Se spune că revoluția Bitcoin a fost pornită din nevoia de a avea o monedă liberă. Vorbesc unii autori din zona academică americană despre „politica Bitcoin ca extremism de dreapta”. Cu siguranță, Satoshi Nakamoto a vrut un sistem de plată fără intermediar și principala problemă pe care a ridicat-o și a rezolvat-o a fost cum să evite într-un asemenea sistem dubla cheltuială. Dacă faci o plată către A și apoi sistemul îți permite să faci aceeași plată către B, chiar dacă nu ai destui bani în cont decât pentru a plăti pe A, atunci sistemul nu se califică ca un bun sistem de plăți.
A vrut Nakamoto să grăbească sfârșitul instituției băncii centrale cu invenția sa? Explicit, nu. Dar, dubla cheltuială este ruda electronică a creării ex nihilo de monedă fiat (meșteșugul băncii centrale) și a mai vechii practici a rezervei fracționare, dătătoare de dublă disponibilitate asupra unei cantități de bani. Bitcoin acceptat generalizat implică desuetudinea băncii centrale, cel puțin în ceea ce privește rolul ei de monopolist al producției de bani și gestionar al politicii monetare.
Ei bine, se pare că banca centrală nu se lasă dusă cu una cu două. Pentru că și ea este întâi de toate o idee, care trăiește în mințile oamenilor și care, iată, își găsește loc și în noua lume a blockchain-ului, oricât ar părea de bizară asocierea celor două. Basecoin este un proiect de cryptomonedă care oferă stabilitatea prețurilor și o bancă centrală algoritmică. Din prospectul proiectului aflăm că bitcoin are marea problemă că este deflaționară (având o masă monetară fixă, duce la prețuri mici pe măsură ce este cerută) și că soluția este o cryptomonedă elastică pentru a ține nivelul prețurilor neschimbat.
Care e problema bitcoin? Duce la tezaurizare, la scăderea cererii și deci la o spirală deflaționară care va omorî economia:
If people believe that a coin will appreciate in the future, they are incentivized not to spend their precious appreciating assets. This would kill the blockchain economy before it even got off the ground.
Mai mult, ce se va face lumea dacă „un serviciu de creditare bazat pe blockchain face niște împrumuturi care se dovedesc subit neperformante și… vine o criză ca aia din 2008? Așa cum ne învață keynesismul, avem nevoie de un „blockchain Fed” care să salveze situația (și care nu are, evident, nici o legătură cauzală cu criza):
Imagine a world in which crypto has won over fiat. All savings are held in Bitcoin, and everything is priced and paid for in BTC—from groceries to gas, from new cars to new homes. What would happen if a Bitcoin lending service made a bunch of subprime loans that went bad, causing a repeat of the 2008 Great Recession?
Because there is no “Bitcoin Fed,” there is a real risk the recession would grow into a full-fledged macroeconomic depression. Many economists believe that the Fed’s actions in the 2008 crisis saved the world from another Great Depression. The logic behind this belief is actually fairly simple. Imagine we’re in a recession, and demand for goods is falling. People buying fewer goods generally means that prices will fall. But in the face of falling prices, why make that home renovation for 10 BTC now, when it might only cost 5 BTC in a year? And so demand falls further, causing prices to continue to fall, and so on into a self-fulfilling prophecy. This phenomenon is known as a deflationary spiral, and it has been known to cause extraordinary losses in economic productivity, as happened during the Great Depression. Keynesian economic theory proposes that these destructive spirals can be broken by expansionary monetary policy that creates more money when price levels fall. However, this is impossible with existing cryptocurrencies because their money supply is fixed. On the other hand, this intelligent expansion of the money supply is exactly what the Fed did in 2008 to prevent a repeat of the Great Depression, and it is also exactly what the Basecoin protocol has built-in.
Statul se pricepe să confiște lucruri bune și să le pervertească. Probabil că așa va încerca să facă și cu revoluția bitcoin. Basecoin este o cryptomonedă numai bună de adoptat și impus ca unică soluție oamenilor, dacă aranjamentul actual își pierde suficient din popularitate. Cu ocazia asta se împușcă doi iepuri. Visul mai vechi al autorităților și al țăcăniților monetari (monetary cranks) de eliminare a bancnotelor pentru controlul total al utilizării monedei este deodată mult mai aproape.
You cannot make this up. Or, can you?