Educație financiară de la Banca Națională pentru cei mici

Educație financiară de la Banca Națională pentru cei mici

Înțelepciunea și viziunea pe termen lung a forului monetar central al țării a trecut la următorul nivel, care s-ar putea interpreta ca o acțiune de ancorare a anticipărilor inflaționiste ale populației încă de când e de un cot, pentru efectul maxim al politicii monetare.

BNR a lansat un DVD pentru elevii care invata in scoala Educatie financiara

“Cultura financiar-bancara incepe de la varsta frageda. Daca nu inveti copilul despre valoarea banului si despre functiile banului intr-o maniera care sa ii intre in sange, vei suferi cand vei incerca sa promovezi de la nivelul institutiei noastre o politica monetara uneori greu de inteles si pentru specialisti”, a adaugat Mugur Isarescu.

Poftiți educație:

Astfel preparați, cand vor crește mari vor fi pregătiți pentru recurența istorică a unor episoade inflaționiste și, de ce nu, hiperinflaționiste, pentru că se tot întâmplă ca prețurile să crească și de aceea banii să se devalorizeze, și atunci banca centrală va fi nevoită să controleze, să facă o sterilizare, o denominare, o reformă, pentru că de aceea este nevoie de ea.

Nu știu însă dacă e bine să plimbi leii de aur așa prin fața ochilor copiilor de mici, poate le vin idei total contrare cu cele mai elementare principii de educație financiară. Cum ar fi de exemplu să redescopere vreun copil așa zisa teorie cantitativă a banilor, ideea că există o relație între cantitatea de bani și nivelul prețurilor, care stă exact pe dos decât este sugerat în clipul educațional de mai sus?

Sau să se gândească puștii cu mințile lor surprinzătoare că poate garanția pe care o dă banca centrală pentru moneda națională nu este chiar atât de preferabilă tradiționalului obicei de a răscumpăra bancnotele cu aur. Și, chiar așa, tezaurul băncii centrale e de fapt constituit din acoperirea în metale prețioase a bancnotelor care circulă? Deci e al populației, doar că stă la banca centrală, pentru buna păstrare? Interesant, dar totuși dacă le vor pe monede mai degrabă în mânuțele lor mici și posesive decât în subsolul BNR-ului sau pe unde or mai fi stând?

Dar să nu descurajăm inițiativa, ci să dăm și noi repede câteva materiale de ajutor. Ia priviți, copii, la unele din aventurile unui băiețandru pe nume Jonathan Gullible:

Capitolul 9. A face bani

Sau la povestioarele în imagini ale lui Irwin Schiff:

The Kingdom of Moltz. About Inflation and Where It Comes From.

How an Economy Grows and Why It Doesn’t

Sau poate o rugați pe sora mai mare să vă citească la gura șemineului, în care să sperăm că ard lemne și nu bancnote, din cartea unchiului Murray despre

Ce le-a făcut Statul banilor noștri?

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?