Administrația Biden și vaccinarea obligatorie: complicații și consecințe

Administrația Biden și vaccinarea obligatorie: complicații și consecințe

Conflictul privind vaccinurile Covid ajunge la un apogeu. Administrația Biden și-a anunțat dispozițiile în privința vaccinării. Întreprinderile cu peste o sută de angajați vor fi obligate să demonstreze fie că toți angajații sunt complet vaccinați, fie că poartă măști și sunt testați săptămânal. Texas a contestat deja fundamentarea constituțională a dispozițiilor privind vaccinarea adoptate de Biden, iar hotărârea inițială a tribunalului federal a blocat punerea în practică a dispozițiilor. Deznodământul rămâne încă o necunoscută.

Fundamentarea științifică a dispozițiilor privind vaccinarea este dubioasă. Ni se spune că vaccinul este eficient și sigur. Dacă această afirmație ar fi adevărată, coerciția nu ar avea sens, deoarece toată lumea ar face vaccinul în mod voluntar. În plus, oricine face vaccinul nu ar avea de ce să se teamă de cei nevaccinați. Dacă vaccinul ar funcționa, atunci toți cei care fac vaccinul ar fi protejați. Desigur, vaccinul nu funcționează pentru toată lumea. Astfel, având în vedere că vaccinul nu funcționează pentru toată lumea, devine o chestiune de interpretare subiectivă, personală dacă riscul vaccinării este compensat de beneficiul adus de aceasta. Contrar a ceea ce se pretinde zilnic, vaccinul nu este sigur. Există o bază de date privind efectele adverse, gestionată de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (engl. Centers for Disease Control and Prevention – CDC). Până pe 7 noiembrie 2021, au fost raportate 2.725.582 de efecte adverse în 634.609 de rapoarte privind efectele adverse, inclusiv 8.284 de decese, 9.726 de efecte care pun în pericol viața, 9.580 de dizabilități permanente, 363 de anomalii congenitale, 38.818 de spitalizări, 79.615 de vizite la urgențe, 121.100 de vizite la cabinetele medicale atribuite vaccinurilor Covid. Acestea sunt doar riscurile pe care le cunoaștem până acum. Nimeni nu știe care vor fi efectele adverse peste unul, cinci sau zece ani de acum înainte.

A pune în balanță riscurile și beneficiile este o problemă pur subiectivă, deoarece riscurile sunt necunoscute în prezent. Chiar dacă riscul total ar fi limitat la ceea ce este cunoscut în prezent, evaluarea riscurilor și a beneficiilor ar fi una pur subiectivă. Asta pentru că decesul din cauza Covid și decesul din pricina cheagurilor de sânge sau a altor complicații cunoscute ale vaccinului Covid nu sunt comparabile. Și pentru că teama individuală de un anumit tip de moarte nu este egală cu teama de toate celelalte tipuri de moarte. În plus, beneficiile pentru societate ale unei vaccinări individuale împotriva Covid nu sunt neapărat aceleași pentru persoana care își asumă riscul vaccinării, din cauza disparității foarte mari a riscului raportat la vârstă. Deși poate fi nobil să accepți în mod voluntar un risc în folosul altcuiva, este imoral să constrângi pe cineva să accepte un risc pentru beneficiul altcuiva.

Cât de eficiente sunt vaccinurile? Afirmațiile privind eficacitatea se bazează pe utilizarea selectivă a unor date care nu reprezintă o radiografie relevantă a populației. Am arătat anterior că beneficiul creșterii ratei de vaccinare este foarte mic în SUA.

Figura 1

https://cdn.mises.org/vacc1.jpg

Sursa: Date privind cele 50 de state ale SUA și Districtul Columbia (Washington D.C.). Fiecare punct reprezintă un stat sau Districtul Columbia. Ratele vaccinării provin de la usafacts.org iar decesele Covid19 de la Worldometer. Datele sunt din 25 august 2021.

Figura 1 analizează eficacitatea vaccinării raportată la întreaga populație a SUA. Numărul de persoane care trebuie vaccinate pentru a preveni un singur deces de Covid19 poate fi calculat în funcție de panta regresiei. Începând cu 25 august 2021, în SUA sunt necesare peste două mii cinci sute de vaccinări Covid19 cu scopul prevenirii unui singur deces. Datele în ceea ce privește țările dezvoltate arată mai rău. Panta liniei de regresiei – pentru un grafic ce evidențiază cazurile noi de Covid19 vs. procentul populației vaccinate – este pozitivă pentru cele optzeci de țări cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor. Deci creșterea ratei de vaccinare conduce la un număr mai mare de cazuri noi.

Obligativitatea vaccinării asumată de președintele Biden, așa cum este structurată, nu are sens din punct de vedere științific. Scopul obligativității este de a asigura condiții sigure de muncă. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice că vaccinurile Covid previn transmiterea virusului sau scad încărcătura virală la persoanele infectate. Un muncitor complet vaccinat poate transmite Covid colegilor, de aceea orice cerințe de testare care invocă asigurarea unui mediu de lucru sigur ar trebui să se aplice în mod egal tuturor lucrătorilor, indiferent de statutul vaccinării. În acest moment, singurul argument științific în favoarea vaccinării este că e mai puțin probabil ca cineva să fie spitalizat sau să moară de Covid după vaccinare, dar asta nu are nicio legătură cu siguranța mediului de lucru. Nu există nicio rațiune științifică pentru a extinde obligativitatea vaccinării la întreprinderile cu minim o sută de angajați. Așa cum am arătat mai sus, este nevoie de peste două mii cinci sute de vaccinări pentru a preveni un singur deces. Obligativitatea nu poate fi justificată pentru întreprinderile cu mai puțin de cinci mii de lucrători.

