Moş Mises

Vlad Topan · 13 octombrie 2015

Luaţi la vale de apele mai învolburate ale începutului de an universitar, n-am punctat momentul 29 septembrie, data de naştere a patronului intelectual al acestui site şi institut (a 134-a aniversare în 2015), Ludwig von Mises. Ca întotdeauna, cei de la Mises Institute au fost pe fază, şi chiar cu o înregistrare inedită cu bătrânul Mises:

https://mises.org/blog/newly-discovered-recording-mises

Prelegerea, intitulată The Economics of the Middle-of-the Road Policy (Economia politicilor jumătăţilor de măsură; o traducere mai seacă ar suna Economia politicilor intervenţioniste) a fost înregistrată în 1962. În cadrul ei poate fi „auzit” (din păcate doar auzit; după ştiinţa noastră nu există înregistrare video cu Mises disponibilă) la lucru un Mises trecut de 80 de ani, dar vivace şi lucid. Nu numai atât. Ca de obicei, orice bucată de Mises, oricât de scurtă sau oricât de secundară în aparenţă, conţine câte un grăunte de aur.

Ca exemplu, în înregistrarea pe care o semnalăm, economistul austriac luminează în câteva fraze contextul apariţiei în perioada postbelică a noului domeniu de cercetare în ştiinţa economică intitulat oarecum pompos „teoria creşterii economice” (asociată cu nume importante pentru mainstream-ul postbelic precum Robert Solow, laureat Nobel). Abandonând, sub presiunea curentului keynesist, teoria capitalului, economiştii postbelici se văd nevoiţi să apeleze la înlocuitori artificiali. Dacă înainte vreme, în centrul discuţiilor economice era acumularea de capital (cu accentele aferente pe economisire, investire, construirea şi coordonarea antreprenorială – inclusiv inter temporală – a structurii de capital) văzută din start ca efort uman deliberat, conştient (în sens teleologic), ulterior accentele se mută pe ideea de „creştere” care mai mult sau mai puţin „se întâmplă” de la sine, nemaifiind la fel de clar care ar fi rolul factorului intenţional uman în acest proces.

Această prelegere a lui Mises se înscrie într-o serie mai cuprinzătoare, în care se includ mai multe intervenţii ale sale din deceniile şase şi şapte ale secolului trecut dedicate, popularizării ideilor economice sănătoase. Astfel, putem semnala – şi recomanda totodată – cele două volumaşe culese după notiţele fidele (stenografiate) ale d-nei Bettina Bien Greaves şi introduse de Richard M. Ebeling:

The Free Market and Its Enemies: Pseudo-Science, Socialism, and Inflation, Foundation for Economic Education, Irvington-on-Hudson, New York, 2004 (http://fee.org/files/doclib/freemarketitsene00ludwguat_bw.pdf) şi Marxism Unmasked: From Delusion to Destruction, Foundation for Economic Education, Irvington-on-Hudson, New York, 2006 (http://fee.org/files/doclib/20130703_marxismunmasked.pdf)

Şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, din această serie fac parte şi prelegerile din Argentina (1958) culese sub titulatura Economic Policy. Thoughts for Today and for Tomorrow, re-editate nu demult (cu un capitol adiţional dedicat ciclurilor economice) de Institutul Ludwig von Mises – România sub titulatura Economia în 7 lecţii (http://mises.ro/162/)

De altfel, tocmai datorită excelentului lor acordaj retoric pentru publicul cultivat general, astfel de cărţi au fost – şi rămân – cât se poate de potrivite pentru seminariile de tip Cărţi mici, idei mari. Prima serie de participanţi din acest an (înscrierile pentru o a doua serie vor continua până la finalul lunii octombrie) deschide discuţiile chiar cu Economia în 7 lecţii.

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)