Trei zile au trecut de la cel mai mai recent minim al prețului bitcoin, căzut până sub 6.000 $/BTC, cu mai mult de 60% de la cotația record din decembrie 2017, de peste 19.500 $/BTC. Multe oficialități susțin că este o schemă Ponzi, ca de altfel toate cryptomonedele. Dacă e adevărat că multe altcoins sunt fraude transparente în care oamenii investesc dintr-o naivitate uimitoare, bitcoin cu siguranță nu este o schemă Ponzi, pentru că nu promite câștiguri garantate.
Este, însă, Bitcoin o bulă speculativă? Cei care afirmă acest lucru doar pe baza dinamicii fabuloase a prețului său și a volatilității ieșite din comun nu prea au un argument solid. Realitatea fundamentală ar putea justifica această dinamică. Nimeni nu a fost martor al procesului de adopție accelerată a unui bun, folosit inițial ca mijloc de plată, dar propulsat de cererea masivă la nivel global pe traiectorie de monedă, adică de mijloc de plată universal acceptat pentru intermedierea schimburilor. Bitcoin s-ar putea foarte bine afla într-un astfel de proces. Dacă acest lucru se adeverește, atunci cei care anticipează prețuri de 1.000.000 $/BTC și mai mari s-ar putea să își vadă anticipările realizate, pentru că rata de adopție a Bitcoin la nivel mondial este în prezent de doar 0,5%.
Această tendință este însă cu siguranță însoțită de un alt factor care stimulează cererea pentru bitcoin: inflația în monede fiat. Disponibilitatea creditului ieftin face ca multe clase de active să fie supraapreciate și nu este de mirare că zona cryptomonedelor nu a fost ferită de această cerere artificială. Mai mult, se pare că o cauză importantă a prăbușirii recente a cotației Bitcoin este legată de înăsprirea condițiilor de creditare din SUA.
Conform Bloomberg, 20% din deținătorii de crytpomonede le-au cumpărat cu credit. Evoluțiile recente de pe piața titlurilor de stat sugerează un fenomen care însoțește de regulă transformarea avântului economic artificial în prăbușire: rata scontului a crescut până la niveluri „de criză”. Același fenomen este înregistrat și pe piața creditelor ipotecare.
Este greu de spus când și dacă vine criza, dar un analist experimentat, Jim Rogers, avertizează că nivelul general de îndatorare este atât de mare încât se așteaptă să vadă cea mai mare corecție și depresiune pe care le-a trăit în viața sa.
Revenind la Bitcoin, nimeni nu ar vrea să fie acum în pielea celor care au cumpărat la finele anului trecut.