În noianul de propuneri, idei, sugestii si planuri anticriză ce domina media din România și aiurea, mai apar, rar ce-i drept, soluții de bun simț, liberale dar, mai ales, foarte eficiente, atât pe termen scurt cât și lung.
Potrivit guvernatorului băncii centrale a Serbiei, Radovan Jelasic, principala problemă pe care o relevă criza în statele din Europa Centrală și de Est o constituie imitația modelului de stat asistențial european:
„Prea multe țări și-au extins cheltuielile publice cu mult peste potențial, în special pentru a finanța diverse programe sociale”.
Jelasic a propus într-un editorial scris pentru Wall Street Journal cinci măsuri menite să rezolve o parte din problemele de care s-au izbit statele foste comuniste: reforma sistemului de pensii, eliminarea statutului de „subiect tabu” de care se bucură în prezent bugetele de Educație și Sănătate, reducerea tuturor cheltuielilor publice, consolidarea autorității fiscale, mai ales în lupta contra piețelor „gri”, și revizuirea politicilor legate de piețele monetare și cursurile de schimb, în special în țările unde rata de schimb valutar este fixată de autorități.
În fine, dacă putem să ignorăm penultima propunere, (un loc comun foarte la modă al analiștilor economici) toate celelalte măsuri au o consistență și o coerență cvasi-misesiană, cu atât mai surprinzătoare cu cât vin din partea unui om aflat în vârful sistemului înfierat. Singurul lucru care rămâne de văzut este dacă această reformă va prinde contur (cel mai probabil că nu) sau dacă guvernatorul Serbiei își va mai păstra funcția ori ideile.