Autostrăzile și filosofia „cantității neglijabile”

Autostrăzile și filosofia „cantității neglijabile”

Magistrala Buzești-Berzei-Uranus: încă un proiect public pentru care persoana și drepturile de proprietate ale acesteia sunt „cantitate neglijabilă” peste care se poate trece în virtutea „binelui comunitar”. Proprietarii din zonă sunt cu buldozerele la poartă sau au fost deja evacuați – fără negocieri, fără șansa de a-și spune părerea și fără posibilitatea de a suspenda procedura pe cale judecătorească.

Condițiile sunt mai mult sau mai puțin similare cu cele ale demolărilor și strămutărilor ceaușiste pentru „urbanizare și modernizare”:

“Normele juridice […] nu oferă nicio portiță de scăpare pentru proprietarul care urmează a fi deposedat pentru utilitatea publică, el neavând nicio modalitate de a-și spune părerea în legătură cu suma propusă ca despăgubire. Nicio contestație, fie ea și pe cale judecătorească, nu suspendă procedura exproprierii, chiar dacă situația proprietarului expropriat încă nu este rezolvată. Legislația României, deși, pe de-o parte, apară dreptul de proprietate prin numeroase norme juridice, totuși prezintă și o serie de legi, cu caracter de-a dreptul abuziv, care încalcă acest drept fundamental. Termenul de expropriere este foarte scurt, proprietarii sunt rapid deposedați de imobile, iar expropriatul poate să se judece și 4-5 ani cu expropriatorul, că să obțină o despăgubire cât de cât rezonabilă.”

Filosofia „cantității neglijabile” sau, mai exact, universalizarea ei (în logica democratizării participării la și beneficierii din exproprieri) implică automat posibilitatea ca oricine să fie sau să devină „cantitate neglijabilă” într-un anumit moment și în anumite condiții (când „dezideratele sociale” o cer).

Teoretic, nu există limite pentru cine, ce și cât va intra sub roțile acestui tip de „progres” sau „bine comunitar”. Practic, limitele sunt circumscrise „inadaptaților” care nu vor să ia parte la joc, inabililor care ar vrea dar nu pot să intre în joc și perdanților în competiția politică. Între timp sensul adevărat al comunității umane bazat pe respectul persoanei și al proprietății acesteia s-a pierdut pe drum sau a fost îngropat sub vreo autostradă.

Foto: http://100eyes.ro/photogallery/public/Tari/Romania/Bucuresti/Locuri/Strada-Buzesti/

Avatar photo
Scris de
Ionela Bălțătescu
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?