Cantona
Eric Cantona, fost mare fotbalist, a lansat de curând o idee. Pe scurt – el a spus că vremea protestelor de stradă a trecut și a gândit o nouă modalitate de protest. El a sugerat ca pe 7 decembrie, de exemplu, oamenii să își retragă banii din bănci pentru ‘a surpa sistemul’.
http://www.youtube.com/watch?v=-Uop5R7E314
Nimic deosebit până aici – doar că reacția sa a produs fiori unde nu te așteptai – de exemplu ministrul de finanțe al Franței.
“Ministrul de finanțe Christine Lagarde i-a transmis lui Eric Cantona să rămână la fotbal și să lase economia în pace, după ce acesta chemase lumea să își retragă banii din bănci:”
Întâmplarea de mai sus este un exemplu clar de conflict libertate – autoritate.
WikiLeaks
De asemenea – merită menționat neapărat WikiLeaks. Ca și în cazul lui Cantona – mai importante decât faptul în sine mi se par reacțiile la această problemă. Este uluitoare reacția instituțiilor din mai multe state respectabile: au picat cu brio testul libertății exprimării. Dar ele nu sunt singurele:
– amazon.com a scos site-ul de pe serverele contractate – motivând atacurile ddos
– PayPal a refuzat să mai acorde Wikileaks acces la propriile fonduri motivând intervenția Departamentului de Stat
– Mastercard și Visa nu mai acceptă donațiile în contul Wikileaks
– banca Switzerland Post Finance a blocat contul lui Julian Assange, liderul Wikileaks
Poliția suedeză s-a sesizat în cazul unei – atenție – contravenții de natură sexuală intitulată bizar ‘sex pe nepregătite’. Assange a fost dat în urmărire prin Interpol și apoi arestat. Eliberarea pe cauțiune i-a fost refuzată. Să notăm că așa ceva se sancționează ( doar în Suedia ) cu amendă maximă de 5000 de coroane ( ~ 2350 ron ).
Comentariile sunt de prisos – toate aceste fapte sunt o rușine pentru cei în cauză.
Politicieni
Parlamentarul republican Ron Paul despre WikiLeaks:
http://www.youtube.com/watch?v=eM1HlfVF4I4
http://www.youtube.com/watch?v=FNNFVjBVEtQ
Europarlamentarul conservator Daniel Hannan despre Wikileaks: