Există falsa impresie, alimentată din plin de propaganda etatistă, cum că doar „experții” sunt izvor nesecat de informație corectă și verificată. Acesta este și motivul pentru care ni se repetă obsesiv placa „informați-vă din surse SIGURE”. Unii au internalizat atât de profund poezia, încât prima replică pe care o primești este „da, dar e din sursă oficială?”.
Aici este un exemplu de propagandă ieftină și mincinoasă, distribuită în România de către expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș. Frustrat fiind de numărul de share-uri și de preluarea in presa mainstream a post-ului original, cu toate că era absolut laconic cu privire la orice detalii despre cei doi presupuși pacienți: au aceeași vârstă? au același istoric medical? sunt în aceeași grupa de risc? sunt infectați cu aceeași variantă? sunt măcăr din aceeași țară? nimic. Pauză. Văzând, zic, modul absolut stupid în care este pusă problema (și care, între noi fie vorba, daca era opera unui anti-vaxxer, am fi văzut râuri de bocete și văicăreli despre cum ne atacă psiho-energetic fake-newsurile), am zis să verific dacă măcar pozele sunt reale, și nu luate la întâmplare de pe „the internets” (cum spunea un fost „cel mai puternic om al planetei”).
Nu mare mi-a fost mirarea când, ce să vezi, poza cu plămânii afectați era luată dintr-un raport medical din noiembrie 2019, al unei paciente care avea altă afecțiune pulmonară, nu Covid.
Poza cu plămânii curați, care nu prezintă la fel de mult interes, este tot de pe „internets”. Se dau 10 la 1 ban. Dovedește asta că vaccinurile sunt o vrăjeală? Evident că nu! După toate datele recente, se pare că funcționează. Să sperăm că datele au fost culese mai riguros decât „evidențele” (că văd că oamenilor de bine din ziua de azi le pute cuvântul „dovezi”. Mai nou se zice știință bazată pe „evidențe”) cu privire la cei doi pacienți de Covid inexistenți, unul vaccinat, celălalt nu, desigur.
Partea cu adevărat tristă este următoarea: puneți-vă in pielea unui „nehotărât”, care nu știe dacă să se vaccineze, dacă informația pe care o primește, din ambele tabere, este corectă, dacă cineva se gândește și la bunăstarea lui personală și individuală sau e doar o zecimală într-o statistică neroadă, care, câtă vreme arată decent politic, nu are importanță cu ce costuri e obținută.
Toate astea sunt întrebări care te rod, evident, dacă ești nehotărât. Și deodată vezi cum un expert, la care oamenii se duc pentru informații ca la pomul lăudat, îți trântește un fake-news de toată frumusețea, care inițial, din cauza panicii induse de imagini, te-a făcut să ajungi din trei click-uri pe Rovaccinare și să rezervi primul loc disponibil.
Ce efect are asta? Îndeamnă către vaccinare? Sau, dimpotrivă, te face să te gândești de 10 ori, poate chiar cu riscul de a te îmbolnăvi și a ajunge în spital? Omul modern și-a inventat propria mitologie, dar e o mitologie proastă. Nu mai are ca repere metafizice anumite idealuri care transcend mundanul. Și-a luat ca eroi oameni failibili, care au și ei „o agendă” și care vor să manipuleze opinia publică într-o direcție sau alta.
Lucrul ăsta nu se întâmplă doar pe Facebook, ci chiar în acele jurnale științifice, devenite noile scripturi al cultului scientist.
P.S. Respectivul expert în sănătate publică a dat jos postarea după ce l-am atenționat printr-un comentariu. Dar, cum ar zice experții mainstream, răul a fost făcut deja, dată fiind anvergura preluării și distribuirii. Desigur, toată poliloghia mea poate fi degrabă dată la o parte ca fiind un exemplu izolat și neimportant. Până la urmă sunt doar niște poze, nu date brute, reci, imparțiale (cică), cu care se hrănește sufletul adeptului științei și al cultului experților. Dar este oare așa? Aș paria pe faptul că 2 imagini fac cât 1000 de tabele pivot.