Orgia despotismului în delir: Ioan Strat despre inflaţie

Tudor Smirna · 23 martie 2017

Ioan Strat este autorul primului tratat de economie scris în limba română. A fost publicat în 1870 şi are acelaşi titlu cu tratatul de economie a lui Jean-Baptiste Say: Tractat complectu de economia politica, sau simplă espunere a modului cum se formesă, se distribue şi se consumă bogaţiele.

Discutând despre monedă, Strat critică emiterea inflaţionistă a banilor de hârtie. Moneda îşi derivă valoare de pe piaţă, ca orice altă marfă. Guvernul, dincolo de funcţia de certificare, nu are nici legitimitatea şi nici capacitatea de a modifica valoarea banilor. Dar, din lăcomie, a recurs în istorie la alterarea monedelor de aur şi argint şi, mai apoi, la abuzarea tiparniţei.

Mai concret, iată ce are Strat de spus despre statul inflaţionist:

A înăbuşi libertatea oriunde se arată, a ţine o armie de funcţionari servili numai pentru a-şi face mai multe creaturi, a cheltui banul contribuabilului câştigat în sudoarea feţei sale pe lucrurile cele mai netrebnice şi mai frivole fără nici o responsabilitate, a se îngloda în datorii, a mări pe urmă impositele, şi în fine, când a ajuns la limita estremă a artei fiscale, la limita aceea unde nu mai ese nimic, a fabrica monedă de hârtie, aceste tote sunt numai consecinţele unuia şi aceluiaşi principiu predominant, acte care se ţin unul de altul prin forţa logicei. Decă a zis Mirabeau în cariera sa oratorică un adevăr, apoi e acesta: „Moneda de hârtie e orgia despotismului în delir”.

Sau, în facsimil:

Vorbe actuale oricând, vorbe foarte actuale pentru ceea ce se întâmplă cu politica economică a României în prezent. Dacă despotismului în delir nu îi vor intra banii pentru a acoperi pomenile populiste, tentaţia orgiei inflaţioniste va fi irezistibilă.

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)