Criza suverană cere următorul nivel de centralizare

Criza suverană cere următorul nivel de centralizare

Începând de azi se poate găsi în secțiunea „Articole”, studiul lui J.G. Hülsmann despre progrsia istorică a instituțiilor care funcționează pe un principiu falimentar, fie că sunt bănci sau state. Dezechilibrul inerent în care se află le face să caute permanent un punct de sprijin pe un nivel mai înalt al centralizării.

Hülsmann generalizează teorema progresiei observată în cazul instituțiilor monetar-bancare aplicând-o în cazul statelor. În articolul său din 1997 arată cum chiar și băncile centrale își vor atinge limitele de funcționare pe marginea falimentului și vor căuta să se unească printr-o instituție financiară care să fie pentru ele ceea ce sunt ele pentru băncile simple din sistemul bancar. În cazul statelor, se poate postula o tendință similară de fugă înspre centralizarea politică.

Iar din știrile zilei de azi citim că problema constructului european nu este structura sa socialistă friabilă ci lipsa unui decident unic pentru gestionarea falimentelor statelor membre, așa cum vedem în Statele Unite. Cu alte cuvinte, criza Greciei semnalează că a venit momentul ca statele suverane să își delege o parte însemnată a suveranității organismelor centrale de la Bruxelles. Întâmplare? Conform teoremei generalizate a progresiei nu e nici o întâmplare ci pur și simplu avans instituțional anticipat cu ajutorul unor teorii realiste.

Tot din știri aflăm și că miniștrii de finanțe din zona euro au definitivat fondul pentru combaterea crizei datoriei suverane. Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară este noul fond de creditare în ultimă instanță a statelor europene. Noua plăsmuire a nălucilor falite care bântuie Europa.

Dacă lucrurile nu se schimbă radical, peste un timp și această Facilitate își va arăta ironica instabilitate, sau finanțele americane vor intra în criză și atunci va fi nevoie de o Facilitate mondială pentru stabilitate financiară. Colapsul va fi amânat și dus la scară mondială, cu cele mai grave consecințe posibile.

Dar în orice moment situația se poate schimba. Instituțiile sunt concretizări ale concepțiilor oamenilor despre cum trebuie rezolvate problemele sociale. Dacă se schimbă ideile actuale cu idei corecte, atunci vom avea și instituții sănătoase.

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?