Orgia despotismului în delir: Ioan Strat despre inflație

Orgia despotismului în delir: Ioan Strat despre inflație

359

Ioan Strat este autorul primului tratat de economie scris în limba română. A fost publicat în 1870 și are același titlu cu tratatul de economie a lui Jean-Baptiste Say: Tractat complectu de economia politica, sau simplă espunere a modului cum se formesă, se distribue și se consumă bogațiele.

Discutând despre monedă, Strat critică emiterea inflaționistă a banilor de hârtie. Moneda își derivă valoare de pe piață, ca orice altă marfă. Guvernul, dincolo de funcția de certificare, nu are nici legitimitatea și nici capacitatea de a modifica valoarea banilor. Dar, din lăcomie, a recurs în istorie la alterarea monedelor de aur și argint și, mai apoi, la abuzarea tiparniței.

Mai concret, iată ce are Strat de spus despre statul inflaționist:

A înăbuși libertatea oriunde se arată, a ține o armie de funcționari servili numai pentru a-și face mai multe creaturi, a cheltui banul contribuabilului câștigat în sudoarea feței sale pe lucrurile cele mai netrebnice și mai frivole fără nici o responsabilitate, a se îngloda în datorii, a mări pe urmă impositele, și în fine, când a ajuns la limita estremă a artei fiscale, la limita aceea unde nu mai ese nimic, a fabrica monedă de hârtie, aceste tote sunt numai consecințele unuia și aceluiași principiu predominant, acte care se țin unul de altul prin forța logicei. Decă a zis Mirabeau în cariera sa oratorică un adevăr, apoi e acesta: „Moneda de hârtie e orgia despotismului în delir”.

Sau, în facsimil:

Vorbe actuale oricând, vorbe foarte actuale pentru ceea ce se întâmplă cu politica economică a României în prezent. Dacă despotismului în delir nu îi vor intra banii pentru a acoperi pomenile populiste, tentația orgiei inflaționiste va fi irezistibilă.

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?