Ioan Strat este autorul primului tratat de economie scris în limba română. A fost publicat în 1870 și are același titlu cu tratatul de economie a lui Jean-Baptiste Say: Tractat complectu de economia politica, sau simplă espunere a modului cum se formesă, se distribue și se consumă bogațiele.
Discutând despre monedă, Strat critică emiterea inflaționistă a banilor de hârtie. Moneda își derivă valoare de pe piață, ca orice altă marfă. Guvernul, dincolo de funcția de certificare, nu are nici legitimitatea și nici capacitatea de a modifica valoarea banilor. Dar, din lăcomie, a recurs în istorie la alterarea monedelor de aur și argint și, mai apoi, la abuzarea tiparniței.
Mai concret, iată ce are Strat de spus despre statul inflaționist:
A înăbuși libertatea oriunde se arată, a ține o armie de funcționari servili numai pentru a-și face mai multe creaturi, a cheltui banul contribuabilului câștigat în sudoarea feței sale pe lucrurile cele mai netrebnice și mai frivole fără nici o responsabilitate, a se îngloda în datorii, a mări pe urmă impositele, și în fine, când a ajuns la limita estremă a artei fiscale, la limita aceea unde nu mai ese nimic, a fabrica monedă de hârtie, aceste tote sunt numai consecințele unuia și aceluiași principiu predominant, acte care se țin unul de altul prin forța logicei. Decă a zis Mirabeau în cariera sa oratorică un adevăr, apoi e acesta: „Moneda de hârtie e orgia despotismului în delir”.
Sau, în facsimil:
Vorbe actuale oricând, vorbe foarte actuale pentru ceea ce se întâmplă cu politica economică a României în prezent. Dacă despotismului în delir nu îi vor intra banii pentru a acoperi pomenile populiste, tentația orgiei inflaționiste va fi irezistibilă.