.
Omul este fundamental și în chip tainic, liber. Iar pentru ca societățile, mai mult sau mai puțin secrete, să conspire cu succes, trebuie și ca Dumnezeu să îngăduie.

Nu cad băncile pentru că așa vor câțiva iluminatti, ci pentru că oamenii acceptă zilnic să cumpere și să vândă cu niște bani administrați de stat, printr-o bancă centrală care are puterea de a înmulți banii și creditele după pofta potențaților politici. Băncile cad, în esență, nu pentru că vor „ei” ci pentru că vrem noi. Dacă am lupta pentru libertatea de a vinde și cumpăra cu argint, aur, cupru, țigări, orice altceva, dar nu cu banii administrați de stat, lucrurile ar sta cu totul altfel.

Si așa ajungem la al doilea duh: banul ochiul dracului.
Expresia o fi potrivită pentru patima arghirofiliei. Dar moneda este un instrument esențial pentru societate. Fără monedă nu putem avea decât haos într-o economie. Cine are răbdare și vrea să înțeleagă importanța monedei pentru societate ar trebui să încerce să citească despre cum a involuat instituția monedei până la mascarada actuală. Ai Cezarului nu sunt banii, ci crizele bancare și economice aduse prin bătaia de joc căreia îi sunt supuși banii, de către Cezar.

Revenind la Zeitgeist, pe care mi l-a recomandat un prieten foarte evlavios, mă mir cum pot fi puse la un loc atâtea prostii notorii. Mă gândeam să scriu mai mult despre subiect, dar cred că nu merită să îmi pierd timpul criticând gunoaiele intelectuale presate în câteva zeci de minute de documentar, de la cel mai blasfemiator anti-creștinism, până la vechiul și falsul marxo-milenarism propunând abolirea monedei și paradisul lumesc, prost fardat ba cu evoluționism ridicol, ba cu ecologism paroxistic. Prietenul meu l-a răspândit pentru partea monetar-bancară de la început. Și aceea este falsă în mare parte.

Pentru cine dorește un documentar despre monedă și bănci, există unul care vă scutește de toate spurcăciunile din Zeitgeist. M-aș bucura dacă l-ar traduce în limba română cineva.

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?