Decretarea anti-covid e un șarpe. Ați jucat șarpe pe telefon Nokia? Cele 14 zile pentru a aplatiza curba de acum un an s-au înlănțuit și au plecat spre viitor, mâncând zilele și crescând în lungime, ca un șarpe sătul dar tot lacom, fără a da impresia că vrea să se oprească.
Eu din comunicatul-decret guvernamental de azi (25 martie 2021) am înțeles că cele 2 săptămâni sunt de fapt 17 zile. Pentru că se instituie restricțiile mai intense (și, cred, complet stupide, ba chiar suspecte de a fi nocive, ducând la mai multe infecții și nu la mai puține, până la noi dovezi) pentru 14 zile începând cu constatarea unei creșteri a incidenței peste pragul de 4 la mie (intr-unul din cazuri) dar nu se revine la starea dinainte decât dacă o medie pe 14 zile scade sub (atenție și la trucul ăsta) 3,5 la mie (deci privit din capătul celălalt e si mai restrictiv, deci mai lung, șarpele).
Bun, dar cum se calculează media pe 14 zile? Între ziua -17 și ziua -3. Deci se iese din carantina light, că asta este de fapt, doar când valul scade cu 0,5 la mie sub pragul inițial care a declanșat restricția si abia după minim 17 zile.
Guvernantul spune să privim partea plină a paharului: nici nu se vor înăspri restricțiile mai devreme, dacă incidența este în creștere. Ca să citez din Vlad Voiculescu, „diferența este una care, da, întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri, poate să facă lucrul ăsta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental.”
Să fie clar, fie că avem creștere, fie că avem scădere a restricțiilor, odată impuse ele nu vor fi pe mai puțin de 17 zile, de fapt. Asta rezultă din decret.
Ceea ce e enervant este modul ăsta ambiguu, orwellian și jignitor la inteligență în care ni se servește calculul aparent neutru, tehnocratic. Nici nu-i stătea bine unei guvernări fine, liberale și de centru dreapta să zică altfel că ne ciuntește libertatea, decât că „nu în mod fundamental”. Ce sunt 3 zile în plus acolo?
*
Despre praguri și formule: când acel x la mie de infectați include focare carantinate și păzite strict, precum aziluri de bătrâni, spitale etc. e ca atunci când planificatorul situației de urgență te pune cu capul în cuptorul încins și cu picioarele într-un butoi cu gheață și îți spune condescendent că temperatura medie împrejurul tău e cam de 50 de grade Celsius și trebuie scăzută.
Soluția? În locul butoiului cu gheață, vei fi băgat până la genunchi într-un congelator la -20 grade. Dacă ai ghinionul să se încingă mai tare cuptorul, atunci vei fi băgat până la brâu în congelator.
În tot acest timp, congelatorul va fi folosit și pentru stocarea unor doze de vaccin și asta te va mai încălzi, dacă nu te va lăsa de tot rece.
*
În margine, legat de situația actuală de la metroul bucureștean, un comentariu de Andreas Stamate-Ștefan. E din 2010, dar nu și-a pierdut actualitatea: