Mises avea și umor. Se vede și în conferințele din Argentina.
Despre socialismul lui Hitler:
Înainte de venirea lui Hitler la putere, cancelarul Bruning introdusese din nou controlul prețurilor în Germania, pentru motivele obișnuite. Hitler a supravegheat executarea acestei politici, chiar înainte de începutul războiului. Într-adevăr, în Germania lui Hitler nu exista inițiativă sau întreprindere privată. În Germania lui Hitler se practica un sistem socialist, diferit de cel rusesc numai în măsura în care păstra terminologia și etichetele sistemului liberei inițiative. Existau încă așa numitele “întreprinderi private.” Însă proprietarul nu mai era antreprenor, proprietarul era un “responsabil de întreprindere” (Betriebsführer).
Germania întreagă era organizată într-o ierarhie de führeri; era desigur, Marele Führer, Hitler și, după el, tot führeri până la numeroasele ierarhii de führeri mai micuți. Și responsabilul de întreprindere era Betriebsführer. Iar muncitorii întreprinderii erau numiți Gefolgschaft, cu un cuvânt care desemna cândva suita unui senior medieval. Și tot poporul acesta avea de dat ascultare ordinelor emanate de o instituție cu un nume înspăimântător de lung: Reichsführerwirtschaftsministerium, la conducerea căreia se găsea un bine-cunoscut grăsan, pe nume Goering, acoperit de bijuterii și medalii.
Că tot vuiește presa despre salariile ridicole de la ASF…
Și o categorisire a lui Keynes (care, apropo, scria în prefața germană a Teoriei generale din 1936 că ideile sale ar fi mai potrivite pentru o economie total planificată) alături de persoane cu idei și atitudini similare:
Cu câțiva ani în urmă, un autor celebru, John Maynard Keynes, scria: “Pe termen lung, toți suntem morți.” Trebuie să admit cu regret că avea, incontestabil, dreptate. Dar întrebarea este: Cât de scurt sau lung va fi termenul scurt? În secolul al XVIII-lea, o faimoasă doamnă, Madame de Pompadour se pare că ar fi spus: “Aprés nous le déluge” (“După noi potopul”). Madame de Pompadour a fost suficient de norocoasă ca să se stingă din viață în temen scurt. Însă succesoarea ei în funcție, Madame du Barry a supraviețuit termenului scurt și a fost decapitată pe termen lung. Pentru multă lume “termenul lung” devine rapid “termen scurt” — cu atât mai scurt cu cât se prelungește mai mult inflația.