Creditul fiduciar se fărâmă în capul băncilor și a unor economii prea rigide pentru a se putea bucura de deflația eliberatoare, lumea vorbește de un nou moment Lehman Brothers, noi bule stau să se spargă, însă pe mine mă impresionează acum interviul ăsta despre farfuriile aurite ale BNR.
Sunt absolut de acord cu domnul Adrian Vasilescu. Ce înseamnă 67 000 de euro pentru măreția proiectului de restaurare a Palatului vechi al Băncii Naționale?
fosta sala a ghiseelor, azi Sala de Marmura, ofera privirii arhitectura unei imensitati maiestuoase. Aici luciul marmurei este amplificat, cu eleganta si rafinament, de lumina candelabrelor ale caror brate, cu sclipiri de aur, adauga inca un plus la vastitatea spatiului.
Din nou aur?
Da. De asta si vesela va fi cu insertii de aur. Pentru a se integra in tabloul general. Peretii au insertii de aur, usile si ferestrele au si ele insertii de aur. Astazi, cand Romania este in suferinta la capitolul performanta, nu pot sa ne faca decat bine intoarcerile in trecut.
Palatul BNR aduce dovezi ca lipsa de performanta economica de astazi nu este nici pe departe ereditara. Dimpotriva, avem un filon sanatos.
Exact! Așa este, domnule Vasilescu, avem un filon sănătos, să ne întoarcem la istorie, să facem din BNR un muzeu poleit cu aur, dar să golim tezaurul și să împroprietărim populația cu aurul confiscat și monopolizat, să ne întoarcem azi la istoria glorioasă a etalonului aur!
Să desființăm socialismul monetar! Ar fi tare bine și frumos, pentru că ne-am putea bucura de vesela cu inserții și am putea sărbători, în lumina aurită candelabrelor maiestuase, dispariția inflației și a ciclurilor economice.
Ce rafinament și câtă eleganță ar dovedi cei capabili de un asemenea act de restaurație! Cât de vast ar fi noul spațiu în care am putea să ne desfășurăm libertatea! Cât de glorioasă ar fi revenirea leului de aur!
E adevărat că mulți din înalții funcționari ai BNR, rămași fără scopuri, ar trebui să renunțe și la generoasele salarii. Dar ce ar însemna lucrul ăsta pentru măreția proiectului Libertății Monetare Naționale?
Ce inflație să mai țintești, ce curs să mai controlezi, ce echilibre macro să mai urmărești când oamenii au libertatea să producă și să aleagă ce monedă vor și totul este reglat de mâna invizibilă și ieftină a pieței libere? Chiar mă întreb, și vă rog să mă iertați că îmi închei exaltația cu așa un gând prozaic, oare câte sute de mii de euro costă personalul BNR într-o lună?