Mihai Vladimir Topan, Tudor Iliescu, Tudor Smirna și Costea Munteanu, din partea Institutului Mises, descind pe 31 iulie și 1 august 2022 în poiana Școlii de la Bunești la invitația lui Petre Guran, istoric și a Anei-Maria Goilav, arhitect, pentru o dezbatere despre libertate și dimensiunea ei socială organizată sub genericul:
Orașe libere
Duminică 31 iulie de la ora 17.00 vom deschide dezbaterea pornind de la întrebarea fondatoare a regimurilor politice moderne: de ce ne pasă de libertate? Există limite ale libertății și, dacă da, care ar fi ele? Se poate naște o tensiune între libertate și comunitate?
Luni 1 august, începând cu ora 19.00, vom trece la discuții mai aplicate, având în vedere și auditoriul format majoritar din studenți arhitecți. Vom vorbi despre ideea de oraș liber, o așezare umană fără autoritate de reglementare urbanistică. Cum ar arăta mai concret libertatea în cetate? Ce principii și ce soluții ar propune o comunitate liberală la competiția / conflictul libertăților individuale? Istoric, ce putem spune despre subiectul orașelor libere?
După discuții, mâncăm și bem la foc de tabără, pentru că scopul acțiunii noastre este să antrenăm în dialog participanții la taberele de arhitectură care se desfășoară întreaga vară la Școala de la Bunești.
Oricine vrea să ni se alăture este binevenit.
Școala de la Bunești este un campus dedicat cercetărilor și experimentărilor în arhitectura vernaculară și se desfășoară în județul Argeș, satul Zărnești, comuna Mălureni, cam la jumătatea distanței între Pitești și Curtea de Argeș, pe Valea Vâlsanului. Față de București este la 145 de km și două ore de mers cu mașina. Cazarea este liberă la cortul pe care vi-l aduceți de acasă. De asemenea, există în apropriere cel puțin o pensiune și particulari care oferă cazare.
Așadar, hai să petreci alături de noi două seri de vară, pentru a afla ce-i cu libertatea.
Înscrierea este 300 de lei și include participarea la evenimente și mese. Pentru cine nu vrea să stea peste noapte există și opțiunea înscrierii pentru o singură zi, la jumătate de preț. Membrii și susținătorii Institutului Mises au reduceri specifice. Însoțitorii (prieteni, familie) care nu participă la dezbateri pot plăti doar mesele.
Vorbitorii
Mihai-Vladimir Topan este vicepreședinte academic al Institutului Ludwig von Mises România, co-fondator al Academei Private, conferențiar în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice.
Tudor Smirna este președinte și co-fondator al Institutului Ludwig von Mises România, asistent universitar în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice.
Tudor Iliescu este antreprenor cu multiple proiecte desfășurate în România și la nivel internațional, actualmente activând în calitate de ambasador pentru fundația Free Private Cities.
Costea Munteanu este membru onorific al Institutului Ludwig von Mises România. Este conducător de doctorat în cadrul Academiei de Studii Economice din București, unde a fost profesor până în octombrie 2019.
Despre Școala de la Bunești: