In memoriam Mihail-Radu Solcan

Ionela Bălţătescu · 15 februarie 2013

Am aflat cu regret că profesorul Mihail-Radu Solcan a trecut la cele veşnice. Noi, cei ce l-am cunoscut ca profesor şi, vreme de câţiva ani, ca participant constant şi chiar ca gazdă a Seminarului Mises – coordonat, la acea vreme, de Dan Cristian Comănescu – ne vom aminti cu drag momentele în care ne-a fost aproape.

Îl voi ţine minte ca pe un om de o rară fineţe şi onestitate intelectuală. Aşa cum l-am perceput în contextul anilor ‘90, la câţiva ani după căderea regimului comunist, Mihail-Radu Solcan era printre puţinii profesori interesaţi de ideile şi autorii liberali autentici. Cei care i-am fost studenţi îi datorăm întâlnirea cu marii autori şi marile dezbateri ale tradiţiei şi gândirii liberale. Dacă în sălile de curs ale facultăţilor, în anii ‘90, puţini aveau şansa să se întâlnească cu ideile şi textele lui Mises, profesorul Solcan a avut o remarcabilă deschidere şi pasiune pentru economia austriacă – în special, pentru gândirea lui F. A. Hayek şi Ludwig von Mises –, ale căror cărţi nu ezita să le recomande ca lectură studenţilor, alături de scrierile multor altor economişti, precum David Friedman sau James Buchanan.

Această deschidere spre liberalismul economic, în special pentru argumentele teoriei economice austriece a păstrat-o de-a lungul timpului. Era manifestă în întâlniri şi discuţii ocazionale sau în dezbaterile cu participanţii Seminarului Mises, precum şi în ceea ce a scris. Cartea Freedom, Minds and Institutions – sau Rationality of Liberty, cum menţiona într-un post scriptum la introducere că ar fi fost mai potrivit să se numească – abordează problema planificării centralizate totale, pornind de la argumentele lui Mises şi Hayek privind imposibilitatea calculului economic în socialism, îmbinându-le inedit cu teoria algoritmilor a lui Alonzo Church.

Fiind o fire profund analitică, angajările sau opţiunile sale intelectuale erau dublate de un fin spirit critic şi, totodată, de o sensibilitate şi un discernământ deosebit pentru analiza presupoziţiilor tacite specifice diverselor contexte culturale – urmare, totodată, a pasiunii sale pentru istorie, cultură şi limbi. Ca atare, probleme precum legătura dintre liberalismul economic şi cel politic, transbordabilitatea liberalismului în diverse contexte culturale, în special în context cultural românesc, compatibilitatea sau incompatibilitatea liberalismului economic cu gândirea de tip conservator au fost printre chestiunile care l-au preocupat şi despre care profesorul Solcan a scris.

Printre multiplele sale interese teoretice, o preocupare constantă a profesorului Solcan a fost legată de filosofia ştiinţelor umane. Ultima sa carte, publicată anul trecut abordează acest domeniu în genere puţin explorat la noi.

·

Comentarii

  1. Dl. profesor Solcan a fost si membru onorific al Institutului Ludwig von Mises – Romania.

    mises.ro/327/

    Vlad · 15 februarie 2013, 14:02 · #

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)