Singura modalitate prin care vom putea lua decizii informate cu privire la vaccinare în viitor este prin monitorizarea efectelor adverse. O dispoziție privind vaccinarea, dacă ar fi implementată, ar elimina populația de control, acea parte din populație care ne permite să determinăm în ce măsură efectele adverse se datorează vaccinului. Nu există o justificare științifică pentru eliminarea grupului (populației) de control, dar poate că aceasta este o „funcționalitate mai degrabă decât un defect” al dispoziției privind vaccinarea, pentru a proteja companiile farmaceutice de răspunderea viitoare. Dispoziția de a obține o rată de conformare de 100% pentru un vaccin experimental cu consecințe complet necunoscute pe termen lung este o infatuare fără precedent. Vaccinarea obligatorie asumată de Biden ar putea fi încercarea CDC de a câștiga următorul premiu Darwin și de a rezolva fără să-și propună paradoxul lui Fermi.

Care ar fi efectul unei rate de vaccinare de 100% asupra virusului? Contrar celor spuse, virusul nu va dispărea. Următorul focar ar izbucni în decurs de un an și am avea 100% cazuri de vaccinați infectați cu o tulpină rezistentă la vaccin. Atunci am avea nevoie de o altă vaccinare obligatorie, apoi de alta, la infinit.

Există o prezumție potrivit căreia vaccinarea obligatorie va crește chiar rata vaccinării. Așa cum susținătorii carantinărilor n-au putut prezice consecințele acestora, susținătorii obligativității vaccinării n-au putut nici ei anticipa cursul evenimentelor. Predicțiile mele privind carantinările au fost cât se poate de exacte. Va fi nevoie de ceva pentru ca tribunalele să rezolve contestațiile la obligativitatea vaccinării. Consecințele acestor contestații sunt incerte. Dacă tribunalul nu va reuși să protejeze autonomia individuală, cred că există 4 scenarii sociale posibile.

Cel mai puțin dăunător scenariu ar fi apariția piețelor negre, permițând celor care refuză vaccinarea să pretindă că au fost vaccinați. Piețele negre vor include certificate false de vaccinare. Falsurile ar putea însemna și documente contrafăcute, lucrători din domeniul sănătății care vând certificate autentice sau care eliberează un certificat autentic după ce au injectat cuiva ser fiziologic. Probabil că va apărea o piață robustă a scutirilor medicale. Având în vedere că toată lumea are motive să se teamă de miocardită sau efecte adverse precum cheagurile de sânge, orice persoană are un motiv legitim pentru a obține o scutire medicală de la un medic autorizat. Singura întrebare este dacă practicienii vor fi în slujba preocupărilor legitime ale pacienților lor legate de sănătate sau vor servi drept baston pentru administrația Biden.

Dacă piețele negre nu sunt tolerate, următorul scenariu cel mai puțin dăunător ar fi ca statele să refuze în mod individual să pună în aplicare legea privind vaccinarea obligatorie. Sper ca acest scenariu să devină realitate în statul unde eu locuiesc, în Texas. Acțiunile recente ale guvernatorului și procurorului general al Texasului îmi dau motive să fiu optimist. Oamenii care nu pot trăi cu cei nevaccinați ar migra în state unde vaccinarea este obligatorie, iar persoanele care refuză vaccinările ar migra în state în care nu există vaccinare obligatorie. Această situație ar putea rămâne pașnică – sau nu.

Cred că susținătorii vaccinării obligatorii subestimează cât de convinși sunt cei care refuză vaccinurile Covid. Oriunde nu li se va permite oamenilor să rămână nevaccinați, următorul scenariu cel mai puțin dăunător este acela în care într-un anumit procent oamenii vor renunța la locul de muncă decât să fie vaccinați. Estimez că cel puțin 10% din medici și 20% din asistente vor renunța în loc să fie vaccinați. Acest lucru are deja efecte adverse pe unele piețe de servicii medicale. Sistemul serviciilor medicale de urgență (EMS) pare deosebit de vulnerabil la acest scenariu. Southwest Airlines a avut recent întreruperi ale serviciului din cauza unui protest medical față de obligativitatea vaccinării. Evenimente similare în spitale ar putea grăbi un colaps catastrofal al sistemului de sănătate american. Așa că trebuie să avem grijă ce ne dorim.

Scenariul cel mai pesimist este război civil deschis. Este groaznic de închipuit așa ceva, dar această posibilitate este reală. Președintele Biden a declarat că începe să-și piardă răbdarea. Asta funcționează în ambele sensuri. În Australia lucrurile devin destul de încordate. S-ar putea întâmpla și aici.

*

Traducere de Andreas Stamate-Ștefan după Why Biden’s Vaccine Mandate Hasn’t Delivered the Promised Results.

Avatar photo
Scris de
Gilbert Berdine
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?