Conferința "Economia austriacă și piețele financiare" — Mises Institute

Conferința "Economia austriacă și piețele financiare" — Mises Institute

Toate contribuțiile la conferința Austrian Economics and Financial Markets (The Mises Circle in Manhattan, 22 May 2010, New York) pot fi ascultate aici:
http://mises.org/media.aspx?action=category&ID=232

Joseph Salerno: Can ABCT Explain Overconsumption Boom?

Criza financiară actuală a readus în atenție ABCT (Austrian Business Cycle Theory), în condițiile în care teoriile mainstream și modelele lor matematice sofisticate nu au reușit să explice și să anticipeze bula speculativă imobiliară și recesiunea care a urmat.

Comentatori media și lideri ai comunităților financiare utilizează în mod curent ABCT pentru a interpreta evoluțiile piețelor financiare. Dar ABCT a ajuns să fie percepută în mod greșit în cercurile academice mainstream (pe baza unor reformulări care îi aparțin lui Gottfried Haberler) ca o teorie a supra-investițiilor monetare, care poate explica boom-ul la nivelul investițiilor în bunuri de capital dar nu poate explica boom-ul la nivelul consumului.

În realitate, ABCT vorbește de malinvestiții, nu de supra-investiții și de supra-consum în perioada de boom, în sensul de consumarea capitalului. „Esența boom-ului bazat pe expansiunea creditului nu este suprainvestiția, ci investiția greșit direcționată, malinvestiția” iar „boom-ul ca atare nu stimulează o restrângere, ci mai degrabă o creștere a consumului, el nu se soldează cu procurarea mai multor bunuri de capital în vederea unor noi investiții” – spune Mises.

Marc Faber: Mirror, Mirror on the Wall, When is the Next AIG to Fall?

— În 2008 sistemul financiar global a intrat în colaps. Vor urma statele?
— Criza actuală nu a reușit să curețe sistemul iar politicile actuale sunt similare cu cele aplicate după 2001.
— O scurtă perioadă de boom („crack-up boom”) în condițiile politicilor fiscale și monetare inflaționiste este posibilă
— Investitorii trebuie să regândească alocarea activelor la nivel global și să-și plaseze cel puțin jumătate din active pe piețele emergente.
— Criza finală nu a venit încă! Atunci când va sosi, ceasul economic, social, și geopolitic va fi resetat în mod ireversibil.

Avatar photo
Scris de
Ionela Bălțătescu
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?